Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Licht invullen in Picasa (“bijflitsen”)

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het lichtmeetsysteem in je camera werkt op basis van gemiddelden en al zijn daar vaak een heleboel intelligentere varianten op, het resultaat kan toch zijn dat een foto een te donkere indruk maakt. Dan is er echter meteen een ander probleem: wordt je niet bedrogen door een te donker scherm, want je gaat nu iets “op het oog” instellen.
Alle reden dus om daar eerst eens naar te kijken (zie: Is je scherm wel goed? ).

Deze bekende en inmiddels al rechtgezette en bijgesneden foto is in het onderste gedeelte minder “fris” dan ik mij herinner. Dus na bijsnijden kun je meteen doorgaan met de volgende correctie in het bewerkingsvenster zoals hieronder:

picasa3 snelgids bijlichten 1

Het gaat nu om het rood omcirkelde schuifje Licht invullen in het linker paneeltje dat normaal helemaal naar links is geschoven. Maar het gaat ook om iets anders dat vooral bij handmatige instellingen goed van pas kan komen en is een grafiekje dat histogram wordt genoemd en dat vanaf Picasa 3.6 altijd zichtbaar is in de lege ruimte links.

Opmerking 1: onder dit grafiekje zie je de belangrijkste instellingen die je camera voor deze opname heeft gebruikt. Niet zo belangrijk, maar voor deskundigen soms wel een verklaring voor bepaalde mankementen in die foto, zoals onscherpte door een te lange sluitertijd.

Opmerking 2: hetzelfde schuifje is ook beschikbaar op het paneel Afstellen (linksboven).

Sleep nu het schuifje met de muis voorzichtig naar rechts en kijk dan met een “half oog” wat er in dat grafiekje gebeurd: je ziet dan alle “bergen en dalen” ook naar rechts schuiven, dus alles op de foto wordt iets lichter zoals je hieronder goed kunt zien:

picasa3 snelgids bijlichten 2

De vraag is echter: hoe ver mag je gaan? En die belangrijke vraag wordt door dit grafiekje keurig beantwoord, want als je goed oplet zie je op een gegeven een beetje kleur omhoog kruipen in de rechter as (dus boven de rode pijl) en dan moet je stoppen of zelfs iets terug gaan. En dan zul je ook zien dat de foto precies goed is geworden.

Kijk: dat is vakwerk en er zijn natuurlijk nog meer correctiemogelijkheden, maar die komen aan de orde bij Contrast en kleur..

Opmerking 1: als je een dergelijke mooie foto die al bijna goed uit je camera komt, te lijf gaat met automatische correcties zoals “Ik doe een gok”, zul je ervaren dat die overdreven zijn.

Opmerking 2: het is soms nodig om een foto’s iets donkerder te maken, maar het schuifje kan niet naar links. Deze "wens van velen" is dus nog steeds niet door Google opgepikt.

Opmerking 3: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan

Zie de Picasa handleiding voor meer informatie over Corrigeren en over het Histogram

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

360 graden productfotografie360 graden productfotografie - productfoto's voor webshop
Artikel schrijvenArtikel schrijven voor www.cursus-fotografie.nl
LandschappenLandschappen - tips voor landschap foto's