Picasa 3 downloaden & installeren: nieuws
Meest recente download te verkrijgen via Picasa 2017 downloaden
Begin september 2009 is er een Engelstalige versie van Picasa 3.5 beschikbaar gekomen om te downloaden. Vlak voor Kerst-2009 is deze vervangen door versie 3.6 en pas eind februari 2010 door de definitieve en internationale (dus ook Nederlandstalige) versie 3.6. Zie verder.
Opmerking: trouwe Picasa-gebruikers al een aankondiging van versie 3.8 ontvangen en deze is inmiddels ook als NL-versie beschikbaar. Zie ook verder voor meer informatie.
Deze versie zal de komende jaren geleidelijk opklimmen naar Picasa 4 – tenzij Google er de brui aan geeft, maar dat lijkt mij gezien de grote en wereldwijde populariteit van dit programma (en natuurlijk ook van Picasaweb) erg onwaarschijnlijk.
Picasa 3 handleiding en snelgids
Afgezien van de enkelingen die op hun Windows 98 of Windows ME computer nog een stokoude Engelse versie van Picasa gebruiken, zullen vrijwel alle bestaande gebruikers van Picasa 3.1 op hun Windows-XP of Windows-Vista of Windows-7 computer de upgrade naar Picasa 3.6 of 3.8 hebben gedownload en verwerkt.
Als het downloaden van die upgrade om onbegrijpelijke redenen nog niet heeft plaatsgevonden, kun je die alsnog handmatig downloaden en installeren. Daarover vind je zowel in de handleiding en in de snelgids op deze site ruim voldoende informatie.
Opmerking: de zeldzame gebruikers van Windows-98/2000 of Windows-ME zullen nooit upgrades ontvangen – die versie is uitgeblust. Zij doen er verstandig aan een volledige back-up te maken en een nieuwe computer te kopen. Zie ook Back-up via Picasa
Google Photo
Sinds begin juli 2011 gaan er geruchten dat Google de dienst Picasa zal omdopen tot Google Photo. Lees er alles over in het artikel over Google Photo. Picasa 3.9 NL is nu ook beschikbaar. Zie ook Picasa 3.9 voor Google+.
Nieuwe functies in Picasa 3.6
Uiteraard biedt Picasa 3.6 weer nieuwe mogelijkheden om foto's te bewerken en de meest spraakmakende daarvan is uiteraard de gezichtsherkenning die meteen start zodra deze nieuwe versie voor het eerst wordt gestart en nadat alle foto’s geïndexeerd zijn.
Je ziet dat in de linker kolom een nieuwe rubriek Personen is toegevoegd en als je op het rode pijltje klikt, zie je daaronder dat Picasa misschien nog steeds aan het scannen is:
Opmerking: je kunt dit scannen beperken tot bepaalde mappen (zie Extra > Mappenbeheer) of tot nader order helemaal uitschakelen (zie Extra > Opties > Naamlabels).
Het zou hier veel te ver voeren om alle details over gezichten te gaan opsommen, maar het is wel verstandig om te bedenken of je het vele werk dat hiermee is gemoeid wel op je wilt nemen – want half werk is zinloos. Zie verder bij Personen en voor de consequenties op Picasaweb zie Naamlabels.
Verder zijn de drie knoppen rechtsonder de meest opvallende verandering: Personen, Locaties en Labels. Zij openen een zijpaneel met speciale mogelijkheden voor het handmatig labelen van gezichten of koppelen van foto’s aan locaties in Google Maps (als alternatief voor geocoderen via Google Earth) of het toekennen van trefwoorden. Dus zie aldaar.
Minder opvallende verbeteringen bevinden zich in allerlei details zoals het kunnen uploaden naar het webalbum van een ander (zie Samenwerken), betere uploadkwaliteit (zie Opties) en eindelijk de mogelijkheid om foutief gedateerde foto’s te corrigeren via Extra > Datum en tijd:
Picasa 3.8 is er al
Zo nu en dan krijg je als Picasa-gebruiker bij opstart een automatisch bericht (“Readme”) en na 17 augustus 2010 was dat weer het geval met de melding van de release van Picasa 3.8.
