Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Bewerken - effecten
Scherper maken
Focus zwart-wit

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Importeren vanuit je camera in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het is niet zo moeilijk om nieuwe foto’s van je camera (of van het kaartje uit die camera) over te zetten op je computer, maar je moet wel wat van “bestanden en mappen” afweten om te voorkomen dat het een chaos wordt en die basiskennis heb je ook nodig als je Picasa gaat gebruiken om foto’s te importeren.

Opmerking: als je die camera aansluit en aanzet (of het kaartje in de kaartlezer steekt) en er verschijnt een Windows-venstertje waarin je kunt kiezen dat je voortaan Picasa(3) wilt gebruiken, dan is dat een verstandige keuze. Maar als er andere venstertjes verschijnen, moet je die gewoon wegklikken - anders raak je in de war.Als je Picasa start, zie je linksboven een grote knop importeren zoals hieronder:

picasa3 snelgids importeren1 1

Dus klik daarop, dan zal de merknaam van je camera meestal vanzelf verschijnen of worden aangegeven als een “verwisselbare schijf” (dat is het geheugenkaartje).
Vervolgens verschijnen dan alle foto’s die in het geheugenkaartje aanwezig zijn – eerst snel als mini miniaturen en vervolgens stap voor stap als normale miniaturen zoals hieronder:

picasa3 snelgids importeren1 2

Opmerking: als dit niet vanzelf gebeurd, kun je bovenaan via het keuzevenstertje naast “Importeren van:” jouw camera of “schijf” kiezen. Maar als dat geen van beide lukt, is er iets mis met de communicatie tussen camera (of kaartje) en jouw computer en moet dat probleem eerst worden opgelost – misschien door reparatie. 
Opnieuw proberen door je computer te herstarten en daarna alle handelingen te herhalen, wil ook wel eens helpen.


Dit zijn toevallig 36 nieuwe foto’s die in twee opeenvolgende dagen zijn gemaakt, maar door Picasa op een rare manier worden ingedeeld (een indeling per dag zou logischer zijn).

Opmerking 1: als er nog oudere foto’s op het kaartje zouden staan die je al eerder via Picasa hebt geïmporteerd, zouden er rode kruisjes in die foto’s staan om te voorkomen dat ze nu weer worden geïmporteerd. Het vinkje bovenaan bij “Kopieën uitsluiten” is dus belangrijk. En om te voorkomen dat bepaalde foto’s die je al op je computer hebt verwijderd, weer opnieuw worden geïmporteerd, moet je die aanklikken en dan op het rode kruisje onder de vergroting klikken. “Alles importeren” betekent dan: alle foto’s – behalve de aangekruiste.

Opmerking 2: als je maar een paar foto’s van een andere camera wilt importeren, kun je misschien het klokje van dat groepje aanklikken of anders de klassieke selectiemethoden met behulp van de Ctrl- of Shift-toets gebruiken zoals in de Windows Verkenner etc. Een nieuwe manier is dan je met de linker muisknop ingedrukt een grijze rechthoek onder een groepje miniaturen kunt trekken, maar let er dan wel op dat het een aaneengesloten groep is. Dan moet je straks uiteraard “Geselecteerde items importeren” kiezen.


Je kunt nu elke foto al op een groter formaat bekijken en zonodig rechtop zetten of desnoods uitsluiten met het rode kruisje of met een ster markeren. Dat laatste is alleen van belang als je tevens je “favorieten” wilt uploaden naar Picasaweb (zie verder).

Doelmap kiezen

Je moet nu onderaan eerst een doelmap kiezen voordat je verder kunt en dat moet je op een verstandige manier leren doen en het vervelende is dat er teveel mogelijkheden zijn.

picasa3 snelgids importeren1 3

Het vervelende is ook dat er in het eerste vakje het woord “Pictures” staat en dan moet je maar snappen dat hiermee de standaardmap “Afbeeldingen” in Windows Vista wordt be­doeld. In Windows XP en Windows-7 heet die map gewoon “Mijn afbeeldingen”, maar het verwarrende is dat er in Windows-7 een bibliotheek is gekomen die “Afbeeldingen” heet.

Dan zijn er twee mogelijkheden:

1.      Je kiest in het eerste vakje via het pijltje een reeds bestaande en al eerder gebruikte map en dan ligt het voor de hand om (meestal) de map voor de actuele jaargang te kiezen – in onderstaand voorbeeld is dat een map met de naam “2010” – waarom niet? Maar zo’n map moet je dan wel een keer hebben gemaakt en gebruikt (zie verder).

picasa3 snelgids importeren1 4

2.      Of je typt in het tweede vakje een geschikte naam voor een nieuwe map voor deze serie en die map wordt dan een submap in de map (Mijn) Afbeeldingen. Realiseer je dat dit het zoveelste mapje wordt en dat het moeilijk is om steeds een naam te verzinnen. Maar als alternatief kun je via het pijltje ook kiezen voor een mapnaam in de vorm van een datum en dan kun je nog kiezen tussen de opnamedata of de importdatum, zoals 2010-03-22.

picasa3 snelgids importeren1 5A

of

picasa3 snelgids importeren1 5B

Opmerking: voor de opnamedata moet je camera correct zijn ingesteld en voor de import­datum je computer. Wees daar niet laks in, want juiste datums zijn erg belangrijk. 

