Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Rode ogen bewerken in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Rode flitsogen is vooral bij kleine camera’s een bekend probleem omdat de flitser zo dicht bij de lens zit. Je ziet dan het rode netvlies achter de pupillen en dat is een akelig “gezicht”.
Moderne camera’s kunnen dat probleem al zelf oplossen, maar als dat nog niet is gebeurd kan Picasa dat prima voor je doen en in Picasa3 gaat dat zelfs bijna automatisch.

Opmerking: flitsfoto’s van huisdieren leveren vaak akelige witte of groene ogen op. Die kun je met Picasa echter niet bijwerken. Een reden te meer om bij die beestjes nooit te flitsen.

In het bibliotheekvenster van Picasa klik je dan 2x op de betreffende foto. Je komt dan in het bewerkingsvenster terecht zoals hieronder: 

picasa3 snelgids rode-ogen 1

Je maakt het jezelf (en Picasa) gemakkelijker door eerst op die ogen in te zoomen. Dat doe je met het schuifje of met het 1:1 knopje rechtsonder en vervolgens door het lichte vlakje in de kleine afbeelding te verplaatsen. Dan krijg je bijvoorbeeld dit beeld:

picasa3 snelgids rode-ogen 2

Nu kun je in het linker paneeltje op de rood omcirkelde knop Rode ogen klikken en in de meeste gevallen zal Picasa dan zelf die ogen vinden en keurig bijwerken zoals hieronder:

picasa3 snelgids rode-ogen 3

Als dat niet meteen lukt, is het belangrijk om de toelichting in het linker paneel te lezen om te weten wat je dan nog kunt doen. Maar in de meeste gevallen kun je meteen op Toepassen klikken en dan heeft deze harpiste toch een heel wat vriendelijker uitstraling gekregen:

picasa3 snelgids rode-ogen 4

Opmerking: mocht de voor deze voorbeelden misbruikte harpiste zichzelf tegenkomen, wil zij ons dan laten weten of zij daarvoor alsnog toestemming geeft of niet?

Zelfs als er meerdere personen met rode ogen op dezelfde foto staan, kan Picasa daar ook mee overweg, maar de kwaliteit van de correctie zal verbeteren als je even op elke persoon apart inzoomt. En als dat toch niet lukt, kun je zelf met de muis vierkantjes gaan trekken.

Opmerking 1: soms is de remedie door onbekende oorzaken erger dan de kwaal, maar dan kun je zoals gebruikelijk deze correctie Annuleren of Ongedaan maken.

Opmerking 2: deze detailcorrectie is (samen met retoucheren) de enige die door Picasa automatisch in het bestand wordt opgeslagen en tevens wordt dan het originele bestand verplaatst naar een verborgen map  .picasaoriginals. Zie Opslaan

Het is van belang dat je deze detailcorrectie als eerste uitvoert (dat geldt ook voor retoucheren) voordat je die foto gaat rechtzetten. Picasa waarschuwt daar ook voor.

In de Picasa handleiding kun je daarover bij Rode ogen meer informatie vinden, ook over andere belangrijke details.

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Smartphone case bestellen

Ben je op zoek naar een een beschermhoes voor je iPhone? Je kunt tegenwoordig een smartphone case bestellen met je eigen foto. Wat is persoonlijker dan een beschermhoesje met een van je populaire foto's?

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF