Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren
Picasa fotoviewer
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa

Importeren
Foto's van camera
Foto's van scanner
Foto's van schijven

Bewerken - basis
Bijsnijden
Recht maken
Rode ogen
Ik doe een gok
Auto-contrast
Auto-kleur
Retoucheren
Tekst op foto zetten

Bewerken - afstellen
Contrast en kleur

Bewerken - effecten
Scherper maken
Sepia-kleuring
Zwart-wit (Z/W)
Korrel toevoegen
Tint veranderen
Zachte focus
Glans toevoegen
Focus zwart-wit

Ordenen
Albums maken
Back-up maken
Mappen gebruiken
Sorteren / hernummeren
Verplaatsen / hernoemen
Zoeken naar foto's

Presenteren
Afdrukken (printer)
Cadeau-CD maken
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen
Poster afdrukken
Schermafbeeldingen
Screensaver maken

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto's exporteren
Foto uploaden Picasaweb

Verder kijken
Websites fotobewerking
 

Bijsnijden of verhouding aanpassen in Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Wanneer er iets bij de randen van een foto niet mooi of zelfs storend is, kun je dat gewoon wegsnijden - denk aan teveel voorgrond, teveel lucht, een storende auto of een lelijk bord, etc. Het kan ook zijn dat je maar een klein deel van een foto nodig hebt of dat je een foto wilt afstemmen op een bepaalde verhouding voor een bepaald beeldscherm of fotolijstje.

Opmerking: meestal gaat “recht maken” aan bijsnijden vooraf omdat bijna elke foto per ongeluk een beetje scheef genomen is of soms omdat nog schever mooier is.

In het bibliotheekvenster van Picasa klik je dan 2x op de betreffende foto. Je komt dan in het bewerkingsvenster terecht zoals hieronder:

picasa3 snelgids bijsnijden 1

Opmerking: deze foto is ook eerst recht gezet (zie Recht maken). 

De knop Bijsnijden vind je bij de rode cirkel. Als je hierop klikt, verschijnen in het linker paneel allerlei instelmogelijkheden zoals hieronder (zie links). Meestal zul je dan in het keuzelijstje Handm(atig) kiezen omdat je vrij wilt zijn om een mooie uitsnede te maken. Maar in speciale gevallen kan aanpassing aan een bepaald “formaat” (lees verhouding) nodig zijn en daarvoor heb je in Picasa3 veel mogelijkheden (zie rechts). 

Opmerking: het is verstandig om eerst een zo mooi mogelijke vrije uitsnede te maken voor je verzameling. Mocht je daarna voor een speciaal doel een uitsnede in een specifieke verhouding nodig hebben, dan doe je dat in een kopiebestand.
 

picasa3 snelgids bijsnijden 2A     picasa3 snelgids bijsnijden 2B
 
Vervolgens kun je op één van 3 plaatjes klikken (het rechtse is meestal het beste), want dan verschijnt er een snijkader in beeld waarvan je de randen met de muis kunt verslepen of dat je in zijn geheel kunt verplaatsen: 

picasa3 snelgids bijsnijden 3

In deze foto is vooral de scheve dakrand rechtsonder storend, dus ik moet er in ieder geval voor zorgen dat die net buiten het snijkader valt. 

Opmerking: je kunt steeds even op de knop Voorbeeld klikken om te zien of de gekozen uitsnede bevredigend is – het luistert vaak veel nauwer dan je zou verwachten.

 Daarna klik je op de knop Toepassen en dan is dit het mooiere resultaat: 

picasa3 snelgids bijsnijden 4

Daarna kunnen er nog andere verbeteringen nodig zijn zoals contrast, helderheid, kleur en eventueel scherpte, maar daarover gaan andere stukjes in deze snelgids. Als je met deze foto klaar bent, kun je via het pijltje boven de foto meteen door naar de volgende of naar de vorige foto of via de knop linksboven Terug naar (de) bibliotheek.

Opmerking 1: je kunt bijsnijden soms ook gebruiken om maar een klein gedeelte van een foto over te houden (bijvoorbeeld één persoon uit een groepsfoto), maar bedenk dan wel dat deze uitsnede relatief weinig pixels bevat, dus hoogstens geschikt is voor pasfotoformaat. Als je ook de hele foto wil behouden, moet je die uitsnede in een kopie maken.

Opmerking 2: zoals altijd zie dan links dat je de laatst uitgevoerde correctie ongedaan kunt maken en omdat je niets hoeft op te slaan, kan dat in de toekomst ook nog (zie Opslaan).

Ten overvloede is er helemaal onderaan toch een optie toegevoegd om eigen maten (lees: verhoudingen) in te kunnen voeren, zoals je hieronder kunt zien. Als voorbeeld heb ik het pasfotoformaat 3,5x4,5 (in te voeren als 3.5 en 4.5) genomen:

picasa3 snelgids bijsnijden 5

 In de Picasa handleiding wordt dit onderwerp veel uitgebreider behandeld bij Bijsnijden.

Opmerking: deze correctie is ook beschikbaar via Picnik: zie Picnik via Picasa.

Foto bewerken

Er worden tegenwoordig ontzettend veel digitale foto's gemaakt doordat vrijwel iedereen een digitale camera heeft. Ook met de smartphone worden te pas en te onpas foto's gemaakt.
Deze foto's zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Veel mensen willen daarom hun foto's bewerken. Dat kan eenvoudig met een fotobewerkingsprogramma. Het liefst wil men natuurlijk gratis foto's bewerken.

Picasa

Een goed programma daarvoor is Picasa van Google. Je kunt gemakkelijk Picasa downloaden en installeren en daarna je afbeeldingen bewerken. Er zijn allerlei effecten en instellingen mogelijk met het programma Picasa.

Picasaweb

Picasa heeft een eigen functie voor het maken van een foto website. Deze functie heet Picasaweb of Picasa webalbum en is erg populair. De Picasa webalbums kunnen openbaar of privé ingesteld worden. Je kunt dus ook gemakkelijk je foto's aan familie of vrienden laten zien.

Foto verkleinen

Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Online foto workshopsFotografie artikelen - meer over fotograferen leren
FlitserFlitser gebruiken op uw fototoestel - flitser tips voor fotografie
KinderfotografieKinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's