Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Uploaden naar Picasaweb

Picasa uploader

De letter U verwijst ook naar het woord Uploaden dat je onderaan bij de groene pijl ziet staan. Maar in Picasa2 stond daar nog het woord Webalbums, dus zie aldaar.

picasa3 handleiding uploaden 1

Verbetering in Picasa 3.6

Hoewel het uploaden van een fotoserie naar een album op Picasaweb in Picasa 3.6 niet anders gaat dan in de voorgaande Picasa-versies, zijn er wel een paar meer verborgen mogelijkheden toegevoegd die voor velen toch belangrijk zullen zijn:
1.      Benoemde gezichten (zie Personen) krijgen in het webalbum labels (zie Naamlabels). Dit kunnen ook bestaande albums zijn die deze labels via nasynchronisatie ontvangen.
 
2.      Als je door een kennis wordt uitgenodigd om foto’s aan zijn of haar album toe te voegen, kan dit nu ook direct via de uploader in Picasa (zie Samenwerken). Dit betekent dat in Picasa aangebrachte fotocorrecties tijdens het uploaden behouden blijven en dat maakt het exporteren van die foto’s tbv de primitieve webuploader overbodig.
 
3.      Foto’s kunnen nu zonder extra compressie in oorspronkelijke kwaliteit worden geüpload, maar dat gaat uiteraard traag en kost je veel meer webruimte – dus alleen van belang in bijzondere (en vaak tijdelijke) situaties. Ook bij beperking tot bijvoorbeeld 1600 pixels (de gebruikelijke keuze) kan nu voor minder compressie worden gekozen (zie Opties > Web­albums) en dat is een zinvolle verbetering voor algemeen gebruik.

Verbeteringen in Picasa 3.8

Naast het normale en meestal kleinschalige gebruik van Picasaweb voor het “delen” van je foto’s met familie en vrienden, is er een trend om alle foto’s op de veilige servers van Google te plaatsen zodat je die altijd en overal ter beschikking hebt en samen met on-line editing via Picnik het “leven in de wolken” kan voortzetten.

Dan wordt het uploaden van zulke massa’s een klus voor de achtergrond en Picasa 3.8 heeft daar nu een nieuw venster voor via Extra > Meerdere uploaden

picasa3 handleiding uploaden 2

 

Daar kun je de mappen en instelingen kiezen en dan het uploaden starten. Daar zit verder geen intelligentie achter, behalve dat je daarna gewoon verder kunt werken omdat Picasa jouw opdracht nu automatisch op de achtergrond (in “batch”) afwerkt.

Opmerking: ik weet niet wat er gebeurd als je Windows afsluit: onthoudt Picasa dan alle nog niet uitgevoerde uploads of krijg je een waarschuwing om je computer aan te laten staan.

Via “Opties wijzigen” kun je de instellingen van bestaande webalbums in het tweede paneel aanpassen en via “Verwijderen online” kun je die webalbums gemakkelijk verwijderen.

Belangrijk is dat je wordt gewaarschuwd om je opslagruimte te upgraden, want op deze manier is de gratis 1 GB natuurlijk snel vol. Maar met 20 GB voor 5 euro per jaar kun je al heel veel kwijt foto’s kwijt – zeker als je de normale reductie naar 1600 pixels benut. En waarom ook niet: die foto’s hebben dan nog steeds voldoende pixels om elk scherm te kun­nen vullen en om er prima 10x15 afdrukken of een klein fotoboekje van te kunnen maken.
Dat lijkt mij namelijk een uitstekende manier om je niet meer actuele, maar wel gecorrigeerde foto’s te bewaren voor welke calamiteit dan ook – zeker als je naast je recente digitale foto’s ook een grote historische verzameling uit het “analoge tijdperk” hebt.

Zo’n nieuwe aanpak roept een heel andere benadering van de inrichting van je verzameling op je lokale computer(s) op, want wat online is kun je overal bekijken, desnoods op je smart­phone. Ik denk dat het daar nog te vroeg voor is om dit op grote schaal te gaan doen en wel om twee nare beperkingen van Picasaweb waarover al lang wordt geklaagd, namelijk het niet kunnen structureren van webalbums zoals “mappen en submappen” en het maximum aantal foto’s per webalbum - namelijk 1000, wat voor velen veel te weinig is.

Opmerking: als je volgens mijn systeem met jaarmappen werkt, zou je dus ook met één web­album per jaar kunnen volstaan (naast kleinere tijdelijke albums voor familie en vrienden), maar dan is die grens ook lastig, want als de inhoud van je actuele jaarmap de 1000-grens passeert, loopt de synchronisatie naar het corresponderende webalbum vast.

Dus die aanpak bevrijd je nog niet van de plicht om via Picasa lokale back-ups te maken op dvd-schijfjes of externe schijf, omdat dit de enige mogelijkheid is om ook al jouw albums en andere virtuele zaken over te brengen naar een nieuwe of naar een gerepareerde computer.

Opmerking: er is onder het pijltje naast de knop Delen een mysterieuze optie toegevoegd, namelijk “Synchronisatie volgorde”. Ik kan mij daar nog niets bij voorstellen, maar ik neem aan dat je dat wel ziet als je die optie kiest.

Auteur: Rinus Alewijnse

Fotobehang

Wat is er leuker en mooier dan een wand in je huis behangen met een eigen foto? Het interieur van je huis kan geweldig opknappen van een fleurige of sfeervolle wand met een prachtige foto. En ben je zelf niet zo goed in fotograferen, dan kun je fotobehang ook bestellen met allerlei foto's van gerenommeerde fotografen. Wil je meer weten over fotobehang, kijk dan eens bij deze beschrijving van de belangrijkste leveranciers van fotobehang. Je kunt de verschillende bedrijven zo gemakkelijk vergelijken.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

CanonCanon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon
Kleurrijke foto'sKleuren - tips voor kleur bij foto's
Birdpix evenementBirdpix evenement - PIXperience natuurfotografie evenement