Foto's exporteren vanuit Picasa
De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.
Je kunt Picasa beschouwen als het zoveelste fotoprogramma op je computer en bijvoorbeeld alleen gebruiken om foto’s te uploaden naar Picasaweb. Maar je kunt Picasa ook gebruiken om je fotoverzameling op en top te beheren en dan is het je hoofdprogramma geworden en gebruik je al die andere programma’s alleen voor speciale klusjes (zie Werkvolgorde).
In dat geval moet je bedenken dat je die verzameling moet beschermen tegen verstorende ingrepen - ook in Picasa zelf. Daarvoor is exporteren bedoeld en dit betekent dat er kopiebestanden in een andere map worden gemaakt en daarmee kun je dan doen wat je wilt.
In Picasa zijn er al vele vormen van exporteren beschikbaar - denk maar aan het verzenden van foto’s per e-mail of het uploaden van foto’s naar een printservice of naar Picasaweb. Maar in dit verhaal gaat het nu speciaal om de knop Exporteren onderaan.
Voorbeeld: cd voor tv
Stel dat je een mooie serie over een rondreis in Turkije via een dvd-speler op een tv-toestel aan je gasten wilt kunnen vertonen. Maar uit een al met Picasa gemaakte cadeau-cd blijkt dat het niet alleen veel te veel foto’s zijn (je wilt er immers ook nog wat bij vertellen), maar dat ze deels ook in een verkeerde volgorde worden getoond.
De vraag is dus: wat kun je daar aan doen zonder de oorspronkelijke serie in je verzameling te verstoren en het antwoord is dus: exporteren, enzovoort.
Hieronder zie je het begin van die serie in mijn album “Turkije”, maar in feite gaat het om 250 foto’s in jaarmap 2008 die bestandsnamen hebben van 2008-55 t/m 2008-263D.
Kies eerst bovenaan Bewerken > Alles selecteren (dit kan ook direct met Ctrl+A) en klik dan onderaan op de knop Exporteren. Dan verschijnt het linker venstertje:


Alles in dit venstertje is belangrijk en moet eventueel worden aangepast zoals in het rechter venstertje is gebeurd.
De geëxporteerde bestanden zullen dus worden geplaatst in een nieuwe map met de naam “Turkije” (dezelfde naam als de naam van mijn album) en die map is een submap van de standaard werkmap Picasa-exports in de map (Mijn) Afbeeldingen. Dat is prima, maar de naam van die map mag je rustig veranderen of verduidelijken.
Opmerking: voor nieuwe gebruikers van Picasa is het de map “Exports” in de map Picasa!
Verder is het zelfs voor een HD-TV niet nodig om foto’s met heel veel pixels te gebruiken, waardoor je de “maat” best kunt beperken tot 1600 pixels. Daardoor kunnen er veel meer op een cd, dus eventueel ook mappen van andere mooie reizen.
Je moet ook even nadenken over de gewenste afbeeldingskwaliteit (jpeg-compressie), maar de stand “automatisch” is goed genoeg.
En tenslotte moet je beslissen of je op elke foto een “watermerk” (kleine tekst rechtsonder) wilt aanbrengen, bijvoorbeeld “Turkije-2008”. Ik heb hier voor de grap gekozen voor een niet storend monogram ®.
Pas dan kun je op OK klikken en start het exporteren. Dat betekent dat er kopiebestanden worden gemaakt (het zijn altijd jpg-bestanden) waarin alle fotocorrecties zijn vastgelegd en dat die bestanden in een aparte map terechtkomen. Daardoor kun je er mee doen wat je wilt zonder de originele bestanden te verstoren en daar gaat het nu om.
Opmerking: omdat het hier om veel foto’s gaat, duurt dit exporteren best lang (de voortgang zie je rechts-onder). Als het proces klaar is, verschijnt het venster van de map Picasa-exports op je scherm en zie je de nieuwe map. Die zou je dan bijvoorbeeld meteen kunnen kopiëren op een usb-stick of op een geheugenkaartje als je daar een bedoeling mee hebt. Maar nu kan dit venstertje worden gesloten – het is maar dat je nu weet waar die nieuwe map “zit”.
Als dat is gebeurd, moeten er misschien nog een paar kleine aanpassingen in de volgorde worden aangebracht en daarna kun je weer Alles selecteren met Ctrl+A en vervolgens op de F2-toets (Naam wijzigen) drukken, want dan verschijnt het linker venstertje met de bestandsnaam van de eerste foto:


Typ dan meteen zoiets als “Turkije-101” en druk op de Enter-toets. Alle foto’s worden nu vanzelf doorgenummerd tot Turkije-200 en daarmee is het volgorde probleem in de dvd-speler opgelost (het gaat er maar om dat die getallen steeds evenveel cijfers houden).
Je bent nu klaar om een Cadeau-cd te branden volgens de duidelijke instructies die in dat venster worden vermeld, dus zoals hieronder:
Je kunt die cd zowel op een gewone computer afspelen (de cd bevat ook een diaviewer) en via een dvd-speler op een tv-scherm. In dat geval hangt de beeldkwaliteit van dat scherm af: op ouderwetse TV’s tamelijk slecht, maar op moderne HD-TV’s waarschijnlijk uitstekend.
Op een vergelijkbare manier kun je series voorbereiden voor een digitaal fotolijstje of bestelklaar maken door formaatvullende randjes of andere tierlantijnen toe te voegen - enzovoort.
Opmerking: soms heb je foto’s met minder pixels (dus ook minder bytes) nodig voor websites zoals Facebook, Hyves en Marktplaats, om maar drie populaire te noemen. Die bestanden maak je dus ook via exporteren: zie Formaat verkleinen.
Dia's scannen
In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.
Film maken
Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.
Fotoshop
Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.
Foto verkleinen
Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.
Meer over dit onderwerp
![]() | Belangrijke tips | Belangrijkste tips uit deze natuurfotografie workshops |
![]() | Onderwatercamera kopen | Onderwatercamera - maak je camera waterdicht |
![]() | Naamlabels | Naamlabels in albums op Picasaweb van Google |