Algemeen
Picasa handleiding
Picasa installeren
Picasa 3 downloaden
Is je scherm wel goed?

Alfabetische gids
Back-up
Diavoorstelling
Film
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
Mappenbeheer
Personen
Retoucheren
Sorteren
Tekst toevoegen
Verbergen of verwijderen
Webalbums

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie

Picasa archief
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
 

Picasa 3 handleiding

Picasa 3 handleiding

Op meer dan 66 webpagina's wordt het werken met Picasa van Google  aan de hand van duidelijke voorbeelden grondig beschreven. Vrijwel alle onderwerpen zijn gerangschikt in een alfabetische gids en hieronder vind je daarvan een samenvattend overzicht.

Deze handleiding is vooral bedoeld voor de gevorderde fotoliefhebber. Beginners kunnen beter de Picasa snelgids op deze site gebruiken die naar hoofdrubrieken is ingedeeld. 

Deze handleiding is door Rinus Alewijnse bijgewerkt voor Picasa versie 3.8, maar is nog uitstekend bruikbaar ook al kloppen niet alle schermafbeeldingen meer precies.

Opmerking: voor de actuele versie zie Picasa 3.9 voor Google+.  

Picasa van Google - algemene informatie

Picasa is een gratis, dus zeer populaire foto­manager van Google - geen kleine jongen dus. Daarom kun je er een uitgebreide fotoverzameling uitstekend mee beheren en je foto's bewerken.

Dat moet je echter wel leren en daarvoor is deze handleiding bedoeld. Veel plezier met deze handleiding!

 picasa3 handleiding 3 Intro Picasa 3 Dit is een introductie op het gebruik van Picasa van Google. Het is een gratis programma om foto's te bewerken en te ordenen. Je kunt er ook gemakkelijk foto's mee online zetten.
   Intro Picasa 3.6NL
Elke nieuwe versie van Picasa brengt wel een paar verrassingen en in deze versie is dat vooral de bijzondere aanpak om de gezichten in je foto’s te kunnen onderbrengen in persoonsgebonden albums. Zie ook Personen in Picasa.
  Intro Picasa 3.8 NL
Het duurt altijd enige maanden voordat de nieuwe versie in Amerika wordt gevolgd door een auto­matische upgrade van jouw Nederlandse versie. Die is inmiddels beschikbaar en hier vind je een introductie van de nieuwigheden, oa Picnik.
 picasa3 handleiding 2 Picasa installeren

Hoewel het downloaden en installeren van Picasa3 heel eenvoudig en snel gaat, zijn er toch een paar belangrijke aandachtspunten en instellingen. Dus lees dit stukje eerst rustig door voordat je aan het klikken slaat. Dat is ook van belang voor de nieuwe Picasa-viewer.

  Picasa3 nieuws Op deze pagina vind je alle actuele nieuwtjes over Picasa, zowel over de huidige versie als over een reeds aangekondigde nieuwe versie. En als je niet weet welke versie je hebt, vind je hier hoe je dat kunt vinden. Zo blijf je op de hoogte!
  Functionele gids Beginners en kleingebruikers willen eenvoudige computerboekjes. Hier vind je eenvoudige stappen en verwijzingen naar de belangrijkste verhalen over goed gebruik van Picasa en dat is zeldzaam.
 picasa3 handleiding 4 Werkvolgorde in Picasa De spreuk “een goed begin is het halve werk” is bij uitstek van toepassing op het werken met digitale foto’s, want dat wordt op een computer al gauw een grote bende. Een vaste volgorde van werken zorgt voor kwaliteit en overzichtelijkheid en dat is belangrijk.
 picasa3 handleiding 5 Is je scherm wel goed? Foto’s bekijk je tegenwoordig vooral op het beeldscherm van je computer of laptop. Maar dat moet dan wel goed worden ingesteld en daarvoor heb je een betrouwbaar testbeeld nodig. Gewoon doen dus!
 picasa3 handleiding 6 Is vierkant wel vierkant? Wat ook vaak over het hoofd wordt gezien, is of de verhoudingen op je beeldscherm wel kloppen. Dus is een vierkant wel een vierkant? Bij een laptop is dat meestal wel in orde, maar ook even controleren dus!

