Picasa fotoviewer: niet of wel?
De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.
Direct na installatie van Picasa 3.8 verschijnt er een venstertje over de nieuwe fotoviewer en heb je de mogelijkheid om die voortaan te gebruiken in plaats van je huidige viewer.
Als je dat niet wilt, dan moet je dat onderaan aangeven voordat je op Voltooien klikt.
Wat is een viewer? Dat is een programmaatje dat heel snel een grote afbeelding van een willekeurig afbeeldings-bestand kan tonen en meestal nog wel wat meer mogelijkheden biedt, zoals die afbeelding afdrukken of per e-mail verzenden of als diavoorstelling vertonen.
Wat doe je ermee? In eerste instantie alleen maar kijken (vandaar de naam “viewer”) zonder de hele rompslomp van een echt fotoprogramma op je hals te halen, dus je kunt er ook niet per ongeluk een afbeelding mee verpesten.
Je moet die viewer dus niet verwarren met het feitelijke Picasa-programma voor beheer en bewerking van je foto’s, maar je kunt vanuit die viewer wel naar dat programma toe, maar ook naar andere fotoprogramma’s als die op je computer aanwezig zijn.
Windows-viewers
Picasa Windows viewer
En hieronder de wat “geliktere” viewer in Windows-Vista op mijn desktop:
Het is wel zo dat de standaard koppeling naar deze viewers vaak wordt verstoord door het installeren van andere programma’s, zodat je iets heel anders te zien krijgt (en vaak met grote vertraging) dan hierboven.
Picasa-viewer
Opmerking: als je met deze viewer de fotobijlage(n) van een mailtje bekijkt, zie je onderaan de vreemdste webplaatjes en misschien ook foto’s van eerdere mailtjes. Dat komt omdat die bijlagen in de tamelijk verborgen map "Temporary Internet Files" terecht komen. Daaraan kun je zien dat je die map zo nu en dan via "Schijf-opruiming" moet leegmaken.
Je kunt het rolwieltje van je muis gebruiken om op deze foto in- en uit te zoomen.
Verder kun je aan allerlei details te zien dat deze viewer een nauwe band heeft met Picasa, want je kunt deze foto meteen (voor zover nodig) gaan bewerken in Picasa of uploaden naar Picasaweb of met een ster markeren en nog veel meer (die mogelijkheden zie je onder het kleine omlaag gerichte driehoekje onderaan, zoals afdrukken of e-mailen via Picasa of als je met de rechter muisknop op de foto klikt).
Let op dat je om deze viewer te sluiten op kruisje rechtsboven moet klikken, maar omdat dat buiten de foto staat, lijkt het er niet bij te horen en kun je het gemakkelijk over het hoofd zien.
Wel of niet?
Dat is altijd een kwestie van wennen, maar hier is er meer aan de hand en dat hangt ook af van de manier waarop je Picasa leert gebruiken. Als je Picasa maar zo nu en dan gebruikt voor een paar trucjes, dan zou ik aanbevelen om de Windows-viewer te blijven gebruiken omdat die het meest neutraal is.
Maar als je eenmaal hebt ontdekt dat je Picasa beter als hoofdprogramma kunt gebruiken om je fotoverzameling te beheren, dan is de Picasa-viewer een welkom hulpje. Belangrijk daarbij is ook dat deze viewer de foto’s laat zien zoals je ze in Picasa hebt bewerkt, maar dat is tegelijk misleidend, want de foto in de Windows-map kan daar behoorlijk van afwijken.
Fotoboek maken of digitaal fotoalbum
Heb je een goede digitale camera en maak je mooie foto's, dan wil je die natuurlijk ook fraai presenteren. Dan is het wellicht een idee om een fotoboek te maken van je mooiste foto's. Zo'n fotoalbum kan je thematisch vormgeven of bijvoorbeeld per jaar of (vakantie)periode.
Het is ook een optie om je digitale foto's in een digitaal fotoalbum te plaatsen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kan dan een fotografie website maken van je eigen foto's.