Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Picasa voor beginners?

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Picasa (van Google) is gratis en Photoshop (van Adobe) is erg duur, dus Picasa is voor beginners en Photoshop is voor gevorderden.

Dat laatste is waar, maar het eerste suggereert dat je met Picasa niet veel kan. Dat is echter niet waar, want je kunt er jouw fotoverzameling prima mee beheren en bekijken. En je kunt er ook een heleboel leuke en praktische dingen mee doen - daar gaat deze snelgids over.
Wees daarom zo verstandig om Picasa als je hoofdprogramma te gaan gebruiken en andere fotoprogramma’s op je computer nog alleen voor speciale klusjes, want Picasa kan niet alles.

Opmerking: in de Picasa Handleiding op deze website wordt niet alleen dieper op alle onderwerpen ingegaan, maar ook op de principes van goed fotobeheer want juist aan dit belangrijke onderwerp kan in deze snelgids te weinig aandacht worden geschonken.

Picasa toont alleen de mappen op je harde schijf die afbeeldingen (meestal foto’s) bevatten en je kunt ook kiezen welke mappen worden getoond (zie Mappen gebruiken).
Hieronder zie je een deel van de inhoud van mijn jaarmap voor 2008 met een aantal foto’s die ik toen in oktober heb gemaakt:  

picasa3 snelgids intro 1 (bibliotheekvenster)

Dit is de zogenaamde bibliotheek waarin je met je muis razendsnel door de inhoud van alle in de linker kolom getoonde mappen kunt scrollen. Met het schuifje rechtsonder kun je de grootte van de miniatuurfoto’s instellen – “zeven op een rij” zoals hierboven is prettig.

Opmerking: het is in Picasa niet nodig om voor elke ‘scheet’ een nieuwe map te maken, want je kunt je foto’s gemakkelijk rubriceren door albums aan te vullen (zie Albums maken).

Bewerken & verbeteren

Als je 2x op een willekeurige foto klikt, kom je in het zogenaamde bewerkingsvenster:  

picasa3 snelgids intro 2 (bewerkingsvenster)

Links zie je dan 3 paneeltjes met allerlei mogelijkheden om die foto te bewerken en omdat er aan bijna elke foto wel iets mankeert, kun je die foto meestal behoorlijk verbeteren en bij de getoonde foto is dat al gebeurd. Die paneeltjes worden hieronder apart getoond.

Basisbewerkingen

Onder de eerste tab in het menu links van die foto vind je de bewerkingen waarvan je er bijna altijd wel één of meer nodig hebt, meestal om een storende scheefstand op te heffen en storende details bij de randen weg te snijden.

 

picasa3 snelgids intro 3 (basisbewerkingen)
 
Via onderstaande links lees je hoe je met deze bewerkingen om kunt gaan:

Bijsnijden

Recht maken

Rode ogen

Ik doe een gok (contrast en kleur)

Auto-contrast

Auto kleur

Retoucheren (vlekje verdoezelen)

Tekst / Tekst weergeven

Licht invullen

Opmerking: vanaf Picasa 3.1 zijn Retoucheren en Tekst toegevoegd. 

Afstellen (belichting regelen)

Als je het contrast of de helderheid of de kleur wilt aanpassen, klik je op de tweede tab. Het schuifje voor Licht invullen (“bijflitsen”) vind je ook op dit paneeltje terug.  

picasa3 snelgids intro 4 (afstellen)

Voor de beschrijving van de mogelijkheden zie Contrast en kleur.

Effecten toepassen

Ten slotte kun je nog diverse effecten op die foto toepassen, maar dat moet je nooit in een normale serie doen al zal soms een beetje verscherpen of geleidelijke tint wel nodig zijn.