Alfabetische Picasa gids

 picasa3 handleiding 7 Afdrukken 1

Afdrukken bestellen bij een fotocentrale gaat ook anders dan vroeger. Via Picasa zijn er diverse mogelijkheden, maar je kunt het ook fout doen. Dus opgelet! 
Ook aan het toevoegen van functionele randjes wordt aandacht besteed.

 picasa3 handleiding 8 Afdrukken 2 Afdrukken met je eigen printer kan natuurlijk ook, maar is veel duurder. Ook dan moet je op verschillende instellingen letten om een goed resultaat te krijgen. Dus opgelet!
 picasa3 handleiding 9 Albums in Picasa Een fotoprogramma is pas goed als je jouw foto’s gemakkelijk en overzichtelijk kunt indelen of rubriceren. In Picasa doe je dat door albums te maken.
 picasa3 handleiding 10 Backup via Picasa Een computer is een kwetsbaar ding, dus je kunt in één klap al je foto’s kwijtraken. Het maken van een backup is dus noodzaak en Picasa helpt je daarbij.
 picasa3 handleiding 11 Bestanden en meer in Picasa Je foto’s zijn gewoon als bestanden opgeslagen op je harde schijf, maar in Picasa kun je er van alles mee doen en ook nieuwe bestanden maken. Je moet dat wel weten. Ook over het bestellen van afdrukken en achtergrondfoto's voor je Bureaublad.
picasa3 handleiding 12 Bijsnijden in Picasa Bijsnijden is één van de belangrijkste fotobewerkingen of correcties. Dus er is veel over te vertellen, vooral al je bepaalde eisen moet stellen aan het "formaat" voor een afdruk of voor een beeldscherm.
Maar dan bedoelt men eigenlijk de "verhouding" (aspect ratio).
 picasa3 handleiding 13 Blogger en Picasa Als je het leuk vindt om een soort dagboeken op het internet te plaatsen, kan Blogger je daarbij helpen en kun je foto’s direct via Picasa in die weblogs plaatsen.
 picasa3 handleiding 14 Cadeau-cd via Picasa

Om een ander een plezier te doen met een mooie serie foto’s kun je een cadeau-cd maken, maar ook om zelf je foto’s op andere computers te kunnen laten zien middels een diavoorstelling. 

