Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Contrast en kleur afstellen in Picasa

De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. 
Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa 3.8NL.

Automatische correcties zoals Ik doe een gok hebben het nadeel dat ze vaak te rigoureus zijn: je wilt dan liever een semi-automatische instelling waarop je toch kunt ingrijpen. Dat kan via Afstellen en dat instelpaneel vind je onder de tweede tab aan de linkerkant van het bewerkingsvenster zoals hieronder.

picasa3 snelgids afstellen 1

Dit rood omkaderde paneeltje wordt hieronder nog wat groter afgebeeld:

picasa3 snelgids afstellen 2

Aan de onderkant van dit paneel kun je zien dat bijsnijden (na recht maken) de laatst uitgevoerde correctie is geweest en bij elke foto is het dan de vraag of er nog aanvullende correcties nodig zijn? Gewoon proberen is het beste antwoord, want vaak geven kleine aanpassingen al een beter resultaat. 
Hieronder worden deze instellingen besproken.

Licht invullen

Deze instelling is een herhaling van het gelijknamige schuifje op het paneel Basisbew(erkingen) en reeds besproken. Zie Licht invullen.
Deze instelling is van belang als de foto als geheel te donker is, dus eigenlijk onderbelicht is. Maar dat is bij de hierboven getoonde foto niet het geval, dus je kunt zo’n foto wel iets lichter maken, maar dan wordt hij ook een beetje flets.

Accenten en Schaduwen

Het is bij deze instellingen weer verstandig om het histogram te benutten dat vanaf Picasa 3.6 altijd in de lege ruimte links zichtbaar is. 
Als je dan daarna op het knopje met het toverstafje rechts van het schuifje voor de accenten klikt, zie je dat het histogram wordt opgerekt en dat beide het schuifjes naar rechts zijn verschoven, vooral het bovenste. Zoals hieronder:

picasa3 snelgids afstellen 3

De lichtere partijen zijn hierdoor nog lichter geworden en donkere partijen iets donkerder, dus het contrast is versterkt, waardoor de foto ineens een veel “frissere” indruk maakt.
Maar als je goed naar de grenzen van het histogram kijkt, zie je dat deze automatische instelling (vergelijkbaar met Auto-contrast) een beetje overdreven is. Dus je moet beide schuifjes een beetje terug slepen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat ik deze instellingen veel vaker gebruik dan Licht invullen, maar je kunt ze ook combineren: eerst iets lichter maken en dan accenten en schaduwen aanpassen (niet andersom).

Kleurtemperatuur

Het woord “kleurtemperatuur” is nogal mysterieus: kleurbalans of witbalans zou duidelijker zijn. Ook naast dat schuifje bevindt zich een toverstafje en het effect daarvan is gelijk met Auto-kleur op het paneeltje Basisbew(erkingen). Bij deze foto is het effect nauwelijks zichtbaar en dat betekent dat Picasa het eens is met de door mijn camera gekozen kleur- of witbalans.

Maar om het effect toch te kunnen demonstreren, heb ik het schuifje met de muis helemaal naar links getrokken en dat geeft dan het akelig “koel-blauwe” resultaat van de linker foto. Helemaal naar rechts krijg je het wat overdreven “warm-rode” resultaat van de rechter foto:     

picasa3 snelgids afstellen 4A     picasa3 snelgids afstellen 4B

Meestal hoef je helemaal niets te doen, maar als je niet tevreden bent over de kleurstelling van een foto, kun je dus het beste even op het toverstafje klikken en dan eventueel nog een (kleine) aanvullende correctie met het schuifje uitvoeren.

Opmerking: als een hele serie foto’s een afwijkende kleur heeft, moet je even controleren of je camera niet per ongeluk fout is ingesteld, bijvoorbeeld op een witbalans voor kunstlicht. In zo’n geval kun je die hele serie via menu Afbeelding > Meerdere bewerken > Auto-kleur weer redelijk normaal krijgen. Per foto kunnen dan nog aanvullende correcties nodig zijn.

Neutrale kleur uitzoeken

Een alternatieve mogelijkheid om de kleurbalans te beïnvloeden is met het pipetje. Als je daarop klikt en je beweegt de muis daarna over de foto, zie je geen pijl maar een pipetje.

Dan klik je vervolgens op een plek die je neutraal wit, grijs of zwart wil thebben en zo’n plek is vaak niet zo gemakkelijk te vinden. Maar je kunt gewoon wat proberen: ik heb het witte huisje onderaan gekozen en die “kleur” bleek al zo neutraal te zijn, dat er vrijwel niets veranderde aan de kleurstelling van de foto als geheel zoals je hieronder kunt zien:  

picasa3 snelgids afstellen 5

Je hebt dus meestal voldoende mogelijkheden om een foto naar je zin te maken, maar het is daarbij wel heel belangrijk dat je op je scherm kunt vertrouwen, want anders ga je misschien ten onrechte allerlei correcties uitvoeren.

Opmerking: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog. Zie Opslaan 

Zie Is je scherm wel goed? in de Picasa handleiding, maar ook onderwerpen zoals Corrigeren, Histogram en Kleurtemperatuur.

Opmerking: deze correcties zijn ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa.

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.

Meer over kleuren en kleurenleer

In dit artikel lees je alles over kleur en kleurgebruik bij natuurfotografie.
Hoe maak je kleurrijke foto's en ga je bewust om met kleuren in fotografie?
Met de juiste instelling van witbalans heb je zuivere kleuren op je foto's.
Wil je echt de diepte in, lees dan het artikel over kleur en kleurenleer.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Diverse aspectenCompositie bij natuurfotografie: een aantal tips
Webprint fotoserviceWebprint fotoservice - smartphone case - puzzel met foto
Formaat vergrotenFotoformaat vergroten voor posters met Picasa