En nu is het al zover: bestaande gebruikers die na 20 oktober Picasa hebben gestart, kregen weer zo’n “Readme” met het bericht dat versie 3.8 in 38 talen (dus ook Nederlands) beschikbaar is via picasa.google.nl en zij zullen die versie in de weken daarna als automatische upgrade binnen krijgen zodra ze Picasa weer eens starten. Als dat niet gebeurd, handel dan als hierna of zie Intro Picasa 3.8NL.
Nieuwe gebruikers kunnen nu Picasa 3.8 meteen downloaden en installeren via het normale adres http://picasa.google.nl (zie ook Picasa installeren).
De meest dubieuze uitbreiding is de integratie van de on-line beeldbewerker Picnik die een hausse aan fotografische misbaksels zal veroorzaken (zie Picnik in Picasa) en dat geldt ook voor facemovies. Andere verbeteringen in de omgang met webalbums zijn belangrijker, maar natuurlijk alleen relevant voor gebruikers van Picasaweb en of die nu weer zoveel behoefte hebben aan het automatisch uploaden van veel albums na elkaar (in “batch”), kan ik mij ook nauwelijks voorstellen. Desalniettemin alweer veel werk om alles op deze site aan te passen.
Welke versie van Picasa heb je eigenlijk?
Als je dan 2x op dit pictogram klikt, zal het programma worden opgestart en tijdens het opstarten zie je dan even deze aankondiging op je scherm:
Als het programma klaar is met opstarten, zie je in de titelbalk linksboven ook Picasa 3 staan:
En ten overvloede, maar dan ook heel precies kies je in Picasa Help > Over Picasa en dat zie je dit informatieve venstertje:
Hier zie ik dus dat ik de Nederlandstalige versie 3.8.0 heb - nu met “bouwnummer” 117.24.0 en dat is mijn actuele versie op 1 december 2010.
Bij kleine updates (reparaties van bugs) zal alleen het bouwnummer hoger worden, terwijl bij grotere updates (meer functies) ook het versienummer hoger zal worden. We moeten dat maar lijdzaam afwachten - je hoeft in ieder geval niet bij te betalen.
Via Help > Op updates controleren kun je altijd checken of je bij de tijd bent en als dat het geval is, verschijnt de mededeling dat de “toepassing is bijgewerkt”. Zo niet, dan wordt jouw versie automatisch bijgewerkt en dat duurt dan enkele minuten.
Maar als je nog versie 2.7 hebt, loop je wel erg achter en is er goed kans dat deze niet meer automatisch wordt bijgewerkt. Dan moet je het heft in eigen hand nemen en Picasa opnieuw downloaden via picasa.google.nl en installeren. Zie daarvoor Picasa installeren (je hoeft daarvoor de oude versie niet te verwijderen, tenzij je een volledig frisse start wilt maken).
En een ordelijke Picasa-bibliotheek ziet er bij mij in Vista op een 1280x1024 scherm zo uit:
Opmerking: ik laat hier de versies voor Linux of Mac (Apple-Intel) buiten beschouwing, want daarvan heb ik geen schermafbeeldingen. Maar in principe zal er weinig verschil zijn.
Fotografie cursus
Wilt u meer weten over fotografie en de bediening van uw digitale camera? Kijk dan eens bij de gratis online foto tips. Op deze site tref je ook veel informatie aan over fotografie en het gebruik van de digitale spiegelreflex camera.
Of kijk eens bij de cursus natuurfotografie.
Grappige fotobewerkingen: 5 tips
Fotografie is populair! De mogelijkheden op het gebied van foto's bewerken zijn eindeloos. Nu de moderne technologieën voor beeldmanipulatie binnen ieders bereik liggen, is het ook heel eenvoudig geworden om je foto een bepaald effect mee te geven. Ben je op zoek naar grappige fotobewerkingen? Bekijk dan eens onze 5 tips voor grappige fotobewerkingen!