Algemeen
Picasa handleiding
Picasa installeren
Picasa 3 downloaden
Is je scherm wel goed?

Alfabetische gids
Back-up
Diavoorstelling
Film
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
Mappenbeheer
Personen
Retoucheren
Sorteren
Tekst toevoegen
Verbergen of verwijderen
Webalbums

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie

Picasa archief
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
 

Intro Picasa 3.8 NL met Picnik etc.

Deze Nederlandstalige opvolger van Picasa 3.6 is inmiddels beschikbaar voor downloaden en installeren: zie Picasa installeren.

Daarna zie je onder Help > Over Picasa deze gegevens, waarbij het “bouwnummer” inmid­dels alweer aangepast kan zijn.

Opmerking 1: bestaande gebruikers van Picasa kunnen rustig wachten totdat bij gebruik een automatische melding over deze upgrade verschijnt en dat zal in de weken na 20 oktober 2010 gebeuren. Als je deze upgrade accepteert, wordt je huidige versie (3.1 of 3.6) keurig bijgewerkt en worden alle persoonlijke instellingen overgenomen etc. Als dit om onbekende redenen niet gebeurd en je wordt ongeduldig, volg dan de normale download en installatie procedure zoals beschreven in Picasa installeren (je hoeft dan niets meer in te stellen).

Download Picasa 3

Opmerking 2: als je nog een stokoude versie van Picasa 2 hebt (waarschijnlijk Picasa 2.7), ontvang je deze automatische melding waarschijnlijk niet meer en moet je (zonder de oude versie te verwijderen - tenzij deze totaal in de war is) de gewone download en installatie­procedure volgen (zie Picasa installeren). Ook dan word je oude versie keurig bijgewerkt.
 
Opmerking 3: als je nog op een oude en vrij trage XP-computer werkt, kun je het scannen op gezichten in je foto’s beter uitschakelen – zeker als je daar toch nog niets mee doet. Dat gaat via Extra > Opties > Naamlabels (verwijder het bovenste vinkje en klik dan op OK). Scannen gebeurd weliswaar op de achtergrond, maar neemt je processor danig in beslag zodat je normale bezigheden in Picasa sterk worden vertraagd en dat werkt niet prettig. Maar als je veel met Picasa werkt, is dit dus ook een argument voor aanschaf van een nieuwe computer.
 
Opmerking 4: ook op Picasaweb worden tussendoor verbeteringen aangebracht, al zijn die voor normaal gebruik zelden relevant. Maar wel belangrijk is dat nu (eindelijk) sortering op datum (en tijd) binnen een webalbum correct werkt en dat is van groot belang als meerdere personen zo’n album (aan)vullen. Voorwaarde is dan dat iedereen zijn of haar camera op correcte datum en tijd instelt, want anders levert die sortering nog steeds een chaos op, maar dat is dan niet meer de schuld van Google.

De handleiding en de snelgids zijn inmiddels aangepast voor deze nieuwe versie en dat was weer heel veel werk. Maar hieronder zal ik in vogelvlucht de belangrijkste verbeteringen en uitbreidingen in 3.8 bespreken en in Picasa 3 nieuws vind je daarvan een samenvatting.

Opmerking: er is één mysterieuze verandering waarvan ik niet weet of die door een Picasa-update of door een Windows-update is veroorzaakt: sinds kort zijn onderschriften niet alleen in een normale diavoorstelling zichtbaar, maar ook in de screensaver – zoals hieronder: 

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 2

Opname informatie (exif & iptc)

In het normale Picasa-venster (de “bibliotheek”) is ogenschijnlijk niets veranderd, tot je tot de ontdekking komt dat er rechtsonder een nieuw knopje met de letter i is toegevoegd en als je daarop klikt, zie je tot je verbazing een gigantische kolom met informatie (hieronder links):

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 3A     picasa3 handleiding picasa-3.8nl 3B

Als je die eindeloze kolom vergelijkt met de bescheiden samenvatting die je tot versie 3.6 via Eigenschappen (Alt+Enter) over een opname kon opvragen (zie rechter afbeelding), is dit dus een nogal overdreven toevoeging die slechts voor “pietlutten” van enig belang zal zijn en als ik elk item zou moeten toelichten, heb ik veel A4-tjes nodig. Zie verder bij Bestanden.