 picasa3 handleiding 15 Collages in Picasa Voor het combineren van foto’s beschikt Picasa over een paar hele mooie collagebrouwsels, die je op allerlei manieren kunt gebruiken, ook als een fraai cadeautje.
 picasa3 handleiding 16 Corrigeren in Picasa Foto’s komen zelden perfect uit je camera, dus Picasa beschikt over een aantal gemakkelijk te gebruiken basiscorrecties om ze te verbeteren. Speciale trucs kunnen ook, maar zijn voor gewone correcties zelden nodig.
  Delen via Picasa & Picasaweb Het verzenden van veel foto’s per e-mail is niet verstandig omdat je teveel concessies aan de kwaliteit moet doen. Daar kun je beter Picasaweb voor gebruiken en dat kan via de knop “Delen”, maar beter via de knop “Uploaden”.
 picasa3 handleiding 17 Diavoorstelling in Picasa Daar gaat het om, want je wilt je foto’s (eventueel met muziek erbij) op je hele scherm kunnen zien. Picasa laat ze vloeiend in elkaar overgaan en je kunt op elk moment pauzeren om even iets te vertellen.
  DPI DPI is de afkorting van "dots per inch" en dat is een maat voor de scherpte (resolutie) van een afdruk of van een beeldscherm of het is een getal dat je nodig hebt bij het scannen. Daar zijn veel misverstanden over, dus tijd voor een goede uitleg hierover.
 picasa3 handleiding 18 Effecten in Picasa Voor bijzondere toepassingen heeft Picasa 12 mooie fototrucs in huis en natuurlijk ook sepia en zwart-wit. Je kunt ook enigszins onscherpe foto’s wat scherper maken. 
 picasa3 handleiding 19 E-mail vanuit Picasa Verzenden van foto’s via e-mail wordt vaak fout gedaan, maar via Picasa hoeft dat niet meer. Er zijn verschillende instelmogelijkheden en je kunt eventueel Google mail of Gmail gebruiken. Ook de splinternieuwe Buzz-service in Gmail komt al aan de orde.
  E-mail anders In de meeste e-mailprogramma’s kun je ook foto’s en plaatjes direct in je tekst opnemen als illustraties, maar dan kun je Picasa gebruiken om met name foto’s met de juiste maten te exporteren, anders zijn ze veel te groot.
 picasa3 handleiding 20 Exporteren vanuit Picasa Alle correcties zijn buiten Picasa onzichtbaar, dus als je bestanden nodig hebt waarin die correcties wel zijn vastgelegd, dan moet je ze vanuit Picasa exporteren. Ook om foto’s te verkleinen voor een website en andere toepassingen.
 picasa3 handleiding 21 Film maken in Picasa Een interessante mogelijkheid om een serie foto’s om te zetten in een film waarin de beelden schijnbaar bewegen en in elkaar overvloeien. 
Nu ook geschikt om een mooie diapresentatie te maken met muziek erbij.
  Formaat vergroten in Picasa Het komt wel eens voor dat je te weinig pixels in een foto hebt en dan meestal omdat je een hele grote afdruk (“poster”) wilt bestellen. Met een collage in Picasa kun je dat probleem oplossen.
  Formaat verkleinen in Picasa Het komt vaak voor dat foto te veel pixels en te veel megabytes hebben, zodat je ze moet verkleinen om ze voor je doel geschikt te maken. Exporteren van­uit Picasa is daarvoor het ideale hulpmiddel.
 picasa3 handleiding 22 Geocoderen via Picasa Een grappige en soms belangrijke mogelijkheid om je foto’s te koppelen aan Google Earth, zodat je naar de plekken kunt “vliegen” waar die foto’s zijn gemaakt.
 picasa3 handleiding 23 Help in Picasa Een vaak veronachtzaamde schat aan gebruikersinformatie die door de Picasa-ontwerpers op een website is gezet. En het is ook allemaal in het Nederlands.
 picasa3 handleiding 24 Histogram in Picasa Een ingewikkelde grafiek die toch belangrijk kan zijn om contrast en helderheid op een verstandige manier bij te regelen. Dus enige uitleg is hiervoor wel nodig.
 picasa3 handleiding 25 Importeren in Picasa Je nieuwe foto’s overbrengen naar je computer is niet moeilijk, maar toch worden hierbij al vaak grote fouten gemaakt. Maar met Picasa gaat het zoals het hoort. In Picasa 3.6 heb je nog meer mogelijkheden en kun je tegelijk je nieuwe foto's uploaden naar een nieuw album op Picasaweb.
