Foto’s rubriceren met albums in Picasa
Picasa album of fotoalbum
Deze pagina gaat over het verschijnsel albums in Picasa. Dat is een manier van rubriceren van foto's. Iets anders is het samenstellen van een fotoboek of fotoalbum. Dat is een fotoalbum wat je bij een fotoservice kunt laten printen. Op de site met de basiscursus fotografie is een artikel beschikbaar over het maken van een fotoalbum.
De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.
Digitale foto’s zijn gewoon bestanden die in mappen op je harde schijf zijn opgeslagen en op den duur krijg je dus vanzelf heel veel mappen. Maar zelfs als je zo verstandig bent om het aantal mappen te reduceren door alle foto’s van één jaar in één map op te slaan, gaat het nog steeds om heel veel foto’s over heel veel verschillende onderwerpen.
Picasa is echter een ideale organizer die je twee eenvoudige mogelijkheden biedt om die foto’s te rubriceren, namelijk met albums of trefwoorden. Je kunt die mogelijkheden ook combineren en dat is zelfs erg verstandig (zie verder).
Opmerking: het zou beter zijn om die albums “rubrieken” of “thema’s” te noemen, want het woord “labels” (of “tags”) wordt nu in Picasa gebruikt voor trefwoorden (of “keywords”). En op Picasaweb hebben ze het over webalbums, terwijl dat in feite submappen zijn in een map die Google voor jouw account heeft gereserveerd. Men is dus zeer onzorgvuldig met namen.
De gedachtesprong die je hierbij moet leren maken is dat die foto’s in werkelijkheid verspreid zijn over vele mappen (in mijn geval over de jaarmappen 2005 t/m 2010), maar in zo’n album toch keurig bij elkaar worden getoond zodat je niet in al die mappen hoeft te gaan zitten zoeken. En als ik nu tussendoor een paar nieuwe natuurfoto’s maak die ik natuurlijk gewoon aan de map 2010 toevoeg, dan zal ik die daarna ook aan mijn album “Natuur” toevoegen en sommige misschien ook aan andere albums, want dat mag ook.
Het werken met albums is veel gemakkelijker dan het verplaatsen van fotobestanden naar allerlei mappen voor dit en voor dat. Een ander groot voordeel van albums is dat je voor een bepaald project een tijdelijk album kunt maken dat je na het maken van een cd gewoon weer kunt verwijderen.
Op het gebruik van trefwoorden kom ik nog terug.
Een nieuw album maken
Foto’s aan een album toevoegen
Een album of foto’s uit een album verwijderen
Het is heel belangrijk dat je het verschil snapt tussen het verwijderen van foto’s uit een map (of een map met tientallen foto’s) en foto’s uit een album (of een album met tientallen foto’s).
In het eerste geval verschijnt er het linker venstertje en als je dan even de tijd neemt om de waarschuwing te lezen, weet je precies wat er gaat gebeuren als je op Ja klikt.
In het tweede geval verschijnt het rechter venstertje en verdwijnen die foto’s gewoon uit dat album, maar niet uit de betreffende map(pen) en je vindt ze ook niet in de Prullenbak terug:
Je gaat natuurlijk niet zomaar een album verwijderen dat je in de afgelopen jaren zorgvuldig hebt opgebouwd, maar een oud album van een feestje in 2005 of een tijdelijk album waar je nooit meer iets mee doet, mag wel weg – niet zozeer om “ruimte” te sparen, maar gewoon om de albumlijst overzichtelijker te houden.
Verwijderen kun je gewoon doen door te selecteren en dan op de Del(ete)-toets te drukken en ook op een paar andere manieren.
Persoonsalbums
Natuurlijk kun je op de hierboven beschreven manier ook albums maken die alleen foto’s van een bepaalde persoon bevatten, bijvoorbeeld voor elk kleinkind een apart album en dat is misschien helemaal niet zo gek.
Maar vanaf Picasa 3.6 worden we min of meer opgescheept met een programma dat automatisch gezichten in onze foto’s ontdekt en groepeert en als je die gezichten gaat benoemen, ontstaan er vanzelf nieuwe albums in de rubriek Personen en dat is een apart onderwerp - dus zie Personen.
