Blogger via Picasa 3
De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.
De letter B is nog niet uitgeput, want Blogger is een bekende en beschaafde gratis faciliteit voor het maken van weblogs – een soort dagboeken op het internet die je met foto’s en tegenwoordig ook met kleine filmpjes en slideshows kunt illustreren.
Opmerking: als het je er alleen om gaat om familie of vrienden een serie foto’s met bijschriften te laten zien, kun je beter gebruikmaken van Picasaweb.
Bij Blogger heb je de mogelijkheid om op basis van een gratis Google-account of een reeds bestaand Gmail-account een weblog op te zetten. Je begint dan met www.blogger.com :
Zo ben ik eind 2006 begonnen met een blog onder de naam rinilog over het werken met Picasa, waarover toen nog vrijwel niets bekend was. Inmiddels ben ik daarmee gestopt, maar mijn 135ste blog zag eruit zoals hieronder:
Foto’s invoeren
Dus wat je ter voorbereiding in ieder geval moet doen, is om die foto’s en/of screendumps vanuit Picasa te exporteren met maximaal 640 of 800 pixels (bij liggende foto’s is dat de nieuwe breedte en bij staande foto’s de nieuwe hoogte).
Maar in ieder geval kun je via Blogger met redelijk gemak een beschaafde website maken die niet wordt gestoord door ongewenste reclame. Hoeveel “gadgets” je zelf toevoegt is helemaal je eigen keus en deels ook afhankelijk van je ervaring met HTML.
Eerst de tekst, daarna de foto’s
Daarom werk ik liever andersom: ik begin gewoon in alle rust (off-line) in Word en zet de reeds voorbereide afbeeldingen op de juiste plaatsen tussen de tekst. De vormgeving moet eenvoudig zijn en pas als ik helemaal tevreden ben, start ik in Blogger een Nieuw bericht.
Dan verschijnt er een nogal klein leeg editor-venster (er is toch ruimte genoeg omheen) en kan ik alvast een titel en een paar trefwoorden invoeren zoals hieronder is gedaan:
Opmerking: de keuze voor “geen” betekent dat ik later zelf kan bepalen hoe de afbeelding tussen de tekst komt te staan en de keuze voor “groot” betekent dat de afbeelding net zo breed wordt als de tekstkolom (“normaal” is driekwart breedte en “klein” is halve breedte).
De afbeelding komt dan boven je tekst te staan en dan moet je die naar beneden slepen tot de juiste plaats tussen de tekst en dan kun je hem centreren. Daarna moet je meestal lege regels boven en onder de afbeelding weghalen of juist toevoegen.
Opmerking: zo’n simpele opmerking suggereert dat dit eenvoudig is, maar als de blog dan is gepubliceerd (dus echt op internet “staat”), blijkt vaak dat de witruimtes boven en onder afbeeldingen of in de tekst toch weer niet kloppen en moet je vaak een paar keer corrigeren. Het blijft dus een beetje primitief gedoe en die nacorrecties kosten eigenlijk de meeste tijd.
Daarna moet er nog wel wat aan de lay-out van de tekst worden geschaafd, maar dat is meestal snel gebeurd en afgezien van details zoals links toevoegen (dat had vooraf ook al in Word gekund) ben je dan klaar om op de knop Publiceren te klikken.
Op dat moment komt je nieuwe verhaal bovenaan te staan en schuift je vorige verhaal één plaatsje omlaag in je blogarchief.
Zijn je blogs vindbaar?
De volgende restrictie is dat je alleen blogs in het Nederlands wilt zien en als je dan op de knop Zoeken in blogs klikt, komt er meteen dit resultaat en zijn er maar 6 resultaat, waarin ik op de 3e plaats sta met “Bijsnijden of uitsnijden?”, een stukje van 6 december 2008.
Natuurlijk is dit maar een toevallig voorbeeld dat mijn ijdelheid streelt, maar het betekent wel dat je toch vindbaar bent als je over zaken schrijft die de privésfeer overstijgen.
Voor stukjes die je alleen voor “familie en vrienden” vanuit je buitenpost in een ver land schrijft, is je “vindbaarheid” natuurlijk van geen enkel belang.
Privacy
Maar voor zover mij bekend heeft Blogger thans ook een meer besloten optie, waarvan je de link alleen aan vertrouwde personen zendt. Dus zoals dat ook mogelijk is met bepaalde webalbums op Picasaweb.
Ga daar dus zorgvuldig mee om – al zal dat wel een vergeefse waarschuwing zijn!
Naschrift
Bedenk echter dat Blogger nog steeds een gratis te gebruiken service is, waar je niet alles van mag verwachten wat je misschien bij anderen ziet.
Ik hoor dus graag waar dit stuk aangepast moet worden aan de huidige situatie op Blogger.
Wat is een natuurfotograaf?
Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Een goede natuurfotograaf is de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet. Je moet namelijk gevoel in de foto leggen, weten wat je fotografeert en het ook technisch goed op orde hebben.
Bijsnijden in Picasa
Je gelooft het of niet, maar bijsnijden van een foto is de belangrijkste correctie van bijna elke foto uit je verzameling. Het zou dus erg vreemd zijn als dat bij jou nooit hoeft. Lees alles over het bijsnijden van foto's in het fotobewerkingsprogramma Picasa.
Wenskaarten
Doe eens iemand een plezier op een onverwacht moment door een mooie fotokaart te versturen! Gewoon als verjaardagskaart of wenskaart zijn deze prachtige kaarten met natuurfoto's natuurlijk ook erg geschikt.
Video of foto archief scannen
Oud beeldmateriaal is vaak van grote waarde. Veel mensen beschikken over dozen en plakboeken vol oude foto’s, negatieven, dia’s en ander materiaal van vroeger. Vaak neemt dit veel ruimte in beslag en helaas kan het beeldmateriaal op den duur vervagen of op een andere manier verloren gaan. Daarom is het verstandig om tijdig je dia's en video's te scannen.
Histogram foto informatie
Wat is het histogram van een foto? Het is een wat technische aangelegenheid, maar enige kennis van het histogram kan helpen bij het maken van goede foto's. Het histogram geeft informatie over of een foto te verbeteren is en hoe. Het kan bij een fotowedstrijd het verschil maken tussen winnen en een aanmoedigingsprijs.