Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Picnik via Picasa 3.8: een ongelukkig huwelijk

De letter P is ook de beginletter van Picnik en dat is de ludieke naam voor een leuke on-line fotobewerker die iedereen gratis kan gebruiken en dat kan nu ook via Picasa.
Zie dus www.picnik.com en probeer eens wat om een idee te krijgen en te genieten van de gebruiksvriendelijkheid en de (ondanks trage start) verrassende verwerkingssnelheid.

Opmerking: er is ook een premiumversie die 25 dollar per jaar kost en nog veel meer kan. Die is niet persé nodig, want in de gratis versie duizel je al van de vele “grappen & grollen”.

Aangezien ze bij Google een fijne neus hebben voor de krenten in de pap, hebben ze Picnik gekocht en geïntegreerd in hun eigen fotomanager Picasa, waarvan versie 3.8 inmiddels in 38 talen beschikbaar is. Zie ook Picasa3 nieuws (onderaan).

picasa3 handleiding picnik-picasa 1

 

Opmerking: je zult (voorlopig?) moeten accepteren dat Picnik nog niet Nederlandstalig is, maar het gebruik is doorgaans zo eenvoudig dat Engels geen groot bezwaar zal zijn.

Daarnaast zal het ook mogelijk worden om meteen de naar Picasaweb geüploade foto’s met Picnik te bewerken en dat kan misschien handig zijn voor mensen die daarvoor off-line geen mogelijkheid hadden, bijvoorbeeld omdat ze die foto’s rechtstreeks vanuit hun mobieltje ge­üpload hebben of omdat ze geen tijd hadden om dat rustig thuis in Picasa te doen.  

De vraag is of deze integratie verstandig is en mijn antwoord is: NEE, ze vooral verwarrend, tenzij je Picnik gebruikt voor incidentele “fotograpjes” – maar daarvoor is die integratie over­bodig, want dat kon toch al en ook via allerlei andere (on-line) programma’s.

Fotobeheer in Picasa

Picasa is in de eerste plaats een programma op je computer (niet op een website) om je hele fotoverzameling te beheren en dat het tevens over voldoende bewerkingsmogelijkheden be­schikt om je foto’s kleine opknapbeurten te geven, hoort daar natuurlijk gewoon bij.

Dat geldt dus ook voor Picasa 3.8 en daarvoor heb je Picnik dus niet nodig – tenzij vanwege een speciale bewerking die niet in Picasa beschikbaar is of waarvoor Picnik een beter alternatief heeft dat die omweg de moeite waard maakt - want een omweg is het.

Maar normale familie- en vakantiefoto’s (meestal het grootste deel van je verzameling) hebben zelden een speciale bewerking nodig, want het is juist de bedoeling dat ze “normaal” blijven en dat je er geen “fotoshopkitsch” van maakt - zelfs geen zwartwit- of sepia-versie.  

Opmerking: als je als fotografische bolleboos alleen maar artistieke foto’s maakt met de ex­pliciete bedoeling om ze met Photoshop (of desnoods met Picnik) nog artistieker te maken, kun je niet van een normale fotoverzameling spreken en is dit stuk niet voor jou bestemd.

“Normaal” betekent echter niet dat je niks mag doen, maar velen beseffen nauwelijks dat er aan bijna elke foto wel iets mankeert, zodat je er maar twee dingen mee kunt doen: verwijderen of verbeteren. En dat laatste betreft dan niet alleen het verhelpen van “rode flitsogen”, maar ook een scheve foto rechtzetten (bijna allemaal), overbodige en storende zaken langs de randen wegsnijden (bijna allemaal) en vaak kleine correcties van contrast, helderheid en kleur. Dat bedoel ik met “foto’s op­knappen”: ze blijven dan toch normaal, maar zien er daarna wel een stuk beter uit dan de foto’s die uit je camera’s zijn gekomen.

Nogmaals: voor die simpele basiscorrecties heb je Picnik dus niet nodig: dat is een tijdrovende omweg die bovendien enig kwaliteitsverlies kan opleveren (zie Naschrift).

