Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Nu jij nog: tips voor goed gebruik van Picasa

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Resumerend voor jong en oud - dus tsjilpt het voort.

picasa3 handleiding picasa-tips 1

Origineel 2608x1952 pixels uit mijn camera

Als het bij jou sinds de aanschaf van je eerste digitale camera ook zo’n fotochaos op je com­puter is geworden zoals bij “iedereen”, dan is het verstandig om het volgende te gaan doen:

1. Laat alle bakerpraatjes en fotoprogramma’s voor wat ze zijn, maar download en installeer Picasa van Google want dat is helemaal gratis en toch goed: zie ook Intro Picasa.

Let op: Picasa 3.8 is alleen geschikt voor Windows-XP en Windows-Vista en Windows-7 - dus niet meer voor Windows-98 of Windows-ME of Windows-2000: zie Naschrift.

2. In de laatste stap van het installatieproces wordt gevraagd waar Picasa moet zoeken naar foto’s en andere afbeeldingen. Kies dan altijd Mijn documenten & Mijn afbeeldingen.

Let op: kies de Picasa-viewer nog niet, zodat je de viewer behoudt waaraan je gewend bent (meestal is dat de Windows-viewer). Je kunt die keuze later altijd via Picasa aanpassen.

3. Als Picasa is gestart, zie je de reeds in die mappen aanwezige foto’s vanzelf in het zoge­naamde bibliotheekvenster verschijnen. Links zie je de mappen en rechts de foto’s (als miniaturen) die zich in die mappen bevinden en met het schuifje rechtsonder kan je het formaat van die miniaturen op een prettige grootte instellen (5-7 op een rij is prima en die instelling kan altijd zo blijven staan).

4. Kies bovenaan Beeld > Titel miniaturen > Bestandsnaam en vervolgens Beeld > Map­weergave > Boomstructuur en dan Beeld > Mapweergave > Sorteren op naam. Klik op het driehoekje bij het woord Mappen als de structuur nog "samengevouwen" is.

5. Als je mappen ziet met plaatjes die je niet hoeft te zien, kies je Map > Verwijderen uit Picasa. Via Extra > Mappenbeheer kun je ook precies aangeven welke mappen je wilt zien en welke je niet – eventueel ook fotomappen op de D-schijf (indien je die hebt).

6. Afgezien van de hoofdmap Mijn afbeeldingen, hebben je mappen waarschijnlijk allerlei fantasienamen en hopelijk zijn de foto’s in die mappen correct gedateerd (dan waren datum en tijd op die camera’s gelukkig correct ingesteld en dat scheelt al enorm).

Laten we nu even aannemen dat je al in 2007 met een digitale camera bent begonnen.

7. Selecteer de eerste foto die je in 2007 hebt gemaakt en kies Bestand > Naar nieuwe map verplaatsen en geef die nieuwe map de naam 2007. Selecteer vervolgens alle overige foto’s die je in 2007 hebt gemaakt en sleep die naar de nieuwe map 2007 (in plaats van slepen, kun je ook knippen & plakken gebruiken via menu Bewerken).

8. Doe hetzelfde voor de foto’s die je in 2008 hebt gemaakt, enzovoort. De mappenlijst zal dat steeds kleiner en overzichtelijker worden zoals hieronder:

picasa3 handleiding picasa-tips 2

9. In de map Mijn afbeeldingen zullen zich nu een aantal lege mappen bevinden die je nu rustig in de Windows Verkenner kunt verwijderen. Je zult daar ook de nieuwe mappen 2007 en 2008 en 2009 en 2010 zien en daarin bevinden zich dan alle zelfgemaakte foto’s en dat is dus al een heel stuk overzichtelijker dan voorheen. De map Mijn afbeeldingen gebruik je voor willekeurige foto’s die nergens bijhoren, maar die je toch wilt bewaren.

10. Terug in Picasa kun je nu de foto’s per map op (bestands)naam of op datum sorteren en dan meteen als een diavoorstelling vertonen. Als foto’s nog op hun kant liggen, kun je ze dan meteen rechtop zetten en mislukte en overbodige foto’s moet je even met de ster markeren zodat je ze later gemakkelijk kunt herkennen en daarna kunt verwijderen.
Dit moet je echt doen, want slechte foto’s blijven altijd storen en de vele foto’s van hetzelfde (klein)kind zullen ook niet allemaal “meesterwerken” zijn: goed minus slecht is beter!

11. De foto’s die dan overgebleven zijn, moeten nog allemaal gecorrigeerd worden en dat is het meeste werk en daar moet je rustig de tijd voor nemen. Klik daarom 2x op het eerste miniatuur in de map 2007, want dan kom je in het grote bewerkingsvenster van Picasa te­recht zoals hieronder:

picasa3 handleiding picasa-tips 3

12. Het gaat altijd om dezelfde stappen: indien aanwezig eerst rode ogen bijwerken, indien de foto scheef staat recht maken, indien er langs de randen allerlei overbodige zaken zijn bijsnijden en indien er iets mis is met contrast of helderheid of kleur, proberen wat je kunt doen - maar dan moet je wel op je scherm kunnen vertrouwen.