De onder punt 2 genoemde manieren leiden onherroepelijk tot een flinke hoeveelheid mappen per jaar - zeker als je voor “opnamedata” kiest, want dan krijg je voor elke fotodag een aparte submap in de gekozen hoofdmap - dat lijkt handig, maar is meestal overbodig.
Dus we moeten verstandig worden en dat tweede vakje gewoon leeg laten of slechts bij uitzondering gebruiken voor een serietje dat niet tussen onze gewone foto’s thuishoort, bijvoorbeeld foto’s die je voor een nieuwe inboedelverzekering hebt gemaakt.

Dan blijft het eerste vakje over en is de vraag alleen: hoe begin je dan op 1 januari met het maken van een nieuwe map als je die niet als een submap in de map (Mijn) Afbeeldingen (“Pictures”) wilt, maar bijvoorbeeld op de D-schijf (zie: Mappen gebruiken)?

Dat kun je heel goed vooraf in de Windows Verkenner doen als je daarmee vertrouwd bent, maar als je kunt ook via het pijltje op het woord Kiezen… klikken, want dan verschijnt er een kleine venstertje waarin je de map (of schijf) kunt kiezen waarin je die nieuwe map wilt gaan maken en een naam wilt geven. Dat venstertje zie je hieronder:

picasa3 snelgids importeren1 6

Kaartje leegmaken?

Vervolgens moet je in het derde vakje kiezen of je het geheugenkaartje na importeren laat leegmaken of niet en zolang je geen back-up hebt gemaakt, kun je dat beter niet doen (dat heet dan “kaart negeren”). Het is dus verstandig om een reserve kaartje aan te schaffen, zodat je nu een leeg kaartje in je camera kunt zetten en het “volle” kaartje kunt leegmaken zodra je de nieuwe serie op orde hebt en een vervolgback-up hebt gemaakt.

Uploaden?

Dan volgt nog een vervelende beslissing of je de nieuwe foto’s tegelijk met importeren wilt uploaden naar Picasaweb en als je dat wilt, moet je een vinkje plaatsen bij Uploaden en moet je ook kiezen op welke manier je dat wilt doen en eventueel wie er automatisch een bericht met een weblink zal ontvangen. Die keuzemogelijkheden zie je hieronder:

picasa3 snelgids importeren1 7A

en

picasa3 snelgids importeren1 7B

Met uitzondering van een bijzondere reden, kun je dit uploaden echter beter uitstellen tot je die nieuwe serie keurig op orde hebt gemaakt en rustig een selectie hebt kunnen maken die voor de betrokkenen de moeite waard is: niemand is gediend met het “zooitje-ongeregeld” dat uit je camera komt. Dus normaliter kun je dat vinkje beter weglaten en eerst eens gaan bedenken voor wat of voor wie je eigenlijk webalbums wilt maken. Zie: Foto’s uploaden

Importeren starten

Dan kun je nu eindelijk gaan importeren en afhankelijk van wat je hiervoor hebt gedaan kun je nu rechtsonder op Alles importeren of op Geselecteerde items importeren klikken, waarna de nieuwe foto’s keurig aan de gekozen map worden toegevoegd. Dat zie je ge­beuren omdat Picasa dan meteen omschakelt naar het normale bibliotheekvenster zoals hieronder (de 36 toegevoegde foto’s bevinden zich tussen de rode strepen):

Opmerking: zolang het importeren bezig is, zie je dat rechtsonder in een grijs vlakje dat pas verdwijnt als het proces voltooid is. Pas daarna mag je de camera uitzetten en/of het usb-kabeltje verwijderen of het geheugen-kaartje uit de gleuf trekken.

Afwerking

Daarna selecteer je de eerste nieuwe foto en start je een diavoorstelling met de groene pijl boven de miniaturen en kun je die nieuwe foto’s kritisch gaan bekijken zoals hieronder:

Als je dan de overbodige en slechte foto’s als geheugensteuntjes even een ster geeft, kun je die daarna gemakke-lijk herkennen en verwijderen en dan de rest (22) gaan opknappen, want alleen op deze manier leg je de basis voor een mooie fotoverzameling (zie: Werkvolgorde).

Voor nog uitgebreidere informatie, zie Picasa handleiding bij Importeren.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

S scanner -> sluitertijdScanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen
Nikon D3200Nikon D3200 digitale camera
Natuurfotografie cursusNatuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!