 picasa3 handleiding 26 JPEG in Picasa Fotobestanden zijn meestal jpeg-bestanden, maar de kwaliteit kan erg variëren. Dus het is wel belangrijk om te weten waar je op moet letten, o.a. bij exporteren
 picasa3 handleiding 27 Kleurtemperatuur in Picasa Onze camera’s proberen een natuurlijke weergave van kleuren te produceren, maar dat lukt niet altijd. Dus soms moet je die kleuren een beetje bijstellen.
  Labels in Picasa Labels (of tags) zijn de nieuwe modewoordjes voor wat vroeger gewoon heel vanzelsprekend trefwoorden heette. En wat vroeger in Picasa "labels" werd genoemd heet nu albums. Even wennen dus en in Picasa 3.6 is er zelfs een speciaal zijpaneel voor beschikbaar.
   Locaties in Picasa Geocoderen kon al via een omwegje naar Google Earth, maar nu kan het meteen in Picasa via een venstertje op Google Maps. Wel zo gemakkelijk.
 picasa3 handleiding 28 Mappenbeheer in Picasa In Picasa hoef je alleen de mappen te zien die foto’s bevatten, geen willekeurige “gribus”. Via “mappen-beheer” kun je dat keurig instellen en zonodig aanpassen. Maar je krijgt ook adviezen om een mappenbende te voorkomen.
  Mapweergave in Picasa
Direct na installatie toont Picasa jouw mappen in de zogenaamde platte weergave met een jaarindeling. Dat lijkt handig, maar kan ook erg verwarrend zijn. Daarom is het goed om te weten dat er ook een andere mogelijkheid is, dus kijk maar hoe dit zit.
  Naamlabels op Picasaweb Op veel foto’s staan familieleden of vrienden en het kan – zeker bij oude foto’s – belangrijk zijn om de namen bij die gezichten te kunnen zien. In albums op Picasaweb kon dat al en nu ook in de nieuwe versie 3.6 van Picasa.
 picasa3 handleiding 29 Naam wijzigen in Picasa Als je een fotoserie keurig op orde hebt gezet, is het vaak verstandig om de foto’s nieuwe volgordenummers te geven. Via “naam wijzigen” kan Picasa dat semi-automatisch voor je doen als je maar de goede manier gebruikt.
 picasa3 handleiding 30 Onderschriften in Picasa Niet alle foto’s spreken voor zich, dus soms zijn korte onderschriften nodig als geheugensteuntje, zeker voor anderen. Je ziet ze dan ook In een diavoorstelling en eventueel in afdrukken en op Picasaweb.
picasa3 handleiding 31 Opslaan in Picasa In Picasa hoef je niets op te slaan en indien wel, dan gebeurt dat vanzelf. De knoppen “Opslaan op schijf” zouden er dus niet mogen zijn en dat vergt wel enige uitleg. Nooit gebruiken dus, tenzij ... Maar "Opslaan als..." of Exporteren zul je wel vaak nodig hebben.
 picasa3 handleiding 32 Opties in Picasa Hoewel de meeste instellingen in Picasa wel goed staan, kunnen persoonlijke aanpassingen nodig zijn via diverse optievensters. Dus van belang om even naar te kijken.
  Personen in Picasa De belangrijkste uitbreiding (ook op Picasaweb) is de semi-automatische herkenning van gezichten die je dan nog wel namen moet geven. Dat is veel werk, dus bezint eer je eraan begint.
  Picnik via Picasa Picnik is een verrassende on-line fotobewerker die nu ook via Picasa 3.8 en via Picasaweb gestart kan worden. Maar je kunt het beter zien als een extraatje voor incidentele fotograpjes dan als een alternatief voor Picasa.
 picasa3 handleiding 34 Posters in Picasa Een grapje om hele grote afdrukken te kunnen maken die verdeeld zijn over meerdere A4-vellen die je daarna tegen elkaar plakt. Dan heb je ook heel veel pixels nodig. Maar gecombineerd met collages toch bijzonder.
 picasa3 handleiding 36 RAW in Picasa Veeleisende amateurs werken met dure camera’s en met raw-bestanden. Ook daarmee kan Picasa overweg, maar je moet dit eerder zien als een gemakje dan als een professionele oplossing.
