Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Bewerken - effecten
Scherper maken
Focus zwart-wit

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Zwart-wit met een kleurspot in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een foto van te maken die buiten een vage cirkel zwart-wit is.

Ook hiervoor is het moeilijk om geschikte foto’s te vinden om dit effect overtuigend te kunnen demonstreren, maar bij deze bijna uitgebloeide hortensia gaat het geweldig:

picasa3 snelgids focus-zw 1

Klik nu op de 11e knop in het roodomrande paneeltje. Dan krijg je al een aardig resultaat:

picasa3 snelgids focus-zw 2

Het instelpaneel heeft twee schuifjes (boven de rode pijl): Grootte (diameter van de cirkel) en Scherpte (scherpte van de omtrek).

In het midden van de foto staat een groen markeringsteken en dat kun je verslepen om de cirkel te verplaatsen. Hier was dat niet nodig.

Als je tevreden bent, klik je op Toepassen en anders op Annuleren. Als je dit resultaat later toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Focus Z/W weer terug naar de oorsprong.

Opmerking: dit effect is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fotoalbum makenFotoboek of fotoalbum maken - tips voor mooie fotoalbums
Verplaatsen en meerVerplaatsen en selecteren in Picasa
Nikon P7700Nikon P7700 - digitale camera review