Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Fotocollage maken en vormgeven in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Foto collage maken

Een foto collage is een stel foto’s die op een chaotische manier naast en over elkaar zijn geplakt en in Picasa2 kon je al eenvoudige collages maken. Maar in Picasa3 zijn de mogelijkheden zoveel uitgebreider dat het een fascinerende bezigheid is geworden om er iets moois van te maken.

Hieronder heb ik slechts 5 recente foto’s geselecteerd uit mijn album Kunst:

picasa3 snelgids collages 1

Opmerking: de verschillende manieren om foto’s (bestanden) te selecteren is basiskennis computergebruik, maar in Picasa is er een extra hulpje, namelijk het groene vastpinknopje onderaan. Dat moet je zelfs gebruiken als je foto’s wilt selecteren die zich in verschillende mappen of albums bevinden. Het rode rondje daaronder is om die selectie op te heffen.

Frame mozaïek foto collage

Als ik dan bovenaan op het kleine knopje of onderaan op de grote knop Collage klik, krijg ik meteen al een prachtig resultaat in een vormgeving die Framemozaïek wordt genoemd – misschien omdat ik daar toevallig de laatste keer ook mee bezig ben geweest:

picasa3 snelgids collages 2

De ordening en vormgeving en de verhouding van deze collega kan ik helemaal aanpassen, maar als ik meteen op de knop Collage maken klik, verschijnt het onderstaande venster: 

picasa3 snelgids collages 3

De collage wordt nu tijdelijk als kladversie (“concept”) weergegeven en rechtsonder kun je aan het voortgangsbalkje kun je zien dat het voor je computer een hele klus is. Als dit klaar is, verschijnt de collage in het bewerkingsvenster van Picasa en kun je meteen aanvullende correcties uitvoeren, al zal dat zelden nodig zijn (zie verder).

Foto collage opslaan

Terugkerend naar het bibliotheekvenster zie je dat de collage is opgeslagen in de door Picasa gemaakte werkmap “Picasa\Collages” en dat is prima:

picasa3 snelgids collages 4

In de blauwe balk kun je zien dat om een groot jpg-bestand met 5120x3620 pixels gaat en dat betekent dat je er rustig een afdruk op posterformaat van kunt laten maken.

Pagina verhouding foto collage

Als je dat van te voren weet, moet je daar rekening mee houden bij de keuze van de pagina-indeling. Dat is echter een onjuist woord, want het gaat om de paginaverhouding en ik heb hier gekozen voor A4, dus in feite voor de verhouding 7:5 (1,41) en die is ook geschikt voor A3-formaat (ongeveer 30x40 cm). Maar voor het echte posterformaat 30x40 had ik dus beter verhouding 4:3 kunnen kiezen en dat kan nog (zie verder).

Opmerking: Kruidvat etc. bieden ook posterformaat 50x75 aan, dus verhouding 2:3 (net als 10x15 afdrukjes). Maar grote lijsten zijn 50x70, dus daarvoor moet je verhouding “A4” kiezen of die maten zelf invoeren via “Aangepaste beeldverhouding toevoegen”. 

Voor andere toepassingen heb je zelden afbeeldingen met zoveel pixels nodig, maar dan maak je gewoon via exporteren een kopiebestand met aangepast “formaat”. Dat is snel gebeurd: zie Foto’s exporteren of Formaat verkleinen.

Of je de originele collage tot in alle eeuwigheid moet bewaren, is jouw zaak. Maar je moet wel beseffen dat het niet altijd zo gemakkelijk is om hem op precies dezelfde manier opnieuw te maken.

Zolang Picasa niet is afgesloten kun je echter bovenaan weer terug naar dezelfde collage om hem aan te passen of andere vormen te proberen, zoals hierna. Dat kan later ook nog, maar dan is de voorwaarde wel dat alle betrokken bestanden zich nog op dezelfde plaatsen bevinden – ook het collagebestand zelf (verplaatsen mag wel, mits het in Picasa gebeurd).

Hoofdvormen van fotocollages

Behalve Framemozaïek, kun je linksboven nog uit 5 andere vormen kiezen die ik hieronder zonder veel toelichting de revue laat passeren.