 picasa3 handleiding 37 Rechtmaken in Picasa Bijna alle foto’s staan per ongeluk een beetje scheef of zijn bewust scheef genomen. Een kleine hoekcorrectie geeft meestal een veel mooier resultaat en in Picasa gaat dat handig en perfect.
 picasa3 handleiding 38 Retoucheren in Picasa Een storend vlekje verwijderen heet retoucheren en dat gaat nu in Picasa3 heel gemakkelijk. Je doet het met de functie 'Retoucheren'.
 picasa3 handleiding 39 Rode ogen in Picasa Op flitsfoto’s zie je vaak “rode ogen” en dat is een akelig gezicht. Picasa kan die pupillen weer zwart maken, al gaat dat niet altijd perfect. Maar in ieder geval veel acceptabeler.
  Samenwerken via Picasa Samen aan een album op Picasaweb werken is nog gemakkelijker omdat het nu rechtstreeks vanuit Picasa 3.6 kan, dus zoals met een eigen album.
 picasa3 handleiding 40 Screensaver en meer in Picasa Je computer staat vaak te pauzeren en dan is het leuk om je recente foto’s langs te zien komen voordat hij in slaap valt. De screensaver van Picasa is gemakkelijk aanpasbaar. Ook het maken van schermafbeeldingen (screendumps) komt aan de orde, want dat is nieuw in Picasa3.
  Sneltoetsen in Picasa  
Sneltoetsen zijn bedoeld om sneller dan met de muis veel voor-komende handelingen te verrichten – ook in Picasa. Als je er een stuk of tien beheerst (en de meeste zijn universeel bruikbaar), heb je daar altijd gemak van en hier vind je een praktisch overzicht.
 picasa3 handleiding 41 Sorteren in Picasa Foto’s vertellen vaak een verhaal dat in een vaste volgorde verteld moet worden. Dus sorteren is erg belangrijk en in Picasa kan dat ook handmatig en dat is heel bijzonder en erg praktisch.
 picasa3 handleiding 42 Tekst toevoegen in Picasa Het is fijn dat in Picasa3 eindelijk een mogelijkheid aanwezig is om mooie tekst op een foto aan te brengen en dat is een prima manier om titeldia's en wenskaarten te maken en nog veel meer.
 picasa3 handleiding 43 Trefwoorden en tijdslijn Picasa Picasa heeft een sierlijke vertoning op een tijdslijn, maar belangrijker is dat je trefwoorden kunt toekennen om bepaalde foto’s gemakkelijker terug te kunnen vinden. Het is verstandig om trefwoorden te koppelen aan de namen van je albums om wildgroei te voorkomen.
 picasa3 handleiding 44 Undo in Picasa In Picasa kun je elke correctie ongedaan maken, dus daarom hoef je nooit bang te zijn dat je een foto verpest, tenzij je iets erg doms doet. Er zijn dus toch een paar huisregels.
  Uploaden via Picasa naar Picasaweb Uploaden is bedoeld om een flink aantal foto’s in een album op Picasaweb te plaatsen of aan een bestaand webalbum toe te voegen en dat kan ook een album van bekenden zijn. Je hebt via deze knop meer mogelijkheden dan via de knop Delen.
 picasa3 handleiding 45 Verplaatsen in Picasa De meeste fotoverzamelingen zijn een warboel, verdeeld over tientallen mapjes. Dat is erg onoverzichtelijk en met verplaatsen kun je dat keurig op orde brengen in een paar jaarmappen. Maar er kan nog veel meer.
 picasa3 handleiding 46 Verbergen of verwijderen in Picasa Er is een groot verschil tussen verwijderen van de harde schijf en verwijderen uit Picasa. En je kunt ook foto’s verbergen als je die even onzichtbaar wil maken voor al te nieuwsgierige ogen. Toch belangrijk om de verschillen te begrijpen.
 picasa3 handleiding 47 Webalbums via Picasa Een paar foto’s per e-mail opsturen kan, maar een grotere hoeveelheid kun je beter op een website zetten. Picasaweb is daar ideaal voor, maar je hebt er wel een gratis Google- of Gmail-account voor nodig. Dat mag geen bezwaar zijn.
 picasa3 handleiding 48 Webpagina maken in Picasa Voor degenen die liever zelf een webpagina met foto’s maken, biedt Picasa ook enkele mogelijkheden. Voor allerlei verfijningen is uiteraard kennis van HTML en XML nodig.
 picasa3 handleiding 49 Weergave in Picasa

