Algemeen
Picasa handleiding
Picasa installeren
Picasa 3 downloaden
Is je scherm wel goed?

Alfabetische gids
Back-up
Diavoorstelling
Film
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
Mappenbeheer
Personen
Retoucheren
Sorteren
Tekst toevoegen
Verbergen of verwijderen
Webalbums

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie

Picasa archief
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
 

Picasa downloaden en installeren

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Over deze nieuwe versie vind je meer bij Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa 3.8NL. Het is ondanks alle uitbreidingen nog steeds een klein installatiebestand van ca. 14 MB.Nadat een soortgelijk venster als het onderstaande is verschenen, volg je de gebruikelijke download- en installatiestappen:  

picasa3 handleiding installeren 1

Opmerking 1: als je al Picasa-gebruiker bent en versie 2.7 of 3.1 of 3.6 hebt (zie Help > Over Picasa), moet je die niet verwijderen, want dan neemt Picasa 3.8 jouw instellingen over en ben je snel klaar. Maar waarschijnlijk heb je deze upgrade al automatisch binnengekregen en geaccepteerd en hoef je verder niets te doen.
 
Opmerking 2: als je al Picasa-gebruiker bent en je wilt om welke reden dan ook persé niet upgraden naar versie 3.8, moet je ogenblikkelijk “automatisch bijwerken” via Extra > Opties > Algemeen uitschakelen. Waarschijnlijk ben je daar dan al te laat mee en dat is niet erg.
 
De actuele versie is geschikt voor Windows-XP, Windows-Vista en Windows-7, maar er bestaat nog een stokoude Engelstalige versie voor Windows-98 of ME. Typ dan in Google “picasa 1884” (voor Windows-2000 is er een aparte versie). Maar zulke oude computers zijn nauwelijks meer geschikt voor moderne taken, dus je bent nu echt aan een nieuwe toe.

Foto's bewerken met Picasa kan natuurlijk ook met een Apple-Mac, maar let op de systeemeisen (zie Picasa-Mac) en voor Linux (zie Picasa-Linux). Waarschijnlijk is de Mac-versie ook Nederlandstalig, maar de Linux-versie niet , want die is nog steeds “bêta”.

Installeren

Het installeren gaat heel snel en aan het eind verschijnt het onderstaande venster. Kies dan altijd de onderste optie voordat je op Doorgaan klikt, zodat Picasa alleen de mappen door­zoekt (“scant”) waarin zich waarschijnlijk je het merendeel van je eigen foto’s bevinden.  

Pas later kun je dan via Mappenbeheer nog meer (of juist minder) mappen kiezen om door Picasa te laten “scannen” (indexeren). Picasa verandert hierbij niets aan je fotobestanden, maar legt een interne database aan om heel snel miniaturen te kunnen laten zien (dat doet Windows ook, maar dat zijn we ons niet bewust).

picasa3 handleiding installeren 2

Opmerking: de ontwerpers zijn zo dom geweest om de eerste optie als “standaard” aan te stippen en als je dan meteen op Doorgaan hebt geklikt, ben je “in den aap gelogeerd" want dan is Picasa lang bezig om alle plaatjes op je computer te indexeren. Je moet dan daarna via Mappenbeheer alle onnodige mappen zoals “Program Files” en “Windows” weer uit te schakelen. Ik vraag mij vaak af of de “ontwerpers” ook “verstandige gebruikers” zijn, want deze ingewikkelde keuzemogelijkheid zou er eigenlijk niet eens mogen zijn.

Het volgende venster dat verschijnt heeft betrekking op de nieuwe fotoviewer:

picasa3 handleiding installeren 3

Selecteer alle bestandstypen en klik rustig op Voltooien, want je kunt later altijd terug naar je huidige viewer (zie verder).

Daarna verschijnt het eerst nog lege Picasa-venster, maar dat zal geleidelijk worden gevuld met steeds meer foto’s en met mappen in de linker kolom. Onderbreek dit proces nooit – als je nog maar weinig foto’s op je computer hebt, is Picasa snel klaar, maar als het er minstens tienduizend zijn, kan dit wel een kwartier duren.
Je kunt Picasa sluiten als er rechtsonder geen grijs vaantje meer verschijnt.

Opmerking: het is belangrijk om te beseffen dat je foto’s niet in Picasa staan. Ze “staan” ge­woon op je harde schijf en je kunt er met verschillende fotoprogramma’s naar kijken of iets mee doen en Picasa is gewoon één van die programma’s. Maar het kan wel je voornaamste programma worden als je door begint te krijgen hoe goed het is.

