Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Foto's bestellen via Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

De enorme populariteit van de digitale camera heeft de fotolaatjes bij het “Kruidvat” steeds leger gemaakt, dus de printservices zoals foto.com hebben het moeilijk. Dat is logisch, want niemand heeft nog behoefte aan honderden losse afdrukjes die op den duur toch weer in schoenendozen belanden. Daarentegen zullen de zelf ontworpen fotoboekjes steeds populairder worden.

Foto online bestellen als kaart

Maar soms heb je toch veel afdrukjes nodig en zo’n eenvoudig, maar wel zelf ontworpen Nieuwjaarskaartje zoals hieronder is daar een mooi voorbeeld van.

Foto bestellen

Opmerking: ik laat nu buiten beschouwing dat zo’n foto precies afgestemd moet zijn op het gewenste afdruk-formaat en aangezien dat meestal 10x15 is, moet de verhouding 2:3 zijn.

Onderaan zie je een knop Winkel (in Picasa2 heette diezelfde knop “Bestellen” en dat was een beter woord). Als je daarop klikt, verschijnt er een venster met bekende en onbekende printservices, waarbij AH de enige echte winkel is waar je de bestelde foto’s zelf kunt afhalen en dus op de extra kosten voor porto kunt besparen:

Opmerking: het overbekende Kruidvat is na jarenlange verbindingsproblemen helaas uit deze overzichts-pagina verdwenen, maar AH is gelukkig wel blijven staan en die verbinding functioneert nu eindelijk wel goed. En dat is onbegrijpelijk, want beide winkelketens maken gebruik van dezelfde printservice, dus Google maakt het ons soms wel erg moeilijk. 
Maar er zijn ook andere wegen om je afdrukken toch via Kruidvat of elders te bestellen zoals foto.com: zie verder. 

Foto's bestellen

Als ik AH kies, verschijnt er even later een aanmeldingsvenstertje met mijn e-mailadres en een wachtwoord dat ik bij aanmelding heb gekozen en dus ook weer moet onthouden:

picasa3 snelgids bestellen 3

Opmerking 1: dus als je dit voor het eerst doet, zie je een leeg venstertje en moet je op de blauwe regel “Een account maken” klikken om mijzelf voor deze service aan te melden.

Als ik dan op OK klik wordt de betreffende foto (of de geselecteerde foto’s) doorgezonden naar de veilige website van AH-Fotoservice en die verschijnt dan met enige vertraging:

picasa3 snelgids bestellen 4

Na invullen van aantal (hoger dan 99 gaat niet) en keuze van formaat (10x13) worden de kosten berekend en kan ik rechtsonder op Verder klikken.

Opmerking 1: als je bestand voldoende pixels heeft voor het door jou gekozen formaat, is de kleur in het formaatvakje groen. Je kunt problemen voorkomen door vooraf te controleren of je bestanden voor standaard 10x15 formaat tenminste 1500x1000 pixels hebben.

Opmerking 2: er zijn verschillende winkelketens (ook het Kruidvat) die hun foto’s laten afdrukken bij CeWé-color net over de grens in Duitsland. Deze “centrale” levert al jaren goede kwaliteit en doet zelden mee aan dumpprijzen, want daarvan ga je over de kop.  

picasa3 snelgids bestellen 5

Door de woonplaats in te vullen, kan ik de AH-winkel in mijn omgeving kiezen en vervolgens weer op Verder klikken:

picasa3 snelgids bestellen 6

Dan zie ik nog een laatste overzicht van mijn bestelling en moet ik niet vergeten een vinkje te plaatsen om accoord te gaan met de leveringsvoorwaarden. Als ik dan op Verder klik wordt het fotobestand (of de bestanden) naar de printservice gezonden (dat kan heel traag gaan) en kan ik daarna de website sluiten. 

Even later ontvang ik dan een bevestigingsmailtje en meestal één dag later al een afleveringsmailtje dat ik één of twee dagen later mee moet nemen naar de winkel om mijn foto’s op te halen en te betalen. Reclameren kan, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets mis was gegaan – een bewonderenswaardige logistiek.

