Algemeen
Picasa handleiding
Picasa installeren
Picasa 3 downloaden
Is je scherm wel goed?

Alfabetische gids
Back-up
Diavoorstelling
Film
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
Mappenbeheer
Personen
Retoucheren
Sorteren
Tekst toevoegen
Verbergen of verwijderen
Webalbums

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie

Picasa archief
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
 

Is je scherm wel goed ingesteld?

Dit is informatie van algemeen belang!

Elk fotoprogramma (dus ook Picasa) heeft correcties die het contrast, de helderheid en de kleurweergave van een foto beïnvloeden. Deze instellingen zouden eigenlijk overbodig moeten zijn, maar je camera kiest nu eenmaal niet altijd de beste belichting.

Maar je scherm kan je ook bedriegen, want als je die foto's gaat bijstellen, moet je wel op dat scherm kunnen vertrouwen. Als het in de loop van de jaren donkerder is geworden, zul je dus je foto's lichter gaan maken en als je ze dan later toevallig op een ander scherm ziet dat wel goed is, zullen ze veel te flets zijn geworden en dan schrik je behoorlijk.

Opmerking: weliswaar kun je die correcties in Picasa allemaal weer ongedaan maken, maar het zou dan een gigantische klus zijn om honderden foto’s opnieuw te moeten gaan instellen en dat moet je dus vermijden.

Scherm controleren

Het probleem is dus: hoe kun je op een simpele manier controleren of je scherm goed is en zo niet: hoe kun je het dan bijstellen om het wel goed te krijgen. Pas als dat niet lukt, ben je waarschijnlijk wel bereid om een nieuw scherm te gaan kopen, maar hoe kun je dan in de winkel zien of dat scherm wel goed is?
Daarvoor heb je dus een betrouwbare testfoto nodig en ik gebruik daarvoor altijd de foto van Fujifilm (zie Fuji Nederland Visuele Testset ).  

picasa3 handleiding schermtest1 ( testfoto Fujifilm)

Deze foto kun je ook van deze pagina downloaden: klik er 2x op en kies dan Bestand > Opslaan als… in de map (Mijn) Afbeeldingen. Vervolgens kun je dit bestand dan altijd in deze map terugvinden en gewoon met een neutraal programma zoals de Picasa- of de Windows-Viewer flink groot op je scherm afbeelden.

Opmerking: het is uiteraard verboden om aan de foto zelf veranderingen aan te brengen, want dan is hij niet meer betrouwbaar als testbestand.

Dan kun je met de normale instellingen van contrast, helderheid en kleur van je scherm proberen om een natuurlijke weergave van deze foto te krijgen en let daarbij vooral op de huidskleur en het haar van de twee lieftallige dames (hun kruinen mogen niet zwart dichtlopen). Ook de andere foto’s in dit testbeeld moeten fris en natuurlijk overkomen.

En onderaan staan er vierkantjes van wit naar zwart. Het tweede vlakje moet dan net niet meer wit zijn en het één na laatste vakje nog net niet zwart. Dat is best lastig en als het net niet helemaal lukt, zit je in ieder geval in de buurt van de goede instelling.

Je moet er dus eventueel de handleiding van je scherm op naslaan (deze staat vaak op de bijgeleverde cd) hoe je de knopjes moet bedienen. Dat is vaak een heel gedoe.

Opmerking: het is ook van belang om eerst het juiste kleurprofiel in je computer te installeren geïnstalleerd (dit bestand staat als het goed is ook op de bij je scherm geleverde cd).

Oude beeldbuisschermen zijn vaak te donker geworden, dus neem de testfoto dan op een usb-stick mee naar een behulpzame winkel om verschillende schermen te testen. Laat je niet verleiden door moderne glanzende breedbeeldschermen, want die zijn niet zo geschikt voor foto’s. Een goed scherm is mat en bijna vierkant (5:4) zoals mijn LG1919S.

Laptops

Schermen van laptops zijn vaak matig. Het is vrijwel onmogelijk om een bevredigde instelling te vinden (je kunt niet veel meer doen dan de helderheid op maximaal zetten) en als je even je hoofd beweegt zijn is de kleur al weer anders omdat de kijkhoek meestal beperkt is (voor een bijzitter zijn foto’s dus nooit optimaal). 

Als je geen gewone computer hebt en je vindt het toch belangrijk om je foto's onder goede condities te bekijken en te kunnen corrigeren, moet je dus een normaal beeldscherm op je laptop aansluiten. Dat is de enige goede, maar tamelijk ongebruikelijke oplossing.

Licht op het scherm?

Op je scherm mag uiteraard geen direct zonlicht vallen en 's avonds moet er een normale omgevings-verlichting aanwezig zijn waarbij je nog gemakkelijk kunt lezen. Er mogen natuurlijk geen felle lampen in je scherm reflecteren, maar dat is vanzelfsprekend.

Andere manieren?

Op het internet is er allerlei ingewikkelde informatie over dit onderwerp te vinden, maar die is bedoeld voor professionals en het is zelfs de vraag of die ermee overweg kunnen. Je moet dan instelhulpen zoals Adobe Gamma of Praxisoft Wiziwyg of een meetinstrument gaan gebruiken en dat is ingewikkeld en/of duur. 

Daarom heb ik me hier beperkt tot wat je als gewone fotoliefhebber wel kunt doen en zeker niet moet nalaten.

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF






Meer over dit onderwerp

Digitaal fotoalbumDigitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop
Afdrukken foto'sFoto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com
Standaard objectievenStandaard objectieven / lenzen voor digitale camera