Wel is het van belang op te merken (maar dat gold ook al voor de oude tabel) dat informatie die je zelf hebt toegevoegd zoals onderschriften (“titels”), trefwoorden (“labels”) en locaties (“gps”), ook in de tabel worden vermeld. Over personen (“gezichten”) vind ik niets.

Laten we het er maar op houden deze stroom van onlogisch geordende informatie zelden van belang is, maar wel beter aansluit bij de door Adobe geïnitieerde XMP-standaard. Dat geldt ook voor een verbeterde omgang met van sRGB afwijkend kleurbeheer.

Opmerking: er is een rare vertaalfout gemaakt: het vakje waarin de map (of het pad naar die map) van een bestand wordt vermeld, wordt aangeduid als “Land:” (ook in Picasa 3.6).

Facemovies

Google maakt nogal wat ophef over de nieuwe “facemovies”, maar de waarde is betrekkelijk: “leuk voor een keertje” noemen we dat. En bovendien lukt dit alleen als je werk hebt gemaakt van het bijhouden van persoonsalbums en de naamgeving van de door Picasa of door jezelf gevonden gezichten. Als je in de rubriek Personen zo’n album opent zie je bijvoorbeeld dit:

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 4

Bovenaan bevinden zich nu twee knopjes voor het maken van een filmpje: het linker voor een gewone diapresentatie (dat was er al in Picasa 3.6) en rechts het nieuwe knopje.

Als je het linker gebruikt en de foto’s zijn met knopje rechtsboven op volledige weergave ingesteld, krijg je een normale vertoning – hier met mij achter mijn vergroter in 1966: 

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 5

Maar voor het voorbeeld hieronder heb ik het nieuwe rechter knopje gebruikt en dan krijg je een willekeurig door elkaar gehusselde schots en scheef na elkaar vertoonde smoeltjes (in meer of mindere mate ingezoomd) en zo’n vorm van persoonsverheerlijking kun je ook op­slaan met schitterende muziek en desnoods met ludieke teksten erbij (zie Film):

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 6

Opmerking: over de willekeurige volgorde wordt veel geklaagd, omdat een chronologische volgorde weliswaar minder verrassend, maar wel boeiender is omdat je dan iemand ouder en wijzer (maar niet mooier) ziet worden. Je moet het gewoon een keer gezien hebben.

Picnik: een regenton vol kikkers

Picnik is een al langer bestaande on-line fotobewerker met veel verrassende effectjes en toevoegsels die vooral dames erg zullen aanspreken. Google heeft Picnik voor een paar miljard onder zijn hoede genomen en maar meteen geïntegreerd in Picasa, getuige een nieuwe (nogal groene en grote) knop in het bewerkings-venster:

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 7

Google doet het helaas fout, want niet alleen detoneert die nieuwe knop daar danig, maar hij hoort ook niet thuis in het paneel voor basisbewerkingen en heeft ook een belangrijk vinkje verdonkeremaand om met de ABC-knop geplaatste tekst tijdelijk onzichtbaar te maken (dat vinkje is ook niet te vinden in ABC-menu) en dat is dus dubbeldom. Als je zonodig wilt integreren, doe het dan correct en plaats die knop onder Effecten.

Maar goed: als je op die knop klikt, zie je na je koffiepauze dat jouw foto in een Picnikvenster binnen Picasa staat en kun je gaan prutsen en dat resultaat daarna opslaan in Picasa, waar­na je weer terugkeert naar het normale Picasa-bewerkingsvenster - ook na Annuleren:

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 8

Je ziet onder Edit dezelfde mogelijkheden als in Picasa, dus daarvoor hoef je Picnik niet te gebruiken en dat is bovendien een tijdrovende omweg. Maar onder Create gaat er een wereld aan “grappen&grollen” voor de liefhebbers open waarvan je de meeste niet in Picasa aantreft en hieronder heb ik zo’n kitscheffectje gekozen en daarna klik ik op Apply:

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 9

Na een klik op Opslaan in Picasa moet je beslissen of je het originele bestand vervangt of een tweede bestand aan dezelfde map toevoegt en bij zulk” knutselwerk” moet je natuurlijk altijd het laatste doen en dat na terugkeer in Picasa verplaatsen naar je map “Picnalia”.