Contactvel

Dit is de meest simpele vorm, hieronder met een neutrale achtergrond (het mag ook één van de foto’s zijn) en zonder witte randjes rond de foto’s, maar wel met slagschaduw. Hoe meer foto’s je kiest, hoe kleiner ze worden (dit gaat eindeloos door – ik weet de grens niet):

picasa3 snelgids collages 1

Opmerking: voor archivering is een ander soort contactvel via Map of Album meer geschikt.

Mozaïek collage

Hier is er geen centrale afbeelding zoals bij Framemozaïek. Als extra zijn er hier randen toegevoegd, maar niet in een neutrale kleur, maar met “flarden” van één van de daarvoor geselecteerde foto’s (de foto met de rare kussens). Heel bijzonder:

picasa3 snelgids collages 6

Opmerking: je kunt de foto’s in willekeurige orde wisselen, dus eindeloos veel varianten.

Raster collage

Dit is de klassieke collage van Picasa2, maar nu met veel meer variatiemogelijkheden. Hier heb ik gekozen voor randen in een neutrale kleur met slagschaduw. Je ziet dat vanwege de vlakvulling de eerste foto nog ene keer wordt herhaald: 

picasa3 snelgids collages 7

Opmerking: als je de echte klassieker nog wilt reproduceren, is dat wel moeilijker geworden. Dan moet je “pagina-indeling” CD (vierkant) kiezen, maar ook zoveel foto’s dat je precies op een kwadraat uitkomt zoals 4 – 9 – 16 – 25 enzovoort. Dat kan best lastig zijn en dan moet je met tijdelijke aanvulkopieën gaan werken.

Stapel collage

Ook dit is een klassieker maar ook weer met heel veel variatiemogelijkheden, want je kunt elke foto ook nog verplaatsen, groter of kleiner maken en laten hellen (in de middelste foto zie je het mechaniekje daarvoor). Hier is het aantal foto’s eigenlijk te gering om het leuke effect van een neergesmeten stapeltje foto’s te suggereren:

picasa3 snelgids collages 8

Opmerking 1: de optie “Titel weergeven” slaat op de mogelijkheid om de onderschriften die je per foto in het bewerkingsvenster hebt getypt, in de onderrand van de foto’s weer te geven.

Opmerking 2: achter het instelpaneel (linksboven) ligt nog een paneel met “clips”. Dat zijn foto’s uit dezelfde map of hetzelfde album waarin je begonnen bent. Je hoeft deze niet te gebruiken, maar je kunt foto’s naar de collage toe slepen of er juist uit wegslepen. Die clips kunnen vooral van pas komen bij de stapelcollage als die nog te leeg of juist te vol is.

Opmerking 3: de stapelvorm leent zich ook voor één foto die je dan bijna het hele vlak laat vullen voor het laten afdrukken van een grote poster. Zie Formaat vergroten.

Foto collage multiweergave

Ook dit is een klassieker, maar tevens een moeilijke om er iets moois van te maken. Je moet je eigenlijk altijd beperken tot twee foto’s en met bovenstaande foto’s lukte dat niet, maar wel met 2 schilderijen van Charlie Toorop (een kamerscherm en gezicht op Veere): 

picasa3 snelgids collages 9

Afgezien van het instellen van de verhouding, kun je ook niets anders toevoegen. Maar als de collage is gemaakt (opgeslagen), kun je nog wel iets anders doen: namelijk met de knop “Ik doe een gok” een frissere weergave bewerkstelligen en dan is het resultaat toch mooi: 

picasa3 snelgids collages 10

Experimenteer dus maar rustig met collages van een bijzondere serie foto’s en denk daarbij ook aan leuke toepassingen zoals verjaarskalenders en wenskaarten (met tekst). Succes!

Meer over foto collage's

In de Picasa handleiding vind je nog meer online informatie over Collages.

Video over collage's maken

Fotocollage maken - waarop let je?

Een fotocollage maken is een leuke bezigheid waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Een fotocollage is een goed idee als wanddecoratie in je eigen woning, maar het kan ook leuk zijn om een fotocollage aan iemand cadeau te doen. Waar moet je allemaal op letten om het mooiste resultaat te krijgen? Kijk daarvoor bij de tips voor een mooie fotocollage.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF






Meer over dit onderwerp

UV FilterUV Filter - zin en onzin van filters op je camera
Spiegelreflex camera tipsSpiegelreflex camera tips
Data recoveryVerwijderde bestanden of foto`s terughalen - data recovery