Hoewel zelden van belang, zijn er in Picasa verschillende mogelijkheden om de weergave aan te passen, maar de bedoeling daarvan is volslagen een raadsel. Desondanks toch een poging om deze opties te toe te lichten.

 picasa3 handleiding 50 Zoeken in Picasa Zoeken op trefwoorden, woorden in onderschriften en allerlei andere kenmerken, kan allemaal en heel snel. Maar de resultaten zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen of zelfs gewoon onzin. Kortom: soms handig, soms niet.
 picasa3 handleiding 51 Zwart-wit in Picasa Sommige kleurenfoto’s zijn zonder kleur nog mooier en Picasa heeft veel mogelijkheden om er zwart-wit van te maken. Maar er zijn veel soorten "zwart-wit" en natuurlijk kan ouderwets sepia ook nog.

Picasa bijlagen

 
  Afscheidsinterview Als je vanaf 2005 zo intensief als ik bezig bent geweest met Picasa, komt er een moment dat het welletjes is – vooral als het allemaal liefdewerk is.
Dus vanaf 2011 staat er een andere kapitein op dit vlaggenschip van de firma Google.
  Apple toch beter? Op een Apple-computer is iPhoto ogenschijnlijk een prima programma voor goed fotobeheer, maar het haalt het toch niet bij Picasa omdat de ontwerpers je meteen in een keurslijf van gebeurtenissen duwen.
 picasa3 handleiding 53 Dia’s en foto’s scannen Bijna iedereen heeft ook een grote verzameling papieren foto’s en soms ook dozen vol kleurendia’s. Wat moet je daarmee als je er digitale bestanden van wil maken voor je nageslacht? Toch maar eens aan beginnen. Heb je naast foto's ook films zoals 8mm smalfilm die je digitaal wilt hebben? Kijk dan eens bij het artikel over het digitaliseren van film.
  Fotoboek of album voorbeiden in Picasa Het bestellen van losse afdrukjes (zie Afdrukken 1) raakt steeds meer uit de mode. Maar het ontwerpen van een mooi fotoboek of album is een hele klus en Picasa kan je helpen bij de voorbereiding daarvan.
  Goed foto's delen Foto's van een gemeenschappelijke gebeurtenis met elkaar delen is leuk als het netjes en snel gebeurd en je niet wordt overvoerd. En als je die foto's tussen je eigen foto's wilt plaatsen, moeten de datums correct en de kwaliteit voldoende zijn. Dus er valt hier voor iedereen veel te leren.
 picasa3 handleiding 56 Nu jij nog? Van deze handleiding heb je heel veel kunnen leren, dus nu moet je het zelf gaan doen. Met deze korte samenvatting moet dat lukken, tenzij je het allemaal beter weet.
 picasa3 handleiding 33 Perspectief in Picasa In Picasa kan veel, maar niet alles. Vooral als je veel architectuur-foto’s maakt, zul je behoefte hebben aan perspectiefcorrectie en dat kan alleen in speciale programma’s. Hier komen ze aan de orde.
  Picasa3 boeken Al is een website nog zo snel, een goed boek ach­terhaalt haar wel. Dat had zo kunnen zijn als de auteur beter naar mij had geluisterd, maar dat moet je vooral niet doen. Toch zullen vele senioren dit boek prefereren boven deze site, want Addo Stuur is beroemd. Jammer: geen goede voorlichting!
  Picasa 4 nieuws Sommigen denken dat Picasa 4 al bestaat, maar we zijn er nog niet, al is Google slecht in tellen want we zijn vanaf 2009 van versie 3.1 naar 3.6 en toen naar 3.8 gegaan. Maar misschien gaat in versie 4 alles via het internet en is Picnik al een aanzetje.
  Simpeler kan niet  Wat ik altijd bij anderen zie is een grote mappenbende en in die mappen dan ook nog een rommelig zooitje. En dan gaat het plezier er snel af, terwijl het helemaal niet moeilijk is om het wel goed te doen. En daar gaat dit simpele stukje over.

Zelf ook werken met Picasa?

Ook enthousiast over de vele mogelijkheden van Picasa? Probeer het eens, het is gratis. Tevreden over deze handleiding? Laat het anderen weten via de sociale media!

Fotografie cursus

Wilt u meer weten over fotografie en de bediening van uw digitale camera? Kijk dan eens bij de gratis online foto tips.

Google Photo

Sinds begin juli 2011 gaan er geruchten dat Google de dienst Picasa zal omdopen tot Google Photo. Lees er alles over in het artikel over Google Photo.

Deze handleiding is in 2009 door Rinus Alewijnse aangepast vanwege de verschijning van Picasa 3. Zijn eerste versie was in 2008 op verzoek van Machiel Karels toegevoegd aan de website van Wilma Karels. In 2010 is deze handleiding gedeeltelijk vernieuwd vanwege de komst van Picasa 3.6 en 3.8.

Auteur: Rinus Alewijnse

Video over foto bewerken

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF






Meer over dit onderwerp

Kleurrijke foto'sKleuren - tips voor kleur bij foto's
CorrigerenCorrigeren in Picasa
4. HBO FotografieFotovakschool - HBO fotografie opleiding