Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
E-mail 2 (in-line)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Help
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Samenwerken
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Trefwoorden en tijdslijn
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Webpagina
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Simpeler kan niet
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Afscheidsinterview
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Armoedige nullen
Toch maar Adobe?
Quality (kwaliteit)
 

Simpeler kan het echt niet, maar ook niet beter!

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Zelfs het beste fotoprogramma kan niet voorkomen dat jij er een bende van maakt – dus ook Picasa niet. En als zelfs de auteur van de Picasa Snelgids bij uitgever Easy Computing zonder “blikken of blozen” laat zien dat hij op 5 april 2009 al 997 mappen heeft en geen enkele aan­wijzing geeft hoe je dat kunt voorkomen, hoe zou jij dat dan moeten weten?

Dat het ook heel anders kan, zie je hieronder in mijn toen nog Engelse versie van Picasa 3.6:

En zelfs 47 mappen is al erg veel, maar dat komt omdat er in de map “Analoog” een nog toenemend aantal jaarmappen vanaf 1965 zijn verborgen en zulke mappen heeft niemand. 
Dus als ik mij zou beperken tot mijn recente jaarmappen en nog wat mappen voor “ditjes & datjes”, zouden het er ongeveer 10 zijn en dat is toch heel wat overzichtelijker. 
Die recente jaarmappen bevatten dan elk wel meer dan 1000 foto’s, maar als die netjes gecorrigeerd en geordend zijn, is dat geen enkel probleem want dan geeft de inhoud van zo’n jaarmap een boeiend overzicht van alle belevenissen in dat jaar.

Opmerking 1: het kan natuurlijk zijn dat je naast je “gewone foto’s” ook veel foto’s maakt voor je sportclub of een ander speciaal doel. Maar dan heet de map “Analoog” bij jou gewoon “Sportclub” of zoiets en in die map kun je in principe ook weer met jaarmappen werken.

Opmerking 2: als je achteraf nog hele jaargangen in orde moet maken, heb je heel veel werk, maar normaal doe je dat gewoon tussendoor. En natuurlijk geldt altijd dat je meer werk hebt als je met 500 nieuwe foto’s thuiskomt dan met 50, maar 500 achter elkaar maak je waarschijnlijk maar 1x per jaar en 50 misschien wel elke week.

Je kunt hoogstens als bezwaar opperen dat de foto’s van dat fijne dagje op strand wel erg verdrinken tussen al die andere foto’s, maar omdat de foto’s in die map op chronologische volgorde staan (dus van begin januari tot eind december), heb je ze al scrollend “op het oog” toch heel snel gevonden zoals je hieronder kunt zien:

En dat geldt natuurlijk ook voor de serie foto’s van een familiefeestje of van je vakantie in Engeland, enzovoort. Maar je hebt in Picasa (en in een paar andere programma’s) ook ver­schillende mogelijkheden om die foto’s te rubriceren en de minst bewerkelijke manier is die foto’s toewijzen aan thematische subverzamelingen die albums worden genoemd, bijvoor­beeld “Huis & tuin”. Dat is een handige en virtuele manier van indelen waarvoor je geen inge-wikkelde toeren in de Windows Verkenner met je mappen & bestanden hoeft uit te gaan voeren.

Verder kun je een grote verzameling met onderschriften (“titels”) en trefwoorden (“labels” of “tags”) veel beter toegankelijk maken voor de zoeksystemen in of buiten Picasa.

Opmerking: redelijkerwijs moet je aan maximaal 50 albums en 100 trefwoorden meer dan voldoende hebben, want meer keert zich altijd tegen je. In onderschriften ben je vrij, maar hou ze kort.  

Conclusie

Je kunt het dus ook gewoon goed doen en op allerlei plaatsen in deze handleiding kun je voldoende tips voor correct gebruik van Picasa vinden en die gelden in meer algemene zin ook voor andere fotoprogramma’s – zelfs voor Photoshop (Elements), al is dat een (heel) duur programma voor heel knappe bollebozen.

Opmerking: die bollebozen zijn overigens heel wat beter af met Adobe Lightroom, want dat zou ik een “Picasa voor Professionals” durven noemen.

In werkvolgorde is zo’n goede aanpak beschreven en als je die niet op jouw situatie van toepassing vindt, wens ik je veel wijsheid toe om een betere manier te vinden en begin dan eerst met jouw mappenbende. 
Dus: Nu jij nog!

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Inleiding materiaalUitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf
Spiegelreflex camera tipsSpiegelreflex camera tips
Video digitaliserenVideo of film digitaliseren - VHS op DVD - dia scannen