 

picasa3 snelgids intro 5 (effecten)
 

Top-5 bewerkingen

Foto’s kunnen maar op twee manieren uit je camera komen: niet goed of bijna goed, want helemaal goed is zeldzaam.
In het eerste geval moeten die foto’s gewoon weg en wat er dan nog overblijft moet allemaal in meer of mindere mate worden bewerkt om “bijna goed” te veranderen in “helemaal goed” en daarbij gaat het meestal om eenvoudige handelingen. Je kunt ze eventueel ook online bewerken.

Dit moet je dan in deze volgorde doen:

1.      Indien aanwezig eerst rode ogen zwart maken en/of een storend vlekje retoucheren.
2.      Scheefstand opheffen (recht maken).
3.      Overbodige en storende zaken langs de randen verwijderen (bijsnijden).
4.      Contrast, helderheid en kleur optimaliseren (een beetje afstellen).
5.      En soms een lichte verscherping toepassen om de foto iets meer ‘pit’ te geven.

Omdat je foto’s er zienderogen van opknappen, is het in Picasa een waar genoegen om daar wat moeite voor te doen. Maar goed fotobeheer betekent nog veel meer: zie Werkvolgorde

Hieronder zie je het vaak subtiele verschil tussen de originele foto uit mijn camera (links) en de gecorrigeerde versie (rechts). Het kleine formaatverschil is nooit van belang:

picasa3 snelgids intro 6A (stadsgezicht origineel)    picasa3 snelgids intro 6B (stadsgezicht bewerkt)

Ongedaan maken

Je hoeft in Picasa nooit bang te zijn dat je een foto verknoeit, want alle correcties kun je altijd ongedaan te maken - in omgekeerde volgorde of allemaal tegelijk via een menu.

Je hoeft ook nooit iets op te slaan en als dat wel nodig is, doet Picasa dat automatisch.

In je mappen zie je dus de foto’s zoals ze uit je camera gekomen zijn, maar in Picasa zie je dus de door jou bewerkte foto’s. Dat is even wennen en het enige wat je niet mag doen, is met andere programma’s aan je originelen gaan rommelen – maar dat is logisch.

Wat kan er nog meer?

Je kunt op elk moment een diavoorstelling starten en een screensaver of een fantastische collage maken zoals hieronder en nog veel meer. En vanaf Picasa 3.6 zijn er ook speciale mogelijkheden om gezichten te labellen (zie Personen en gezichten).

picasa3 snelgids intro 7 (voorbeeld van collage)

Bij Picasa hoort ook een website (meestal Picasaweb genoemd) waarop je gratis foto’s kunt plaatsen voor familie of voor de hele wereld. Dat zijn de zogenaamde Picasa Webalbums.

Opmerking: als je toch nog twijfelt of je helemaal op Picasa moet overstappen, lees dan ook eens Apple toch beter of Simpeler kan het niet.

Leestips

Afgezien van sporadische sierfoto’s zoals in deze introductie zijn de meeste afbeeldingen een toelichting op de tekst en is die tekst zonder afbeeldingen moeilijk te begrijpen. Als om welke reden dan ook die afbeeldingen onzichtbaar zijn, zul je dus heel veel missen. Het gaat tenslotte om een programma om foto’s te beheren en niet om een sudokuspelletje. 

Dit is studiemateriaal, dus even vlug-vlug kijken heeft geen zin, tenzij je alles al weet.

Zet de vergroting op 125% of eventueel 150% voor betere leesbaarheid (rechtsonder). 

Maak een afdruk van de voor jou belangrijke stukken omdat je ze vaak nodig hebt – gebruik daarvoor de onderstaande PDF.

Foto bewerken

Een foto bewerken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Maar welk fotobewerkingsprogramma gebruik je? En welke nabewerkingen zijn leuk om te doen? Ook het maken van een fotocollage is erg populair. Dat kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF






Meer over dit onderwerp

Back-upBack-up van je foto's maken via Picasa
Fotomagazine.infoFotomagazine - foto tijdschrift vol inspiratie
ScherpstellenGoed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!