Weliswaar is dat nog maar een deel van goed fotobeheer, maar het is wel een belangrijk en helaas vaak veronachtzaamd deel – zie Werkvolgorde in Picasa en neem die eens serieus.

Picnic in Picasa 3.8

Als je een foto in bewerkingsvenster van Picasa 3.8 opent, zie je het pictogram van Picnik:

picasa3 handleiding picnik-picasa 2

Opmerking: eigenlijk is dit al fout, want het is niet nodig om Picnik voor de “Basic Fixes” te gebruiken, maar het kan wel een zinvolle aanvulling zijn op de “Effects”. Bovendien stond er in Picasa 3.1 en 3.6 op die plaats een handig vinkje om tekst die je met het ABC-knopje op een foto had aangebracht, tijdelijk onzichtbaar te maken. En dat vinkje is niet verplaatst naar het tekstmenu, maar nu helemaal verdwenen - dus dubbeldom!

De getoonde foto maakt gewoon deel uit van mijn 2010-verzameling en is reeds Picasa ge­corrigeerd voor de gebruikelijke foutjes zoals een scheve horizon etc. Maar stel nu dat ik dit een leuke foto vind voor een wenskaart of gewoon om met Picnik te gaan experimenteren.

Dan doe ik wat je in Picasa in zo’n geval altijd moet doen: ik maak een werkkopie en dat gaat het handigste via de knop Exporteren, want dan kan ik tevens kiezen dat ik voor die toepas­sing genoeg heb aan een foto van 1600 pixels breed – bijvoorbeeld voor het maken (of be­stellen) van 10x15 afdrukjes. En dat is met bovenstaande foto gebeurd en pas daarna kan ik dus op de nieuwe Picnik-knop klikken.

Wat er dan gebeurd, verbaast mij heel erg, want het duurt minstens een minuut voordat dit niet eens zo erg grote bestand van 0,6 MB in het venster van Picnik zichtbaar wordt en dan zie je dit (ik heb weliswaar geen supersnelle verbinding, maar dit is al te gortig):

picasa3 handleiding picnik-picasa 3

Je komt dan eerst in het Edit-venster van Picnik terecht en dit venster ligt nu op het Picasa-venster. Ik hoef hier niets te doen, want alles wat je daarin kunt doen, kun je ook in Picasa doen. Maar om toch iets te laten zien, kies ik Colors en sleep ik de schuifjes voor verzadi­ging en kleurtemperatuur allebei naar stand 40 om een gloedvolle sfeer te krijgen.

picasa3 handleiding picnik-picasa 4

Klikken op OK is dan voldoende om deze correctie te bevestigen. Daarna is ongedaan maken via het knopje Undo en herstel via Redo – ook na meerdere bewerkingsstappen.
Het venster is overzichtelijk en je kunt via het ?-knopje ook voldoende toelichting krijgen.

Nogmaals: het is dus verboden om zo’n abnormaal bewerkte foto in je normale verzameling op te nemen, maar voor een “grapje-apart” mag je alles doen wat je wilt en dat zal je gaan duizelen als je op de tab Create klikt, want dan ben je wel een dagje zoet:

picasa3 handleiding picnik-picasa 5

Maar nu wil ik terug naar Picasa en klik dus rechtsboven op Save to Picasa en dan ver­schijnt natuurlijk de vraag of ik mijn bronfoto wil vervangen of dat ik een nieuw bestand wil toevoegen. Omdat ik in dit geval als bron een werkkopie heb gebruikt (dus niet mijn origi­neel), mag ik rustig de eerste optie kiezen, maar ik kies hieronder toch de tweede optie:

picasa3 handleiding picnik-picasa 6

Je ziet dan het normale venster van Picasa weer terug en dat de bewerkte versie is toege­voegd aan dezelfde map. Dit betekent ook dat ik de bronfoto (mijn werkkopie) nog kan ge­bruiken voor allerlei andere Picnik-proefjes: 

Wat ik dan verder met die bewerkte foto allemaal kan gaan doen, doet hier niet terzake.

