Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten
Licht invullen

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Warmer maken
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Verzadiging kleur
Zachte focus
Glans toevoegen
Gefilterd zwart-wit
Focus zwart-wit
Geleidelijke tint

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Labels (tags)
Mappen gebruiken
Personen en gezichten
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Blogger (weblog)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Locaties
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's bestellen
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Toptien fotoklussen
Websites fotobewerking
 

Verloopfilter voor de lucht in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Het derde paneeltje in het bewerkingsvenster van Picasa heet Effecten. Dit mag je bij het corrigeren van een gewone fotoserie niet gebruiken. Maar als je een zorgvuldig uitgezochte foto selecteert en vervolgens exporteert, heb je een kopiebestand waar je alles mee mag doen, bijvoorbeeld om er een foto van te maken die boven een vage lijn een absurde kleur krijgt en dat zal dan meestal de kleur van de lucht zijn.
Daarom is een milde toepassing van dit effect ook bruikbaar bij gewone foto’s die een overbelichte witte lucht hebben: een beetje grijs of een vleugje blauw is dan al voldoende.

Ook hiervoor is het moeilijk om geschikte foto’s te vinden om dit effect overtuigend te kunnen demonstreren, maar met onderstaand zeegezicht zal het wel gaan:

picasa3 snelgids verlooptint 1

Klik nu op de 12e en tevens laatste knop in het roodomrande paneeltje. Dan zie je een paneeltje met twee schuifjes en een kleurvlakje en een groen markeringsteken midden in de foto:

picasa3 snelgids verlooptint 2

Dit teken moet je eerst ongeveer naar de horizon slepen en vervolgens klikt je dan in het kleurvlakje. 
Dan zie je dit kleurenpalet en spectrum en verandert de muispijl in een pipetje waarmee je een kleur kunt aanwijzen, hier rood-paars (bij de rode pijl):

picasa3 snelgids verlooptint 3

Opmerking 1: als je de markering niet alleen omhoog of omlaag, maar tevens naar links of naar rechts sleept, krijg je een scheve overgang en dat kan soms goed van pas komen.

Opmerking 2: je kunt met het pipetje ook een kleur uit het onderste deel van de foto pikken.

Hoewel het meestal de bedoeling zal zijn om een absurd effect te krijgen, is het toch moeilijk een passende kleur te vinden, dus je bent wel even aan het zoeken. 

Als je tevreden bent, klik je op die kleur, want dan komen de schuifjes weer terug en krijg je weer een normale muispijl. Het bovenste schuifje heet Uitwaaieren (vaagheid van de overgang), het onderste Nuance (helderheid van de kleur). 

Hieronder heb ik twee extreme standen gekozen: een haarscherpe overgang en helderheid nul (zwart) en dit vind ik de meest bizarre versie:

picasa3 snelgids verlooptint 4

Als je tevreden bent, klik je op Toepassen en anders op Annuleren. Als je dit resultaat later toch niet zo geslaagd vind, kun je met de knop Ongedaan maken Geleidelijke tint weer terug naar de oorsprong.

Hiermee wordt deze serie over effecten in Picasa afgesloten. Er is dus voor elk wat wils, maar vooral voor foto’s die je soms buiten je gewone jaarserie nodig hebt voor een grapje of een mooie wenskaart. Hoewel je alle ingrepen ongedaan kunt maken, is het toch verstandig om ze in kopiebestanden uit te voeren, want dan kun je zorgeloos experimenteren.

In de Picasa handleiding vind je veel aanvullende informatie bij Effecten en bij Zwart-wit.

Opmerking: dit effect is waarschijnlijk ook beschikbaar in Picnik: zie Picnik via Picasa. In Picnik zijn nog meer (vaak absurde) effecten beschikbaar en bovendien zijn er vaak meer instelmogelijkheden dan in Picasa. Dus aanbevolen om eens te gaan experimenteren.

Een foto op canvas of hout afdrukken

Heb je na enige bewerking een prachtige foto, dan kun je dit op een mooie manier laten afdrukken. Heb je wel eens gekeken naar de mogelijkheden van afdrukken op canvas of hout? Canvas is doek waar je ook op kunt schilderen. Het geeft je foto een prachtig effect, alsof het een schilderij is. 

Ook het afdrukken van je foto op hout is iets bijzonders. De houtstructuur blijft op een bepaalde manier zichtbaar en dat kan heel mooi passen bij je foto. Het ligt er dus wel aan wat voor type afbeelding je afdrukt. Niet bij alle foto's zal dit mooi staan. Een afdruk op hout geeft een authetieke uitstraling. Dat staat bij sommige foto's erg goed.

Poster maken

Laat je liever je foto afdrukken op een poster dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Er zijn inmiddels veel leveranciers die het afdrukken van posters mogelijk maken. Je kunt kiezen uit allerlei formaten en mogelijkheden. Een prachtige wissellijst erbij maakt het echt helemaal af. Je kunt dan bijvoorbeeld in de loop van de tijd meerdere posters bestellen en deze telkens in de lijst afwisselen.

Collage

Een interessante combinatie is het maken van een foto collage en die dan vervolgens als poster afdrukken. Bij een collage heb je vaak kleine beeldelementen en een poster leent zich erg goed om dat scherp in beeld te brengen. Een afdruk op canvas heeft namelijk als nadeel dat hele kleine details wat minder duidelijk over kunnen komen door de structuur van het canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Praktijkboek WildlifefotografiePraktijkboek Wildlife fotografie - dieren fotograferen tips
Foto op hout whitewashFoto op hout whitewash - review Webprint.nl
Vakantiefoto tipsVakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's