Als je zoals ik al een grote verzameling hebt, kan het Picasa-venster er daarna zo uitzien:

picasa3 handleiding installeren 4

Met het schuifje rechtsonder kun je het formaat van de miniatuurfoto’s instellen: afhankelijk van je soort scherm is 7-10 op een rij prima – als je foto’s groter wilt zien, klik je er 2x op of start je een diavoorstelling via het groene pijltje – het schuifje laat je gewoon staan.

Wat je hierboven ziet, is het zogenaamde bibliotheekvenster – de thuisbasis van Picasa. Je kunt met je muis razendsnel door alle miniaturen in alle mappen scrollen, of je kunt in de linkerkolom een gele map aanklikken om rechts de inhoud van die map te kunnen zien.

Als het programma is geïnstalleerd en je gebruikt het ook regelmatig, zul je zo nu en dan vanzelf een update binnenkrijgen. Daar hoef je geen extra moeite voor te doen, maar als Picasa om welke reden ook toegang tot het internet vraagt, moet je dat altijd toestaan en dit is ook van belang voor eventueel toekomstig gebruik van Picasaweb (zie verder).

Het kan ook zijn dat er zo nu en dan anonieme informatie naar Google wordt gezonden die van belang is voor verbetering van het programma (als je dat persé niet wilt, moet je die vorm van nuttige feedback uitschakelen via Extra > Opties > Algemeen).

Dus voor probleemloze werking moet Picasa niet door jouw “firewall” geblokkeerd worden.

Basisinstellingen

Hoewel dit later ook nog kan, is het verstandig om meteen een paar instellingen aan te pas­sen omdat die door de ontwerpers niet zo handig gekozen zijn:
1.      Kies bovenaan Beeld > Kleine afbeeldingen anders worden plaatjes met weinig pixels genegeerd (die zijn meestal niet erg belangrijk, maar je wilt ze wel kunnen zien).
 
2.      Kies bovenaan Beeld > Titel minatuur > Bestandsnaam anders zie je de bestands­namen onder de miniaturen niet, terwijl die altijd belangrijk zijn ook al denk je van niet.

3.      Kies bovenaan Beeld > Mapweergave > Boomstructuur. Je kunt dan in de linker kolom de mappen-structuur zoals in de Windows Verkenner uitvouwen en dat is hopelijk een meer vertrouwde weergave. Bovendien is het dan duidelijker waar die mappen zich echt op de harde schijf bevinden en is ook het gebruik van Mappenbeheer beter te begrijpen. Zie voor meer uitleg Mapweergave.

4.      Kies bovenaan Beeld > Mapweergave > Sorteren op naam dat geeft de meest logische indeling, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de logica die je zelf hebt gehanteerd bij het geven van namen aan die mappen en dat is meestal willekeur.

Alle verdere details over instellingen vind je onder Extra (Mappenbeheer, Opties, etc.). En onder Help vind je natuurlijk ook een schat aan informatie.
Deze onderwerpen komen uiteraard in deze handleiding aan de orde.  

Picasa-viewer

De nieuwe Picasa-viewer is bedoeld om snel foto’s te kunnen bekijken als je in de Windows Verkenner bezig bent, dus als Picasa zelf niet is gestart. Als je dan 2x op het pictogram of op de miniatuurafbeelding van een fotobestand klikt, zie je bijvoorbeeld dit:

picasa3 handleiding installeren 5

Je kunt via de knopjes onderaan allerlei acties uitvoeren (voor een deel maken die gebruik van Picasa) en ook een mooie diavoorstelling van alle in die map aanwezige foto’s starten.
Als je de betreffende foto’s al in Picasa hebt gecorrigeerd, zie je ze ook in die “vorm”.

Opmerking: als deze viewer om welke reden dan ook niet bevalt, kun je hem in Picasa via Extra > Viewer configureren weer uitschakelen en krijg je de oorspronkelijke viewer weer terug en dat meestal de Windows-viewer zijn of de viewer van een ander programma.

Aan deze mooie viewer zal in deze handleiding geen speciale aandacht worden geschonken, tenzij in de vorm van een opmerking tussendoor.

Harde schijven

Over het opslaan van foto’s bestaan veel misverstanden: correct werken met Picasa vereist dat de fotobestanden zich op de interne vaste schijven bevinden en niet op een loskoppelbare externe (usb) schijf of op een netwerkschijf– zelfs al is die schijf vrijwel altijd aangesloten en actief. De externe schijf  mag echter wel worden gebruikt voor het opslaan van back-ups vanuit Picasa en voor bestanden die niets met Picasa te maken hebben.

