Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Bewerken - effecten
Scherper maken
Focus zwart-wit

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Scherper maken in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken, maar daarop zijn er twee incidentele uitzonderingen: scherper maken en geleidelijke tint.

Voor deze inmiddels bekende foto is scherper maken nauwelijks nodig, want die ziet er ondanks de matige resolutie van een gewoon beeldscherm (ca.100 dpi) al scherp genoeg uit.

picasa3 snelgids scherper-maken 1

Hieronder is het roodomrande paneeltje wat groter afgebeeld:

picasa3 snelgids scherper-maken 2

Het leuke is dat het resultaat van de diverse effecten al in de ‘knoppen’ wordt getoond, al is dat meestal maar een voorbeeldje uit vele variatiemogelijkheden. De knoppen waarbij er in een blauw hoekje het cijfer 1 staat, hebben na aanklikken onmiddellijk effect.

Nu de knop Scherper maken (linksboven). 
Hieronder heb ik om het effect te overdrijven het schuifje helemaal naar rechts gesleept:

picasa3 snelgids scherper-maken 3

In dit voorbeeld is dat misschien nog niet zo goed te zien, maar op mijn scherm doet de foto nu “pijn aan mijn ogen”, dus een reden om deze handeling meteen te Annuleren.

Opmerking: je krijgt een realistischer indruk van de verscherping als je rechtsonder op het 1:1 knopje klikt zodat je een detail op werkelijke grootte ziet. Dan zie je ook beter dat je niet moet overdrijven. Een lichte verscherping met het schuifje op ¼ is meestal voldoende.

De enige reden om dit effect te gebruiken is als de foto een klein beetje onscherp is (een echt onscherpe foto moet meteen weg) of veel kleine details bevat die je iets beter zichtbaar wilt maken. De onderstaande foto is daarvan een goed voorbeeld:

picasa3 snelgids scherper-maken 4

Zelfs als je daarna op Toepassen hebt geklikt, kun je zoals gebruikelijk deze ingreep later altijd ongedaan maken, ook omdat het meestal de laatste correctie is die je hebt uitgevoerd.

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Foto bewerken met Nikon Capture NX-DFoto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software
Mok met fotoMok met foto bedrukken - foto mokken bestellen
Foto op aluminium - top 10Foto op aluminium - top 10 leveranciers