De bestandsgrootte van de door Picnik bewerkte foto is iets groter geworden dan de van de gebruikte bronfoto, maar dat zal per foto verschillen en ook afhankelijk zijn van de soort bewerkingen en eventuele aanpassing van de hoeveelheid pixels (zie ook Naschrift).

Picnik-vensters

Hieronder laat ik in vogelvlucht en zonder veel toelichting een aantal vensters zien - eerst de Home-tab: een typisch Amerikaanse schreeuwerige chaos. Niet naar kijken dus!

picasa3 handleiding picnik-picasa 8

Dan de Library-tab:

picasa3 handleiding picnik-picasa 9


Omdat je vanuit Picasa maar één foto tegelijk kunt uploaden en bewerken, heb je dus niets aan “collages”. Maar dat is ook niet van belang, want in Picasa zelf kun je al fantastische collages maken en dat gaat veel sneller.

Maar wat wel van belang kan zijn dat je ook een foto uit je Picasawebalbums kunt bewerken, ook al zie ik daarvoor geen zinvolle toepassingen, tenzij het om rommelige foto’s gaat die je direct vanuit een mobieltje naar Picasaweb hebt ge-upload. Anders zou je die namelijk eerst naar Picasa moeten downloaden, dan opknappen en vervolgens terug-uploaden naar een ander album dan de Dropbox. Maar zelfs dat gaat misschien nog sneller dan via Picnik.

Afgezien van foto’s uit allerlei andere bronnen, kun je ook gewoon een foto uit een map op je computer kiezen en dan zie je dat als je een gratis account op Picnik neemt, er vijf tegelijk kunt uploaden en dat gaat wel redelijk snel. Dus er is helemaal geen reden om Picnik vanuit Picasa te gebruiken: je kunt dat ook rechtstreeks via www.picnik.com. Sla dat adres maar op in je Bookmarks of Favorieten of maak er via Google Chrome een snelkoppeling voor.

Dan de hiervoor reeds getoonde Edit-tab:

picasa3 handleiding picnik-picasa 10

Deze normale opknapfaciliteiten heb je allemaal (en meteen) in Picasa beschikbaar, dus daarvoor is Picnik overbodig (“Auto-fix” correspondeert in Picasa met “Ik doe een gok”).

Opmerking: de Resize-knop lijkt in Picasa te ontbreken en dat is maar goed ook. Daarvoor gebruik je de Exporteer-knop om (verkleinde) werkkopieën in een andere map te maken.

Vervolgens de Create-tab:

picasa3 handleiding picnik-picasa 11

Deze staat bol van min of meer geslaagde filters, toevoegsels en andere zaken en er zijn genoeg fotokiek(st)ers die dit veel belangrijker vinden dan het netjes op orde brengen van hun fotoverzameling. Maar het zal je dan veel tijd kosten om voor een bepaalde foto een leuke en vooral smaakvolle combinatie van effecten en toevoegsels te vinden.

De eerste rubriek Featured is hiervoor al getoond. Die bevat dus nieuwe items die je ook in de andere rubrieken terug zult vinden. Het zijn 10 items, waarvan 6 premium. Meestal kun je die premium items wel proberen, maar niet effectueren (opslaan) – daarvoor moet je dus een betaald account aanmaken en ik weet niet of betaling vanuit Nederland al mogelijk is.

De tweede rubriek Effects die je hierboven ziet, bevat 36+9 items, waarvan 6 premium.

En zo gaat dit door met heel veel “toeters en bellen”, maar bij vrij veel items zul je dus eerst deze oproep om te gaan betalen zien en dat gaat snel irriteren:

picasa3 handleiding picnik-picasa 12

Picasaweb & Picnik

Op dit moment kun je vanuit Picasaweb nog geen bewerkingen in Picasa of Picnik uitvoeren:

picasa3 handleiding picnik-picasa 13

Maar je kunt al wel vanuit Picnik toegang krijgen tot je eigen webalbums (als je op Picasa­web bent aangemeld ook tot jouw niet-openbare albums), zoals bijvoorbeeld hieronder:  

picasa3 handleiding picnik-picasa 14

Opmerking: dit heet dus fotobewerking “in the cloud” en daar gaan we zeker naar toe.

