Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Foto’s op je eigen weblog plaatsen via Picasa

De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen – ook bij Blogger zelf. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa 3.8NL.

Bij Blogger heb je de mogelijkheid om op basis van een gratis Google-account of een reeds bestaand Gmail-account een weblog op te zetten. Je begint dan bij www.blogger.com

picasa3 snelgids blogger 1

Na aanmelding kies je een aardige fantasienaam voor je blogs en een aardige lay-out (“sjabloon”) en kun je meteen beginnen met het typen van je eerste verhaal. Later kun je nog allerlei tierlantijnen aan de zijbalk toevoegen, maar je eerste zorg moet zijn dat je de lezers een duidelijk profiel biedt, zodat ze iets van je achtergrond en je bedoeling kunnen lezen.

Opmerking: die verhalen kun je ook gewoon voorbereiden in Word en dan met kopiëren en plakken overbrengen naar het edit-venster in Blogger. Dan gaat je eventuele lay-out wel grotendeels verloren, maar die kun je met redelijk gemak in die kleine blogeditor herstellen. 

Zo ben ik in 2006 begonnen met een blog onder de naam rinilog over het werken met Picasa, waarover toen nog vrijwel niets bekend was. Ik ben daarmee gestopt, maar mijn laatste en 135ste blog zag er toen zo uit:

picasa3 snelgids blogger 2

Alle bijdragen staan als op een wc-rol onder elkaar en via een automatisch bijgehouden blogarchief heeft een bezoeker meteen een overzicht van de eerder geschreven bijdragen.

Foto’s toepassen

Natuurlijk is een verhaal waarin toepasselijke foto’s staan veel aantrekkelijker dan “lappen tekst” en dan natuurlijk bij voorkeur foto’s die je zelf hebt gemaakt. En als het verhaal over computertoepassingen gaat, zul je ook schermafbeeldingen moeten gebruiken (in Picasa3 worden die automatisch voor je opgeslagen als grote bmp-bestanden – zie Schermafbeel­dingen maken).

Dus wat je ter voorbereiding in ieder geval moet doen, is om die foto’s en/of screendumps vanuit Picasa te exporteren met maximaal 800 pixels, want dan krijg je kleine jpg-bestanden waarin alle Picasa-correcties in zijn verdisconteerd (zie: Foto’s exporteren).

Hieronder zie je als voorbeeld 3 afbeeldingen die ik heb geëxporteerd in een tijdelijke map die ik de naam “Testblog” heb gegeven (dat mapje kan na gedane arbeid weer weg):

picasa3 snelgids blogger 3

Na het selecteren van die foto’s kan ik meteen op de knop BlogThis! onderaan klikken. Dan verschijnt eerst het algemene aanmeldingsvenster en na invulling van gebruikersnaam en wachtwoord verschijnt het onderstaande venstertje:

picasa3 snelgids blogger 4

Bovenaan staat dan de naam van mijn blog, maar omdat ik er nog één heb, moet ik wel de juiste kiezen. Vervolgens kies ik dan hoe ik foto’s in de toekomstige tekst wil plaatsen en met welk formaat (“normaal” is ongeveer ¾ van de tekstbreedte) en als ik dan op Doorgaan klik, worden de foto’s naar Blogger gezonden en in feite in een niet-openbaar album met de naam “rinilog” op Picasaweb geplaatst.

Even later verschijnt dan het onderstaande edit-venster en kan ik mijn nieuwe verhaal een titel geven en in feite ook meteen gaan typen:

picasa3 snelgids blogger 5

Maar ik kan deze blog ook Opslaan als concept en daar bij gelegenheid aan verder werken. Dan verschijnt het onderstaande overzichtsvenster en kan ik mij afmelden:

picasa3 snelgids blogger 6

Het zou hier te ver voeren om precies te gaan uitleggen hoe je zo’n blog af moet maken en publiceren, maar een simpele tekst plus één of twee foto’s hoeft niet meer dan een half uur te kosten. Familie en vrienden kunnen zich via RSS-feeds laten waarschuwen dat je weer een verhaaltje hebt toegevoegd, maar of de rest van de wereld jouw verhaaltjes ooit onder ogen krijgt, is vaak meer toeval dan wijsheid en of ze ooit reageren is zeldzaam.

Opmerking: het is wel zaak om er rekening mee te houden dat een blog in principe openbaar is, tenzij Blogger inmiddels de mogelijkheid heeft om een blog uitsluitend voor een besloten kring toegankelijk te maken zoals dat ook op Picasaweb mogelijk is.

Maar in ieder geval kun je via Blogger met redelijk gemak een beschaafde website maken die niet wordt verstoord door ongewenste reclame. En hoeveel “fratsen” je toevoegt is ook helemaal je eigen keus en deels ook afhankelijk van je ervaring met het maken van websites.

Opmerking: als het je er alleen om gaat om familie of vrienden een fotoserie zonder veel tekst te tonen, kun je beter gebruikmaken van Picasa Webalbums (zie: Foto’s uploaden).

In Blogger zelf vind je natuurlijk alle hulp en informatie. Het stukje over Blogger in de Picasa handleiding voegt hieraan weinig toe.

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.

Sony

Op de volgende pagina staan enkele digitale camera's van Sony. Bij de camera's staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Je kunt op een vergelijkingssite vaak goed bekijken welke camera het beste bij jou persoonlijke voorkeuren past.

Canon

Op de volgende pagina staat een beknopt overzicht van Canon digitale camera's. Bij elke camera staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Als je een digitale camera online bestelt, heb je hem vaak de volgende dag al in huis. Je kunt dan meteen aan de slag met fotograferen.

Flip camera: snelle video camera

Filmen met een mini video camera is erg leuk. Zo'n minivideocamera ter grootte van een mobiele telefoon stop je in je broekzak of tas en als het moment daar is film je binnen enkele seconden. Handzaam, snel en makkelijk dat zijn belangrijke eigenschappen van de Flip video cameraBijnaam van deze film camera is 'tjoep camera' omdat het filmen zo lekker snel gaat.

Compactcamera of spiegelreflex?

Veel mensen die een digitale camera willen kopen, twijfelen over de vraag of het een spiegelreflexcamera moet worden of toch maar een compactcamera. Beide soorten camera's hebben hun voor- en nadelen. Lees alles over de beslispunten in het artikel compactcamera of spiegelreflexcamera?

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fotostudio softboxFotostudio softbox - productfotografie in fototent of minisoftbox
Mobile-scope lensMobile-scope lens - Mobiele telefoon lens
Seminar fotografieSeminar fotografie - digitale camera workshops