Enfin, je kunt er uitgebreid over lezen in Picnik via Picasa, maar uit het bovenstaande blijkt wel dat ik geen goed woord voor deze toevoeging over heb. Als je zonodig iets speciaals wilt doen, kon dat al jaren – zelfs via Picnik: dan exporteer je die foto vanuit Picasa en gaat dan in een ander programma verder. Maar er moet in Picasa zelf (op veler verzoek) nog wel wat aan de huidige basiscorrecties worden verbeterd en toevoeging van een menu voor lens- en perspectiefcorrectie zou ook zeer welkom zijn (zie Perspectiefcorrectie). Prioriteiten graag!

Opmerking: Picnik zal ook toegankelijk worden op Picasaweb (dat kan overigens vanuit Pic­nik nu al) en dat kan handig zijn voor foto’s die vanuit een mobieltje rechtstreeks geupload zijn of voor de ongecorrigeerde foto’s die anderen aan jouw webalbum hebben toegevoegd.

Batch-upload naar Picasaweb

Naast het normale en meestal kleinschalige gebruik van Picasaweb voor het “delen” van je foto’s met familie en vrienden, is er een trend om alle foto’s op de veilige servers van Google te plaatsen zodat je die altijd en overal ter beschikking hebt en samen met on-line editing via Picnik het “leven in de wolken” kan voortzetten.
Dan wordt het uploaden van zulke massa’s een klus voor de stille uren en Picasa 3.8 heeft daar nu een nieuw venster voor via Extra > Meerdere uploaden:

picasa3 handleiding picasa-3.8nl 10

Daar kun je de mappen en instelingen kiezen en dan het uploaden starten. Daar zit verder geen intelligentie achter, behalve dat je daarna gewoon verder kunt werken omdat Picasa jouw Upload-opdracht nu automatisch op de achtergrond (in “batch”) afwerkt.

Via “Opties wijzigen” kun je de instellingen van bestaande webalbums in het tweede paneel aanpassen en via “Verwijderen online” kun je die webalbums gemakkelijk verwijderen.

Belangrijker is dat je wordt gewaarschuwd om je opslagruimte te upgraden, want op deze manier is de gratis 1 GB natuurlijk snel vol. Maar met 20 GB voor 5 dollar per jaar kun je al heel veel kwijt foto’s kwijt – zeker als je de normale reductie naar 1600 pixels benut. En waarom ook niet: die foto’s hebben dan nog steeds voldoende pixels om elk scherm te kunnen vullen en om er prima 10x15 afdrukken te kunnen maken. 
Zie verder bij Uploaden.

Extra nieuwtjes

Op allerlei plekjes zitten ook nieuwigheidjes verborgen die niemand opvallen, maar ook niet direct begrijpelijk zijn. Of het zijn kleine verbeteringen die je vanzelf ontdekt (of nooit).
Bijvoorbeeld: in menu Beeld kun je een vinkje zetten voor “Kleurbeheer gebruiken”. Dat doet helemaal niets, tenzij je zo’n Adobe-bolleboos bent en dus een afwijkend kleurprofiel in je foto’s hebt gestopt en misschien geldt dit ook voor andere professionele ingrepen.
En in menu Delen vind je een mysterieuze toevoeging “Synchronisatievolgorde foto” waar ik alleen zoiets bij kan bedenken als “wie het eerst komt – het eerst maalt”.

Inmiddels zijn diverse stukken in deze handleiding en in de snelgids aangepast voor versie 3.8 en is alles bijgewerkt, zodat ik eind 2010 met een gerust hart afscheid kan nemen. Download Picasa op picasa.google.nl van Google.

Fotografie cursus online

Wilt u meer weten over fotografie en het gebruik van uw digitale camera? Kijk dan eens bij de basiscursus digitale fotografie en doe uw voordeel met de vele tips en suggesties.

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF






Meer over dit onderwerp

TeleobjectievenTeleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.
Inleiding compositieCompositie bij natuurfotografie: enkele basisprincipes
Link aanvragenLink aanvragen op www.cursus-fotografie.nl