Picasa is voor één gebruiker

Picasa is niet geschikt voor multi-user gebruik in een netwerk en eigenlijk ook niet voor gebruik door meerdere personen op dezelfde computer, tenzij er strikte afspraken worden gemaakt over wat wel en niet mag – anders wordt het al gauw een onwerkbare fotopuinhoop.

Als partners dezelfde computer gebruiken, doen ze er verstandig aan elk met een eigen gebruikersaccount te werken en elk hun eigen foto’s te beheren met een programma van eigen voorkeur. Meneer heeft bijvoorbeeld als hobby natuurfotografie en gebruikt een dure camera en Photoshop Elements voor afwerking en beheer, want als hij met Picasa op zijn fotoclub komt aanzetten, lachen ze hem uit (dat is weliswaar kortzichtig, maar zo gaat dat). 
Maar mevrouw heeft een compactcamera en beperkt zich voornamelijk tot familiefoto’s die ze met Picasa bewerkt en beheert en op Picasaweb zet de verre familie in Canada. En van de foto’s die voor hun allebei van belang zijn, plaatsen ze werkkopieën in gedeelde mappen. Dat is prima te doen en zo zitten ze elkaar nooit in de weg en kan ieder werken zoals hij of zij wil zonder voortdurend gesteggel over het geknoei van een ander.

Picasa webalbums

Voor toegang tot Picasaweb voor het uploaden van foto’s heb je een gratis Google- of Gmail-account nodig (dat is niet hetzelfde), maar dat is alleen van belang als je er gebruik van wil maken. Ga eerst maar eens leren om goed met Picasa zelf om te gaan. 
Partners doen er goed aan om elk een eigen account te maken zodat ze op Picasaweb elkaar niet in de weg zitten en zeker als de één van hen ook nog met Gmail wil gaan werken.

Sneltoetsen

Het gebruik van toetscombinaties werkt vaak sneller, vooral als de functie die je nodig hebt in de menu’s zit verborgen en je moet gaan zoeken. Je vindt daarvan een overzicht onder Help (zoekwoord: sneltoetsen). Zie ook Sneltoetsen.
Zelf gebruik vooral de universele combinaties zoals Ctrl+A om alle foto’s in een map (of album) te selecteren, Ctrl+X voor knippen, Ctrl+C voor kopiëren en Ctrl+V voor plakken (“Velpon”), dus functies die je ook via menu Bewerken kunt vinden.

Opmerking: Ctrl+A betekent dus: druk eerst met de linkerhand de linker Ctrl-toets in en ingedrukt houden en druk dan met de rechterhand de A-toets in en laat dan beide toetsen los. Het kan ook andersom: met de rechterhand de rechter Ctrl-toets indrukken en dan met de linkerhand de A-toets indrukken en dan onmiddellijk beide loslaten. Even oefenen dus.

Er zijn soms ook nieuwe functies die je nergens kunt vinden zoals Ctrl+Shift+H (foto horizontaal spiegelen) en Ctrl+Shift+V (foto verticaal spiegelen). Dus het is toch belangrijk om dat overzicht maar eens af te drukken en bij je Picasa-documentatie te voegen.

Opmerking: ook het gebruik van de rechter muisknop is vaak handig omdat je dan een snelmenu ziet met mogelijkheden die daar van toepassing zijn .

Inhoud handleiding

Deze is uiteraard afgestemd op de actuele versie, maar is voor een groot deel ook nog bruikbaar voor de vorige versies (de stokoude versies voor Windows-98 of ME wijken teveel af en zijn bovendien Engelstalig).
Voorzover mogelijk zal deze inhoud up-to-date worden gehouden, maar dan zal het meestal om een kleine aanvullingen gaan - maar dat weet je nooit vooraf.
En zolang Picasa 4 nog niet aan ons firmament verschijnt, zul je met deze informatie prima uit de voeten kunnen en voor wie dit allemaal een beetje te grondig is, kun je met de snelgids ook een heel eind komen.

Meer actuele informatie vind je bij Picasa 3 nieuws. Veel fotoplezier met Picasa!

Fotografie cursus online

Wilt u meer weten over fotografie en het gebruik van uw digitale camera? Kijk dan eens bij de basiscursus digitale fotografie en doe uw voordeel met de vele tips en suggesties.

Auteur: Rinus Alewijnse

 

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Zwart wit fotografieZwart wit fotografie - tips voor zwart wit foto`s
Praktijkboek macrofotografiePraktijkboek macrofotografie - recensie birdpix boek
BatterijgripBatterijen en batterijgrip