Zoeken naar bepaalde foto’s in Picasa
De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.
Als je een paar volle schoenendozen met foto’s moet omkieperen om naar een bepaalde foto te kunnen zoeken, ben je vast heel lang bezig. Maar in je computer gaat het niet veel anders, zelfs al kun je in Picasa razendsnel door alle foto’s heen scrollen.
Het is zelfs voor een leek begrijpelijk dat een computer in tekstbestanden naar een bepaald woord kan zoeken, maar foto’s zijn geen tekstbestanden. Dus foto’s zijn voor een computer alleen te vinden als er toegevoegde tekstinformatie is zoals bijschriften of trefwoorden, of als ze in mappen en albums met betekenisvolle namen te vinden zijn, immers in een album met de naam “Familie” verwacht je geen foto van de Eifeltoren, tenzij “de familie” er toevallig voor staat - maar dan zal diezelfde foto ook wel te vinden zijn in het album “Parijs”.
Verder heeft elke foto technische informatie: een al dan niet abstracte bestandsnaam zoals IMG_0123.JPG, een opname- of opslagdatum, merknaam van de camera, etc.
Opmerking: als je gezichtsherkenning gaat benutten, maak je het een stuk eenvoudiger om alle foto’s waarop bepaalde personen staan afgebeeld, te vinden. Maar ook daarvoor geldt: ga dat maar eens in orde maken voor de vele bekenden die op vele duizenden foto’s staan afgebeeld. Zie verder bij Personen.
Maar bij de twee volgende foto’s uit de map 1970 is dat op het eerste gezicht helemaal niet duidelijk, tenzij ik foto in het bewerkingsvenster open zoals hieronder is gedaan, want dan zie ik een bij- of onderschrift “On journey (Italy, 1970)”:
De bruikbaarheid van het zoekresultaat is dus erg afhankelijk van de extra informatie die je zelf hebt toegevoegd of van niet-relevante toevalligheden zoals in bovenstaand voorbeeld.
Omdat het toevoegen van tekst in de vorm van bij- of onderschriften en/of trefwoorden heel veel werk is (zeker achteraf), zijn albums eigenlijk de minst bewerkelijke manier om foto’s te rubriceren en terug te vinden (zie Albums maken).
Het zoekfilter kun je met één klik ongedaan maken door in de groene balk op Terug naar alles bekijken of door in het zoektekstvakje op het kleine rode kruisje te klikken.
Zoekfilters
-
Via het groene sterretje kun je zoeken naar foto’s die je met een gele ster hebt gemarkeerd (je “favorieten”), maar dat is overbodig, want die worden al automatisch verzameld in het groene album Foto’s met ster, linksboven in de albumlijst.
-
Via het groene pijltje kun je zoeken naar de foto’s die je naar Picasaweb hebt geüpload.
-
Via het groene poppetje kun je zoeken naar foto’s met gezichten.
-
Via het groene negatiefje kun je zoeken naar filmpjes en dit is vooral handig als die nog tussen je gewone foto’s staan in plaats van in een aparte map.
-
Via het “groene druppeltje” kun je zoeken naar foto’s die je ge-geocodeerd hebt, dus aan locaties hebt gekoppeld. Sommige camera's doen dat al zelf tijdens het fotograferen.
Tenslotte het schuifje: daarmee kun je het zoekresultaat beperken tot recentere foto’s.
Logisch, maar toch verwarrend is dat je dezelfde foto’s in albums en mappen tegenkomt, zodat de indruk kan ontstaan dat je alles dubbel hebt. Maar je weet: de foto’s in mappen zijn de echte foto’s en de foto’s in albums zijn alleen maar verwijzingen naar die echte foto’s.
Dia's scannen
In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.
Film maken
Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.
Fotoshop
Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.