Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Picasa 3 handleiding

Picasa 3 snelgids - overzicht

Op ruim 50 webpagina's een gids om snel de juiste weg te vinden in Picasa van Google. Hieronder vind je daarvan een samenvattend overzicht.

Deze snelgids is vooral bedoeld voor de beginnende fotoliefhebber. De Picasa handleiding op deze site gaat weliswaar over dezelfde onderwerpen (in alfabetische volgorde), maar gaat daar dieper op in en is dus meer geschikt voor gevorderden.

Deze snelgids is door Rinus Alewijnse bijgewerkt tot eind 2010 voor Picasa versie 3.8, maar is nog uitstekend bruikbaar ook al kloppen niet alle schermafbeeldingen meer precies.

Opmerking: voor de actuele versie, zie Picasa 3.9 voor Google+.

Algemene informatie over Picasa

 picasa3 snelgids 1
Picasa lijkt eenvoudig, maar beginners zullen nog heel wat moeten leren omdat bij het werken met foto’s veel meer komt kijken dat je denkt.
picasa3 snelgids 2
Picasa is een goede gratis foto-organizer van Google. Downloaden en installeren gaat gemakkelijk en snel, maar lees toch eerst even na waar je op moet letten.
 picasa3 snelgids 3
Bij Picasa3 hoort nu een mooie fotoviewer, die de standaard Windows-viewer kan vervangen, maar lees toch even na of dat verstandig is.
  Functionele gids Beginners en kleingebruikers willen eenvoudige computerboekjes. Hier vind je eenvoudige stappen en verwijzingen naar de belangrijkste verhalen over goed gebruik van Picasa en dat is zeldzaam.
 picasa3 snelgids 4 Werkvolgorde in Picasa De spreuk “een goed begin is het halve werk” is bij uitstek van toepassing op het werken met digitale foto’s, want dat wordt op een computer al gauw een grote bende. Een vaste volgorde van werken zorgt voor kwaliteit en overzichtelijkheid en is dus belangrijk.

Importeren van foto's

picasa3 snelgids 5
Er zijn veel programmaatjes om je nieuwe foto’s over te zetten naar je computer, maar ze doen het allemaal fout. Met Picasa moet je zelf leren nadenken over een verstandige manier om je foto’s op te slaan en dat is toch andere koek.
picasa3 snelgids 6
Picasa is op zich niet zo handig bij het werken met je scanner, maar verlost je wel van de noodzaak om erg precies te werken omdat je de ruwe scans daarna keurig kunt bijwerken. Heb je naast foto's ook films die je wilt scannen? Kijk dan eens bij het artikel over het digitaliseren van film.
picasa3 snelgids 7
Foto’s kunnen op vele soorten media “staan”: cd of dvd, allerlei soorten geheugenkaartjes (maar meestal SD), externe usb-schijven of usb-sticks enzovoort. Picasa kan er allemaal mee uit de voeten, maar is niet altijd de snelste route.

Bewerken van foto's - basis

picasa3 snelgids 8
Bijsnijden is één van de belangrijkste correcties om overbodige of storende zaken langs de rand weg te halen, maar ook om een foto op “maat” te maken of alleen een detail over te houden.
 picasa3 snelgids 9
Foto’s staan bijna altijd een beetje scheef en in Picasa kun je ze in een oogwenk recht maken. Doe dat eerst voordat je gaat bijsnijden!
 picasa3 snelgids 10
Flitsen levert vaak rode ogen op, maar Picasa kan ze bijna automatisch weer “normaal”maken. Indien storend moet dat je eerste correctie zijn.
 picasa3 snelgids 11
Picasa kan automatisch proberen om contrast, helderheid en kleur te verbeteren, maar gebruik deze knop alleen in hopeloze gevallen.
 picasa3 snelgids 12
Picasa kan automatisch proberen om meer contrast in een vale foto te krijgen, maar gebruik deze knop alleen in hopeloze gevallen.
 picasa3 snelgids 13
Picasa kan automatisch proberen om de kleurbalans te herstellen bij foto’s die te blauw of te rood zijn, maar gebruik deze knop alleen in hopeloze gevallen.
 picasa3 snelgids 14
Deze knop is nieuw in Picasa3 en kan soms van pas komen om een vlekje op de huid of op je lens te verdoezelen. Indien van toepassing, moet je dit net als “rode ogeneerst doen.
 picasa3 snelgids 15
Ook deze knop is nieuw in Picasa3 en is een fantastisch hulpmiddel voor het maken van tekstdia’s en wens-kaarten. De toegevoegde tekst kan onzichtbaar worden gemaakt.
 picasa3 snelgids 16
Deze knop werkt als “bijflitsen”, dus alles op de foto wordt lichter, maar een sterk onderbelichte foto kun je er niet mee redden! Die wordt lelijk en moet gewoon weg.