Speciale albums (“groene boekjes”)
Er zijn linksboven ook een paar groene albums die Picasa maakt. Oorspronkelijk waren dat er maar twee, namelijk Foto’s met ster en Screensaver. Het eerste wordt automatisch gevuld als je bepaalde foto’s met een ster markeert (je kunt je gasten dus meteen je mooiste foto’s laten zien). Het tweede moet je zelf vullen, bijvoorbeeld met 100 recente foto’s om ze tijdens een computerpauze vanzelf langs te zien komen (zie Screensaver maken).
In Picasa 3 zijn er nog een paar groene albums bijgekomen (zoals Onlangs bijgewerkt) die ook automatisch worden gevuld en waarvan het nut mij grotendeels ontgaat. Je kunt ze als geheugensteuntjes beschouwen en je mag ze zo nu en dan best leegmaken. Hieronder zie je die “groene boekjes” (ze staan altijd bovenaan):
Spontane albums (“okergele boekjes”)
In Picasa3 is er iets verwarrends bijgekomen, dat ik voor het gemak maar webalbums noem – maar die naam is ook verwarrend.
Stel dat je vanuit de map 2009 een aantal foto’s hebt geüpload naar een nieuw album op Picasaweb dat je de naam “Winter-2009” hebt gegeven. Dan zul je daarna in Picasa tot je verbazing zien dat er in het album-overzicht ook een nieuw album met de naam “Winter-2009” bijgekomen is, maar dat is dan geen “blauw boekje”, maar een “okergeel boekje” met een klein blauw wereldbolletje erin.
Wat is de zin daarvan? Ik zou het niet weten – althans niet in dit voorbeeld – dus zo'n automatisch toegevoegd album kun je weer gewoon verwijderen.
Maar stel nu dat je op Picasaweb een nieuw album had gemaakt met de naam “2010” met het doel om daar-aan gaande dit jaar mooie foto’s voor familie en vrienden toe te voegen.
Dan was er dus ook in Picasa een nieuw okergeel album bijgekomen met de naam “2010” en als je voor dat album dan de nieuwe websynchronisatie inschakelt en je voegt gaande het jaar geschikte foto’s aan dit album toe, dan worden die ook automatisch toegevoegd aan het gelijknamige album op Picasaweb en dan heeft zo’n “spontaan album” ineens wel zin.
Het is dus maar hoe je deze nieuwe mogelijkheden gebruikt (zie ook Foto’s uploaden).
Trefwoorden (“labels of tags”)
Albums zijn buiten Picasa onzichtbaar – daar zie je alleen mappen met (foto)bestanden. Maar trefwoorden zijn gegevens die op een speciale manier in die fotobestanden worden vastgelegd en wel in daarvoor geschikte programma’s (bijvoorbeeld in Windows Vista) zichtbaar zijn. Zij spelen een hoofdrol bij het zoeken naar bepaalde foto’s, ook in Picasa.
Opmerking: vanaf Picasa 3.6 is hiervoor een apart zijpaneel beschikbaar en 10 snellabels (zie Labels).
De moeilijkheid is dat je eindeloos veel “trefwoorden” kunt verzinnen en dat heeft geen nut. Daarom moet je er eerst eens rustig voor gaan zitten om te bedenken wat voor jouw soort foto’s zinvolle albums en bijpassende trefwoorden kunnen zijn. Dus na het vullen van album “Natuur” kun je die foto’s allemaal tegelijk het trefwoord “natuur” geven en daar wil ik het nu bij laten, want voor andere thema's kan dat ingewikkelder zijn.
Opmerking: in een programma zoals de Windows Fotogalerie zie je dan bij het label “natuur” dezelfde verzameling als in je Picasa-album “Natuur” en daarmee zijn je foto’s toekomstbestendig.
Conclusie
Je kunt Picasa dus heel goed gebruiken om je fotoverzameling te beheren en op orde te brengen, maar dat betekent dat je niet meer met andere programma’s in die verzameling mag gaan rommelen. Experimenteren doe je door de gewenste foto’s eerst vanuit Picasa te exporteren, want dan krijg je kopiebestanden in een aparte map waarmee je wel alles mag doen wat je wilt.
Zie de Picasa handleiding voor meer informatie over online Albums en Trefwoorden.
Opmerking: Picnik is niet geschikt om je foto’s te beheren, maar alleen om eventueel extra bewerkingen op bepaalde foto’s uit te voeren: zie Picnik via Picasa.
Dia's scannen
In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.
Film maken
Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.
Fotoshop
Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.