Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Bewerken - effecten
Scherper maken
Focus zwart-wit

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Picasa fotoviewer: niet of wel?

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Direct na installatie van Picasa 3.8 verschijnt er een venstertje over de nieuwe fotoviewer en heb je de mogelijkheid om die voortaan te gebruiken in plaats van je huidige viewer.
Als je dat niet wilt, dan moet je dat onderaan aangeven voordat je op Voltooien klikt.

picasa3 snelgids viewer 1 (viewerkeuze)

Opmerking: zelfs al zou die viewer niet bevallen, kun je er nog gemakkelijk vanaf. Dan moet je in het Picasa-programma zelf "Extra > Fotoviewer configureren" kiezen, enzovoort.

Wat is een viewer? Dat is een programmaatje dat heel snel een grote afbeelding van een willekeurig afbeeldings-bestand kan tonen en meestal nog wel wat meer mogelijkheden biedt, zoals die afbeelding afdrukken of per e-mail verzenden of als diavoorstelling vertonen.

Wat doe je ermee? In eerste instantie alleen maar kijken (vandaar de naam “viewer”) zonder de hele rompslomp van een echt fotoprogramma op je hals te halen, dus je kunt er ook niet per ongeluk een afbeelding mee verpesten. 
Je moet die viewer dus niet verwarren met het feitelijke Picasa-programma voor beheer en bewerking van je foto’s, maar je kunt vanuit die viewer wel naar dat programma toe, maar ook naar andere fotoprogramma’s als die op je computer aanwezig zijn.

De bekendste viewers zijn de gewone Windows-viewers die voor het eerst in Windows-2000 en Windows-ME aanwezig waren.

Windows-viewers

Hieronder zie je de bekende viewer van Windows-XP op mijn oude laptop:

picasa3 snelgids viewer 2 (windows-xp viewer)

Picasa Windows viewer

En hieronder de wat “geliktere” viewer in Windows-Vista op mijn desktop:

picasa3 snelgids viewer 3 (windows-vista viewer)

Opmerking: deze viewer is eigenlijk een onderdeel van de Windows Fotogalerie in Vista. Ik heb geen verklaring voor het grote kleurverschil met de XP-viewer. 
 
Het zou te ver voeren om in te gaan op allerlei extra mogelijkheden die deze viewers bieden, maar het zijn allebei uitstekende viewers die niet persé vervangen hoeven te worden door iets anders zoals de Picasa-viewer. 
Het is wel zo dat de standaard koppeling naar deze viewers vaak wordt verstoord door het installeren van andere programma’s, zodat je iets heel anders te zien krijgt (en vaak met grote vertraging) dan hierboven.

Picasa-viewer

Hieronder zie je dezelfde foto in de Picasa3-viewer en dat is een heel wonderlijke ervaring omdat je op de achtergrond nog de Windows Verkenner ziet waarin ik ben begonnen. Bovendien zie je onderaan een hele reep met miniatuurtjes verschijnen van andere foto’s in dezelfde map en je hoeft maar zo’n miniatuurtje aan te klikken om die foto in alle glorie te zien (je kunt er ook met de pijlen naartoe “wandelen”): 

picasa3 snelgids viewer 4 (viewervenster)

Opmerking: als je met deze viewer de fotobijlage(n) van een mailtje bekijkt, zie je onderaan de vreemdste webplaatjes en misschien ook foto’s van eerdere mailtjes. Dat komt omdat die bijlagen in de tamelijk verborgen map "Temporary Internet Files" terecht komen. Daaraan kun je zien dat je die map zo nu en dan via "Schijf-opruiming" moet leegmaken.  

Je kunt het rolwieltje van je muis gebruiken om op deze foto in- en uit te zoomen.

Verder kun je aan allerlei details te zien dat deze viewer een nauwe band heeft met Picasa, want je kunt deze foto meteen (voor zover nodig) gaan bewerken in Picasa of uploaden naar Picasaweb of met een ster markeren en nog veel meer (die mogelijkheden zie je onder het kleine omlaag gerichte driehoekje onderaan, zoals afdrukken of e-mailen via Picasa of als je met de rechter muisknop op de foto klikt).

Let op dat je om deze viewer te sluiten op kruisje rechtsboven moet klikken, maar omdat dat buiten de foto staat, lijkt het er niet bij te horen en kun je het gemakkelijk over het hoofd zien. 

Wel of niet?

Dat is altijd een kwestie van wennen, maar hier is er meer aan de hand en dat hangt ook af van de manier waarop je Picasa leert gebruiken. Als je Picasa maar zo nu en dan gebruikt voor een paar trucjes, dan zou ik aanbevelen om de Windows-viewer te blijven gebruiken omdat die het meest neutraal is.

Maar als je eenmaal hebt ontdekt dat je Picasa beter als hoofdprogramma kunt gebruiken om je fotoverzameling te beheren, dan is de Picasa-viewer een welkom hulpje. Belangrijk daarbij is ook dat deze viewer de foto’s laat zien zoals je ze in Picasa hebt bewerkt, maar dat is tegelijk misleidend, want de foto in de Windows-map kan daar behoorlijk van afwijken.

De Picasa-viewer kan bij bepaalde handelingen zelfs een eigen venster krijgen:

picasa3 snelgids viewer 5 (viewervenster)

 

Opmerking: ondanks je keuze voor de Picasa-viewer, kun je als je in de Windows Verkenner bezig bent, toch altijd via Bestand > Openen met even de Windows-viewer openen.

Fotoboek maken of digitaal fotoalbum

Heb je een goede digitale camera en maak je mooie foto's, dan wil je die natuurlijk ook fraai presenteren. Dan is het wellicht een idee om een fotoboek te maken van je mooiste foto's. Zo'n fotoalbum kan je thematisch vormgeven of bijvoorbeeld per jaar of (vakantie)periode.

Het is ook een optie om je digitale foto's in een digitaal fotoalbum te plaatsen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kan dan een fotografie website maken van je eigen foto's.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Crossbill guidesCrossbill Guides - reisgidsen voor op vakantie
BrandpuntafstandBrandpuntafstand uitleg
Smalfilm op DVD8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film