Bewerken van foto's - afstellen

 picasa3 snelgids 17
Idem, want dit schuifje komt dus 2x voor.
 
Gebruik deze correctie bij een iets te donkere foto voordat je met accenten en schaduwen aan de gang gaat. Gebruik het histogram als hulp.
 picasa3 snelgids 18
Fijnregeling van het contrast in de lichtere en de donkere delen. Gebruik het bijbehorende tover­stafje om Picasa een gok te laten doen en zet de schuifjes daarna een beetje terug. Gebruik hierbij weer het histogram als hulp.
 picasa3 snelgids 19
Schuifje om de kleurweergave koeler (blauwig) of warmer (roder) te maken. Gebruik het bijbe­horende toverstafje om Picasa een gok te laten doen en regel dan bij.
 picasa3 snelgids 20
Bekend trucje om met een pipetje ergens in de foto te klikken waarvan jij vindt dat het daar grijs of wit moet zijn. Je kunt voor rare verrassingen komen staan, maar die kun je gelukkig onge­daan maken.
     

Bewerken van foto's - effecten

 picasa3 snelgids 21
Trucje om licht-onscherpe foto’s of foto’s met veel fijne details wat scherper te maken. De mate van verscherping is in Picasa3 instelbaar en iets scherper is al meer dan voldoende.
 picasa3 snelgids 22
Trucje om een (portret)foto een ouderwetse uitstraling te geven middels de kleurstof van de inktvis (“sepia”). Oubollig en zelden bruikbaar, tenzij in combinatie met andere effecten.
 picasa3 snelgids 23
Trucje om kleurenfoto’s met één klik om te zetten in foto’s met neutrale grijstinten. Soms mooier dan de kleuren-foto, maar Picasa heeft interessantere manieren om hetzelfde te doen.
 picasa3 snelgids 24
Trucje om met één klik een wat koele flitsfoto een meer natuurlijke uitstraling te geven, maar ook geschikt om “avondrood” te overdrijven.
 picasa3 snelgids 25
Trucje dat vooral geschikt is om een naar zwart-wit omgezette foto de uitstraling te geven alsof hij met een gevoelige, dus korrelige film in je camera is gemaakt. Dus zelden bruikbaar.
 picasa3 snelgids 26
Trucje om het effect te krijgen van een zwart-wit foto waarin de grijstinten zijn omgezet in een bepaalde kleur (dat heet “duotone”). Je kunt zelfs nog een spoortje van de oorspronkelijke kleuren toevoegen en dat is bijzonder.
 picasa3 snelgids 27
Trucje om de kleuren een foto te regelen van zwart-wit (geen kleur) tot sterk overdreven en dan wordt het al gauw erg kitscherig, maar dat kan soms je bedoeling zijn.
 picasa3 snelgids 28
Trucje dat veel wordt toegepast om bruidjes een ouderwets-romantische uitstraling te geven. Maar soms ook toepasbaar bij onverwachte onderwerpen in de natuur. Goed instelbaar.
 picasa3 snelgids 29
Trucje om een wat matte foto extra “briljance” te geven. Gelukkig goed instelbaar, want je moet dat effect niet overdrijven en dan kan het een foto wat levendiger maken.
 picasa3 snelgids 30
De ouderwetse zwart-wit fotograaf schroefde een kleurfilter op zijn lens om een ander verloop van de grijstinten te krijgen. Dat bijzondere en vaak subtiele effect kun je in Picasa nabootsen.
 picasa3 snelgids 31
Trucje om het midden van een foto in kleur te laten en de omgeving in zwart-wit. Verrassend als je er een geschikt onderwerp voor hebt en gelukkig goed instelbaar.
 picasa3 snelgids 32
Belangrijk trucje om het probleem van een te bleke lucht in veel foto’s op te lossen, maar ook om een absurd kleureffect te realiseren voor alles boven de horizon. Uitgebreid instelbaar.

