Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Warmer maken in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een foto van te maken waarin rood (“warmte”) overheerst.

Deze inmiddels bekende foto leent zich er goed voor om te laten zien dat je niet moet overdrijven, want de warme gloed van de laagstaande decemberzon op de daken is al genoeg.

picasa3 snelgids warmer-maken 1

Klik nu op de 4e knop in het roodomrande paneeltje. Dan zie je het effect onmiddellijk: 

picasa3 snelgids warmer-maken 2

Opmerking: je kunt ook meerdere malen klikken om het effect nog extremer te maken.

Dit is duidelijk teveel van het goede, dus als je dit resultaat toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Warmer maken terug naar de oorsprong.

Als je alleen de knop aanwijst, verschijnt er een tip dat deze functie vooral is bedoeld om huidtinten te verbeteren en dat kun je hieronder goed zien: links de “natuurlijke”, tamelijk koele (blauwige) flitsfoto en rechts een meer aantrekkelijke en warmere persoonlijkheid: 

picasa3 snelgids warmer-maken 3A    picasa3 snelgids warmer-maken 3B

Opmerking: wil deze aardige Belgische violiste zich bij ons melden als zij bezwaar maakt tegen het gebruik van mijn spontane foto op deze internetpagina

Dus als je toevallig zo'n koele flitsserie hebt, selecteer je die serie en dan kies je bovenaan Afbeelding > Meerdere bewerken > Warmer maken.

Opmerking: dit effect is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fototips zonsondergangTips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!
WitbalansWitbalans - wat is witbalans?
Zoeken en meerZoeken en meer in Picasa