13. Dan heb je er tenminste voor gezorgd dat je foto’s er via Picasa piekfijn uitzien en kun je ze ook gerust aan anderen laten zien of desnoods op een cadeau-cd branden.

14. Die jaarmappen bevatten nu natuurlijk een allegaartje, maar zo is het leven ook. Dus dat is je archief en daarin mag je dus niet meer met andere programma’s gaan knoeien.

15. Dan kun je nu in Picasa albums gaan maken om je foto’s te rubriceren, want dan hoef je nooit meer aparte mapjes voor “dit en voor dat” te gaan maken. Kies voor de meeste albums algemene thema’s die vaak in je foto’s terugkomen zoals “Huis tuin en omgeving” en beperk het aantal albums tot hoogstens 50. Je kunt in Picasa gelukkig geen subalbums maken:

picasa3 handleiding picasa-tips 4

16. Voortaan moet je nieuwe foto’s direct via Picasa importeren en naar de actuele jaarmap dirigeren. De bij je camera geleverde programma’s heb je nooit meer nodig, want die bren­gen je vaak van de "regen in de drup". Daarna ga je die nieuwe foto’s controleren en de slechte verwijderen en de rest corrigeren en toevoegen aan bestaande of aan nieuwe al­bums. Begin volgend jaar komt er dan een map 2011 bij en zo ga je door. En als je ooit nog eens moed vat om je oude schoenendozen om te kieperen en na selectie te gaan scannen, kun je ook jaarmappen voor 2006 en ouder gaan toevoegen.

17. Verwijder nu alle overbodige grote (foto)programma’s van je computer of vraag hulp hierbij. Maar handige hulpjes zoals IrfanView of PhotoFiltre of XnView kunnen blijven.

18. Je zult zelf moeten beslissen of je de nieuwe gezichtsherkenning in Picasa gaat benutten of niet – dat staat ten dele los van de ordelijkheid van je verzameling. Zie Personen.

Natuurlijk kun je nog veel meer met Picasa en eventueel ook met Picasaweb doen dan in deze korte samenvatting vermeld kon worden, maar je hebt nu tenminste een gezonde basis om voortaan veel meer plezier van je foto’s te hebben. Houwen dus zo!

picasa3 handleiding picasa-tips 5

Bewerkt: nog 2596x1516 pixels over

Naschrift

Ik kan mij goed voorstellen dat je zo´n grote reorganisatie niet ziet zitten, maar als je de kans zou krijgen om met een schone lei te beginnen – bijvoorbeeld omdat het toevallig toch tijd wordt voor een nieuwe computer, dan wordt het een ander verhaal. Want dan zou je daarop met Picasa kunnen beginnen zoals ik in de aanbevolen werkvolgorde heb beschreven en zal het op je nieuwe computer geen nieuwe chaos meer worden en dat lucht erg op.

Wat je dan moet doen (en dat is de enige mogelijkheid), is de hele fotochaos op dvd-schijfjes branden of naar een externe schijf kopiëren en dan die oude computer (na verwijdering van alle persoonlijke zaken) afdanken. Laat je daarbij helpen als je niet goed weet hoe dit moet.

Je kunt dan later altijd een paar oude foto’s naar een tijdelijk map op je nieuwe computer kopiëren als je ze nodig hebt – het gevoel dat je ze toch ergens kunt vinden stelt gerust.
Dat is beter dan dat die hele oude chaos op je nieuwe computer wordt overgezet door zo’n handige, maar onverstandige computerbolleboos, want dan gaat het “van kwaad tot erger”.

Opmerking: het kan natuurlijk ook zijn dat je op je nieuwe computer geen zin meer hebt in de complexiteit van Picasa, maar dan is er maar één logisch alternatief, namelijk de Windows Live Photogallery en (mits correct gebruikt) is dat niet eens zo’n slecht alternatief. Je kunt dan dezelfde werkvolgorde gebruiken, maar rubriceren moet dan met trefwoorden (labels) en om te voorkomen dat dit een nieuwe chaos wordt, moet je er hoogstens 50 gebruiken.

Programma’s zoals Photoshop Elements (soms als probeerversie op een nieuwe computer aanwezig) zijn voor doorsnee gebruikers te ingewikkeld en daardoor “zonde van het geld”.

Auteur: Rinus Alewijnse

Grappige fotobewerkingen: 5 tips

Fotografie is populair! De mogelijkheden op het gebied van foto's bewerken zijn eindeloos. Nu de moderne technologieën voor beeldmanipulatie binnen ieders bereik liggen, is het ook heel eenvoudig geworden om je foto een bepaald effect mee te geven. Ben je op zoek naar grappige fotobewerkingen? Bekijk dan eens onze 5 tips voor grappige fotobewerkingen!

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

FotocollageFotocollage maken
CanonCanon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon
GPS4cam foto taggingGPS4cam foto tagging: plaatsbepaling foto met GPS