Ordenen van de fotoverzameling

 picasa3 snelgids 33
Om foto's in te delen, kun je ze in één of meer album(s) plaatsen. Van die eenvoudige truc moet je gebruikmaken, want ze verlost je van de noodzaak om een mapje voor dit en een mapje voor dat te maken. Wel zo overzichtelijk.
 picasa3 snelgids 34
Als je foto’s je lief zijn, dan moet je er ook voor zorgen dat je veiligheidskopieën achter de hand hebt voor het geval dat je computer de geest geeft. Picasa kan dat keurig voor je regelen.
  Labels (tags) Wat vroeger gewoon trefwoorden waren, zijn nu labels of tags. Die kon je altijd al aan je foto’s toekennen, maar in Picasa 3.6 kun je er zelfs een zijpaneel voor openen en zijn er quick tags.
 picasa3 snelgids 35
Mappen zijn op je computer de thuisbasis van je bestanden, dus ook van je foto’s. Het is geen kunst om daar een bende van te maken, maar het is wel een kunst om het simpel te houden.
  Personen en gezichten Personen en gezichten zijn de belangrijkse onderdelen van heel veel foto’s en in Picasa 3.6 kun je ze namen geven en kan Picasa ze zelfs voor een deel leren herkennen. Bijzonder!
  Sorteren en hernummeren In de meeste mappen moeten de foto’s op volgorde staan en als Picasa ze niet voor je kan sorteren, zul je het zelf moeten doen. Hernum­meren kan daarbij een uitkomst zijn.
 picasa3 snelgids 36
Je kunt Picasa beschouwen als een intelligente Verkenner en het is veel gemakkelijker en veili­ger om je fotoverzameling in Picasa te reorga­niseren dan in de Windows Verkenner.
 picasa3 snelgids 37
Als je heel veel foto’s hebt, is het altijd moeilijk om een bepaalde foto terug te vinden. Dus heeft Picasa verschillende manieren om naar foto’s te gaan zoeken, maar het hangt ook van jou af of dat succesvol is.

Presenteren van foto's

 picasa3 snelgids 38
Zelf afdrukken van foto’s is niet zo eenvoudig, ook niet via Picasa. Maar je hebt dan wel de mogelijkheid om het goed te doen als je maar weet waar je op moet letten.
 picasa3 snelgids 39
Blogger (ook van Google) is een gratis manier om mooie weblogs te publiceren voor familie en vrienden en via Picasa kunt je bij je verhaaltjes ook foto’s (en filmpjes) plaatsen.
 picasa3 snelgids 40
Als je iemand (bijvoorbeeld een reisgenoot) een fotoserie in oorspronkelijke kwaliteit wil geven, moet je die serie op een Picasa cadeau-cd of dvd branden. Helaas niet zomaar geschikt voor een dvd-speler bij de tv.
 picasa3 snelgids 41
Picasa2 had een paar simpele varianten, maar in Picasa3 zijn de variaties enorm uitgebreid en kun je werkelijk schitterende collages maken die zo aan de muur of in een fotoalbum kunnen.
 picasa3 snelgids 42
Waarom zou je je foto’s op je computer zetten als je er nooit naar kijkt. Dus een zorgvuldige diavoorstelling op een goed scherm is het mooiste wat er is en via Picasa kan er ook nog welluidende muziek bij.
 picasa3 snelgids 43
Picasa3 heeft veel meer mogelijkheden om een leuk filmpje van een fotoserie te maken, ook van hoge kwaliteit. En er kan muziek of opgenomen geluid bij, dus meteen geschikt voor YouTube.
 picasa3 snelgids 44
De meeste camera’s hebben nog geen GPS aan boord, dus als je de plaatsen wilt markeren waar je die foto’s hebt, kan dat via Picasa in samenwerking met Google Earth.
   Locaties Als je foto’s op niet-alledaagse plaatsen hebt gemaakt, is het fijn dat je in Google Maps kunt aangeven waar dat ongeveer is gebeurd. In Picasa 3.6 kan dat meteen in een zijpaneel.
 picasa3 snelgids 45
Moderne camera’s hebben genoeg pixels om bij het Kruidvat posters te bestellen. Maar Picasa heeft een trucje om een foto in stukjes op te delen en dan apart af te drukken met je eigen printer. En daarna moet je knippen en plakken.
picasa3 snelgids 46 Schermafbeelding Elke maand een andere foto op je scherm is met Picasa een fluitje van een cent, maar je kunt nu ook wat je op je scherm ziet vastleggen voor eigen documentatie of website.
 picasa3 snelgids 47
Als je computer toch al bijna de hele dag aan staat, kan hij in zijn rustpauzes net zo goed je mooiste of je meest recente foto’s laten zien en in Picasa kun je een prima screensaver maken.

