Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Functionele gids voor de Picasa handleiding

Vooral beginners en kleingebruikers (vaak senioren) hebben behoefte aan een eenvoudige gids om met een nieuw programma zoals Picasa te leren werken: ze willen niet verdrinken in wat er allemaal kan, maar alleen het meest noodzakelijke weten.

Dat is begrijpelijk, maar ze zullen vanzelf gaan ervaren dat het werken met foto’s toch meer betekent dan alleen maar wat foto’s op een computer zetten en die informatie kunnen ze in de linker kolom vinden. Want je ontkomt nooit aan studie - anders blijf je een knoeier.

Maar om te voorkomen dat men door de vele bomen het bos niet meer ziet, heb ik hieronder een eenvoudig werkschema met vijf essentiële stappen gemaakt. Die voorkomen dat je er meteen er al een chaos van maakt die later bijna niet meer op orde te krijgen is.

Vijf stappen

1.      Importeer je nieuwe foto’s altijd via Picasa in dezelfde map: dan hoef je maar éénmaal per jaar een nieuwe map te maken en wordt het geen mappenbende zoals bij iedereen. Je kunt bepaalde fotoseries toch heel snel vinden door even te scrollen.

2.      Bekijk de nieuwe foto’s op groot formaat in het bewerkingsvenster en verwijder lelijke of onscherpe of overbodige foto’s meteen door op de Delete-toets te drukken, zelfs al staan er kleinkinderen op. Want niet het vele is goed, maar het goede is veel.

3.      Zorg dat de overgebleven foto’s piekfijn in orde zijn, dus retoucheer rode flitsogen, zorg dat foto’s niet meer scheef staan, snij overbodigheden weg en controleer of contrast en helderheid in orde zijn. In Picasa zijn dat plezierige klusjes die zienderogen helpen.

4.      Zet die foto’s in een aantrekkelijke volgorde en hernummer ze volgens een vast systeem van jaarnummer-volgordenummer. In Picasa hoef je alleen een startnummer te typen.

5.      Als je meer dan driehonderd foto’s per jaar maakt, zijn er vast wel een paar thema’s die steeds in je foto’s terugkeren. Wijs die foto’s dan toe aan een aantal albums zodat je een overzichtelijke indeling krijgt, die je gemakkelijk kunt aanvullen en bekijken.
 
Die simpele stappen zorgen dat je met plezier naar een diavoorstelling van die foto’s kunt kijken en ze desnoods voor familie op Picasaweb kunt zetten zodat ze mee kunnen genieten.
Omdat de handleiding nogal uitgebreid is, zie je in onderstaande tabel voornamelijk links naar onderwerpen uit de snelgids. Vaak is dat al voldoende, dus maak er gebruik van:  

 

1. Start
2. Importeren en verwerken
3. Exporteren A-Z
 
4. Reorganiseren
5. Presenteren A-Z
6. Specialiteiten A-Z
7. Bijlagen
 
 
 

Gebruik

1.      Klik op een onderwerp in deze tabel om bij het betreffende artikel te komen.

2.      Klik na lezing linksboven in je browser op Vorige (pijl naar links) om weer in deze tabel terug te komen om een volgende onderwerp te kunnen kiezen.

3.      Kijk in de linker kolom om een onderwerp in het alfabetische overzicht te zoeken.
 
Als je Picasa naar behoren leert gebruiken, zul je er net zo’n plezier in krijgen als de nijvere lieveheersbeestjes hieronder. Je beloning is dan: beter georganiseerde betere foto’s.

picasa3 handleiding functionele gids (lieveheersbeestjesplaag)

Naschrift

Ik niet voorkomen dat vooral senioren door hun vaak gebrekkige computerkennis door ken­nissen of kinderen of zelfs door een boek of cursus op het verkeerde been worden gezet, waardoor het op hun computer toch een fotochaos is geworden.

Maar dat is dan meestal nog een kleine chaos en reorganiseren is met enige hulp nog wel te doen. Want een goede basis is het halve werk, terwijl voortmodderen op de oude voet alleen maar verder wegzinken betekent en dan kun je beter stoppen. Maar dat doet natuurlijk nie­mand, want dat voelt als een nederlaag. 
Zie daarom Nu jij nog?.

Volg dus mijn aanwijzingen en je zult na een paar maanden gaan snappen dat je het meteen zo had moeten doen en vaak kan je omgeving daar een voorbeeld aan nemen. En als je een enkele keer toch iets bijzonders met een bepaalde foto wilt gaan doen, kijk dan eerst eens bij exporteren.

Picasa upgrades

Die komen meestal vanzelf, maar het is zinvol om zo nu en dan Picasa 3 nieuws te lezen. De versie je nu hebt, kun je zien onder Help > Over Picasa.

Auteur: Rinus Alewijnse

Grappige fotobewerkingen: 5 tips

Fotografie is populair! De mogelijkheden op het gebied van foto's bewerken zijn eindeloos. Nu de moderne technologieën voor beeldmanipulatie binnen ieders bereik liggen, is het ook heel eenvoudig geworden om je foto een bepaald effect mee te geven. Ben je op zoek naar grappige fotobewerkingen? Bekijk dan eens onze 5 tips voor grappige fotobewerkingen!

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF