Uploaden naar Picasaweb
Picasa uploader
De letter U verwijst ook naar het woord Uploaden dat je onderaan bij de groene pijl ziet staan. Maar in Picasa2 stond daar nog het woord Webalbums, dus zie aldaar.
Verbetering in Picasa 3.6
Verbeteringen in Picasa 3.8
Naast het normale en meestal kleinschalige gebruik van Picasaweb voor het “delen” van je foto’s met familie en vrienden, is er een trend om alle foto’s op de veilige servers van Google te plaatsen zodat je die altijd en overal ter beschikking hebt en samen met on-line editing via Picnik het “leven in de wolken” kan voortzetten.
Dan wordt het uploaden van zulke massa’s een klus voor de achtergrond en Picasa 3.8 heeft daar nu een nieuw venster voor via Extra > Meerdere uploaden:
Daar kun je de mappen en instelingen kiezen en dan het uploaden starten. Daar zit verder geen intelligentie achter, behalve dat je daarna gewoon verder kunt werken omdat Picasa jouw opdracht nu automatisch op de achtergrond (in “batch”) afwerkt.
Opmerking: ik weet niet wat er gebeurd als je Windows afsluit: onthoudt Picasa dan alle nog niet uitgevoerde uploads of krijg je een waarschuwing om je computer aan te laten staan.
Belangrijk is dat je wordt gewaarschuwd om je opslagruimte te upgraden, want op deze manier is de gratis 1 GB natuurlijk snel vol. Maar met 20 GB voor 5 euro per jaar kun je al heel veel kwijt foto’s kwijt – zeker als je de normale reductie naar 1600 pixels benut. En waarom ook niet: die foto’s hebben dan nog steeds voldoende pixels om elk scherm te kunnen vullen en om er prima 10x15 afdrukken of een klein fotoboekje van te kunnen maken.
Dat lijkt mij namelijk een uitstekende manier om je niet meer actuele, maar wel gecorrigeerde foto’s te bewaren voor welke calamiteit dan ook – zeker als je naast je recente digitale foto’s ook een grote historische verzameling uit het “analoge tijdperk” hebt.
Zo’n nieuwe aanpak roept een heel andere benadering van de inrichting van je verzameling op je lokale computer(s) op, want wat online is kun je overal bekijken, desnoods op je smartphone. Ik denk dat het daar nog te vroeg voor is om dit op grote schaal te gaan doen en wel om twee nare beperkingen van Picasaweb waarover al lang wordt geklaagd, namelijk het niet kunnen structureren van webalbums zoals “mappen en submappen” en het maximum aantal foto’s per webalbum - namelijk 1000, wat voor velen veel te weinig is.
Opmerking: als je volgens mijn systeem met jaarmappen werkt, zou je dus ook met één webalbum per jaar kunnen volstaan (naast kleinere tijdelijke albums voor familie en vrienden), maar dan is die grens ook lastig, want als de inhoud van je actuele jaarmap de 1000-grens passeert, loopt de synchronisatie naar het corresponderende webalbum vast.
Dus die aanpak bevrijd je nog niet van de plicht om via Picasa lokale back-ups te maken op dvd-schijfjes of externe schijf, omdat dit de enige mogelijkheid is om ook al jouw albums en andere virtuele zaken over te brengen naar een nieuwe of naar een gerepareerde computer.
Fotobehang
Wat is er leuker en mooier dan een wand in je huis behangen met een eigen foto? Het interieur van je huis kan geweldig opknappen van een fleurige of sfeervolle wand met een prachtige foto. En ben je zelf niet zo goed in fotograferen, dan kun je fotobehang ook bestellen met allerlei foto's van gerenommeerde fotografen. Wil je meer weten over fotobehang, kijk dan eens bij deze beschrijving van de belangrijkste leveranciers van fotobehang. Je kunt de verschillende bedrijven zo gemakkelijk vergelijken.