Foto's exporteren

picasa3 snelgids 48
Sinds de digitale camera populair is geworden, zijn de laadjes bij het Kruidvat leger en leger geworden. Maar toch zul je zo nu en dan wat afdrukjes willen bestellen en hoe moet dat dan?
 picasa3 snelgids 49
Als je even snel wat foto’s naar bekenden wilt sturen, zorgt Picasa er keurig voor dat ze in een overzichtelijk formaat bij hen aankomen en niet “kamerbreed” zoals oenen dat plegen te doen.
 picasa3 snelgids 50
De in Picasa bewerkte foto’s hoef je niet op te slaan, maar als je die foto’s buiten Picasa nodig hebt, moet je ze gewoon even exporteren. Dan krijg je kopieën in een aparte (meestal tijdelijke) map en kun je er mee doen wat je wilt. 
 picasa3 snelgids 51
Grotere aantallen foto’s per e-mail verzenden is onhandig, maar met een gratis Google-account kun je ze uploaden naar Picasaweb en iedere belangstellende een mailtje met sleutel sturen.

Verder kijken

 picasa3 snelgids 52
Hoewel je als fotoliefhebber van alles onder de knie moet proberen te krijgen – tegenwoordig ook op je computer, zijn er toch maar een stuk of 10 klussen die het meest populair zijn. Kijk maar!
 picasa3 snelgids 53
Er zijn ontiegelijk veel websites die over foto­grafie of fotobewerking gaan of van fotografen of bedrijven die hun diensten daarbij aanbieden.Hier vind je een onvolledig overzicht.
Handboek digitale fotografie & beeldbewerking Handboek digitale fotografie & beeldbewerking Het handboek digitale fotografie & beeldbewerking van Frans Barten is een zeer uitgebreid en compleet naslagwerk over digitale fotografie en beeldbewerking.
   

Tevreden over deze handleiding?

Ben je tevreden over deze Picasa snelgids? Link dan naar ons via je eigen website of plaats een berichtje op een relevant forum. Hoe meer bezoekers, hoe meer mogelijkheden om deze informatie actueel te houden door vragen en adviezen.
Een link naar de Cursus fotografie of Digitale camera of Natuurfotografie of de Picasa handleiding stellen wij ook zeer op prijs.

Online fotografie cursus

Neem ook eens een kijkje bij de online fotografie cursus met allerlei foto tips voor het optimale gebruik van uw digitale camera.

Google Photo

Sinds begin juli 2011 gaan er geruchten dat Google de dienst Picasa zal omdopen tot Google Photo. Lees er alles over in het artikel over Google Photo.

© Deze snelgids is in 2009 door Rinus Alewijnse aangepast vanwege de verschijning van Picasa3. 
De oorspronkelijke versie was in 2007 door Machiel Karels gemaakt voor Picasa2 en hij was daarmee een pionier in Nederland. 
In 2010 is deze gids gedeeltelijk vernieuwd vanwege de verschijning van Picasa 3.6. Op naar Picasa 4!

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Foto op aluminium reviewFoto op aluminium ervaringen - review
Foto op hout of canvasDe perfecte foto voor op hout of canvas
Flip camera - videoFlip camera - mini HD video camera - Flip mino HD kopen