Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Zwart-wit via een kleurfilter in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een zwart-wit foto via een filter van te maken, waardoor er heel subtiele veranderingen in de omzetting van kleur naar grijstinten ontstaan.

Ik ga weer uit van de inmiddels bekende foto:

picasa3 snelgids filter-zw 1

Klik nu op de 10e knop in het roodomrande paneeltje. De foto wordt dan in eerste instantie neutraal zwart-wit weergegeven, maar als je in het kleurenvlakje klikt, verandert de muispijl in een pipetje waarmee je langs alle kleuren kunt ‘wandelen’. Je ziet dan heel merkwaardige veranderingen in de zwart-wit foto voorbij komen en het is moeilijk om een keuze te maken.

Opmerking: de kleurvlakjes in het honingraatje zijn gemakkelijker te onthouden als je later een soortgelijk effect nog eens wilt krijgen bij een andere foto. Helaas is de keuze nogal beperkt, maar vroeger had je ook maar 3 filters in je cameratas: rood, geel en groen.

Hieronder staat het pipetje bovenin de rode baan (bij de rode pijl):

picasa3 snelgids filter-zw 2

Alles wat in de oorspronkelijke kleurenfoto richting blauw gaat, wordt dan relatief donker weergegeven en dat was vroeger de truc om een dreigende lucht te krijgen.
Als je het pipetje bovenin de blauwe baan zet (bij de rode pijl), krijg je een wat vlak effect:

picasa3 snelgids filter-zw 3

Omdat er relatief veel rode tinten in de oorspronkelijke kleurenfoto zitten, wordt alle bebouwing nu relatief donker weergegeven. Zo kun je dus bijna voor elke foto een verrassende sfeer in grijstinten vinden.

Als je tevreden bent, klik je op de gekozen kleur en vervolgens op Toepassen en anders op Annuleren. Als je dit resultaat later toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Gefilterd Z/W weer terug naar de oorsprong.

In de Picasa handleiding kun je bij Zwart-wit nog meer informatie vinden.

Opmerking: dit effect is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

OpslaanOpslaan in Picasa
Tamron lenzenTamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens
Fotomuseum en witWit - expositie in het Nederlands Fotomuseum