Bij alle fotobestellingen via de websites van die winkels gaat dit op een vergelijkbare wijze, maar natuurlijk is de ene website wat gebruiksvriendelijker en overzichtelijker dan de andere.

Andere manieren en formaten bestellen

Via de knop Winkel in Picasa ben je dus gebonden aan de leveranciers die in de overzichts­pagina worden vermeld. Als je dus een andere printservice wilt, moet je een andere manier gebruiken. Dan moet je beginnen om de in Picasa geselecteerde foto(‘s) te exporteren om er zeker van te zijn dat alle door jou zo zorgvuldig aan-gebrachte correcties in die bestanden zijn vastgelegd. Bovendien kun je dan kiezen voor een aangepast formaat van 1600 pixels, want dat is ruim voldoende voor de gebruikelijke 10x15 afdrukjes en dan heb je bovendien het voordeel dat die bestanden veel sneller uploaden.

En verder heb je nog een ander voordeel: je kunt namelijk die bestanden met een geschikt programma zoals IrfanView voorzien van aanvulrandjes (in elke gewenste kleur) zodat je ook echt 10x15 afdrukjes krijgt en niet formaten die variëren tussen 10x10 en 10x18. Maar ook voor andere standaard formaten zoals 9x13 of 13x18 kun je die truc toepassen.

Het zou nu te ver voeren om precies uit te leggen hoe ik dat doe (denk daar maar eens over na), maar hieronder heb ik zo’n speciaal voorbereid serietje ingevoerd in een gratis bestel­programma van het Kruidvat (daarin kun je ook fotoboeken ontwerpen etc.), want dat vind ik toch iets prettiger en rustiger werken dan via hun website:

picasa3 snelgids bestellen 7

Opmerking: voor grote formaten vanaf 30x40 (posters) kun je te weinig pixels hebben en dan is het zaak om speciale voorbereidingen te treffen. Zie Formaat vergroten of Posters.

Uiteraard hebben veel printservices zulke handige programma’s op hun website staan.

Hoe je in Picasa met exporteren moet werken, komt apart in deze snelgids aan de orde en die stap is ook noodzakelijk als fotoboekjes via zo’n bestelprogramma gaat ontwerpen.

Foto via een bestelconsole in de winkel bestellen

Je kunt die geëxporteerde en eventueel nabewerkte bestanden natuurlijk ook op een usb-stick kopiëren en dan even naar een winkel gaan waar ze een (duurdere) snelservice bieden via een gele Kodak- of groene Fuji- of grijze Hema-bestelconsole.

Maar ik zou dat nooit doen: als er geen haast bij is en het om veel foto’s met wisselende aantallen en/of formaten gaat, kun je dat beter thuis in alle rust voorbereiden.

En natuurlijk kun je zelf met elke redelijk moderne printer goede afdrukken maken, mits je maar behoorlijk fotopapier gebruikt – bij voorkeur van hetzelfde merk als je printer. Maar dat papier en vooral de vele inkt die je daarbij gebruikt, is duur. 
Dat moet je dus nooit doen voor tientallen afdrukjes op standaard formaat, maar wel voor spoedgevallen of soms voor een mooie afdruk op een groter formaat tot maximaal A4, dus ca. 20x30. 
Als je een afwijkend formaat wilt zoals 15x15, moet je die foto eerst bijsnijden tot de gewenste verhouding en na exporteren afdrukken via een programma zoals IrfanView.

In de Picasa handleiding vind je aanvullende informatie bij Afdrukken 1.

Foto op canvas online bestellen

Soms wil je een prachtige foto in groot formaat op linnen doek laten afdrukken. Kijk dan eens bij het artikel over foto's op canvas op deze site.

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Fotoprogramma vergelijkenFotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements
Foto op glasFoto op glas - top 10 leveranciers
Smalfilm op DVD8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film