Dan kun je in Picnik van de geselecteerde foto met redelijk gemak deze superkitsch maken en er zijn veel dames die dit prachtig vinden:

picasa3 handleiding picnik-picasa 15

Opmerking: ik hoef dit resultaat niet persé op te slaan in hetzelfde webalbum, maar kan het ook in een map op mijn computer opslaan - zelfs met aangepast formaat en compressie.

Conclusie

De integratie van Picnik in Picasa is volstrekt overbodig en zelfs beperkend: het uploaden van één foto (vanuit het bewerkingsvenster) gaat extreem traag en als je na diverse bewer­kingen in Picnik zo dom bent om je origineel te vervangen, mag je nooit meer spijt krijgen. Maar als je wel een nieuw bestand hebt gemaakt, krijg je “normale” en “abnormale” foto’s in dezelfde map - dus dat deugt ook niet.

De normale werkwijze hoort te zijn dat je de reeds in Picasa gecorrigeerde foto’s exporteert, zodat je werk-bestanden in een aparte map krijgt. Daarna kun je gewoon via www.picnik.com verder om die bestanden op te halen (bij een gratis account maximaal 5 tegelijk) en kun je alle gekkigheid in Picnik gaan uithalen zonder het risico te lopen dat je normale verzameling in Picasa wordt verpest door ondeskundige of onverantwoordelijke daden.

Naschrift: minder compressie!

Het origineel van de hierboven gebruikte foto is een jpg-bestand van 1,9 MB met 2608x1952 pixels uit mijn oude 5 megapixel camera (nog steeds goed genoeg voor prachtige foto’s).

Als ik in Picasa twee kleine correcties toepas: de horizon rechtzetten en onderaan wat zand wegsnijden, hou ik 2608x1869 pixels over. En als ik die foto even exporteer met behoud van dit “formaat” en met afbeeldingskwaliteit op “automatisch”, krijg ik een nieuw jpg-bestand van 1,3 MB. Dit betekent dat Picasa een compressiefactor van ruim 10x heeft toegepast, want anders zou het een bmp-bestand van bijna 14 MB zijn geworden (2608x1869x3 bytes).

Als ik die originele (ongecorrigeerde) foto vanuit Picasa upload naar Picnik en daar dezelfde correcties toepas (horizon rechtzetten en een beetje bijsnijden) en vervolgens weer opsla in Picasa als een kopiebestand (in dezelfde map als het origineel), blijkt dit een jpg-bestand te zijn geworden met 2545x1684 pixels dat maar liefst 1,7 MB in beslag neemt.

Dus Picnik heeft door een kleine rotatie (slechts 1 graad) het aantal pixels iets verminderd (dus enig kwaliteitsverlies), maar dit bewerkte bestand met iets minder compressie dan gebruikelijk opgeslagen – namelijk ongeveer 7x (dus enige kwaliteitswinst). En met dit kleine proefje is Picnik goedgekeurd voor gebruik als normale editor, ook al blijft die omweg zinloos tenzij je na die normale bewerkingen ook nog allerlei “grappen & grollen wilt beproeven. Een andere reden voor die omweg kan zijn dat het je daar helemaal niet om gaat, maar omdat je de cropfunctie wilt gebruiken om een standaardplaatje voor Twitter (500x500) of voor andere sites te maken (je vindt die speciale maatvoeringen onder de knop “No constraints”).

Opmerking: bij mijn eerdere test vond ik te veel compressie en ik heb daarover geklaagd op het Amerikaanse Picasa-Picnik forum. Deze klacht heeft dus geholpen en dat doet mij goed, ook al is men nu iets doorgeschoten. De iets grotere bestanden moet je dus voor lief nemen. 

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Foto bewerken overzichtFoto's bewerken - artikelen over fotobewerking
Foto op hout tips24 Foto op hout
PersonenPersonen in Picasa - gezichtsherkenning