Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Toch maar Adobe?
 

Afdrukken bestellen via Picasa

Start alfabetische serie over Picasa3 met de A van Afdrukken  

De veranderingen in Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+.

Als je zo je best hebt gedaan om je foto's in Picasa(3) netjes te corrigeren, kun je tot je grote teleurstelling constateren dat die correcties op de bij het Kruidvat bestelde afdrukjes niet zichtbaar zijn. Dit komt dan omdat je één van de belangrijkste eigenschappen van Picasa hebt genegeerd, namelijk dat Picasa die correcties niet in de bestanden zelf opslaat, waardoor ze alleen in Picasa zelf zichtbaar zijn. En er kunnen nog meer redenen zijn waarom je niet tevreden over die afdrukken bent.  Het was dus “eigen schuld”, want bij alles wat zich als het ware buiten Picasa afspeelt, moet je voortaan altijd in Picasa beginnen en dan zijn er wat afdrukken betreft 3 mogelijkheden en de knoppen daarvoor zie je hieronder:

picasa3 handleiding printen1 1

Opmerking: bij het selecteren van de gewenste foto's in Picasa Vasthouden (het groene pinnetje) kun je veel gemak hebben van de knop - zeker als je foto's uit verschillende mappen en/of albums wilt verzamelen. De knop Wissen (het rode rondje daaronder) is dan bedoeld om deze selectie ongedaan te maken – dus niet om bepaalde bestanden uit je verzameling te verwijderen (dan moet je op de Delete-toets drukken).

1. Afdrukken via eigen printer

Je kunt in Picasa de knop Afdrukken gebruiken om met je eigen printer bijvoorbeeld 4 geselecteerde foto's op één vel fotopapier af te drukken, zoals hieronder. Picasa stuurt dan jouw gecorrigeerde versies naar je printer. Zie verder hierover bij Afdrukken 2

picasa3 handleiding printen1 2 

Opmerking: aan het verschil in formaat kun je zien dat deze foto’s individueel zijn bewerkt om de mooiste uitsnede te krijgen. Zo hoort het, ook al vind je die verschillen niet prettig. 

2. Afdrukken bestellen

Of je kunt in Picasa de knop Bestellen (Winkel) gebruiken om de geselecteerde foto's via het internet naar één van de getoonde fotoservices te zenden, bijvoorbeeld naar AH of foto.com. Picasa stuurt dan de gecorrigeerde versies naar die services en dit zou een prima manier kunnen zijn, als het uploaden naar zo’n fotoservice veel vlotter zou gaan. Maar je moet je bewust zijn dat je grote bestanden gaat verzenden, zodat meer dan 10 foto’s al erg vervelend is. 

Als de verbinding werkt, zou je op den duur een website zien verschijnen zoals hieronder: 

picasa3 handleiding printen1 3

Opmerking 1: er zijn heel lang problemen geweest met de verbinding naar het Kruidvat en inmiddels is die bekende keten zelfs uit de keuzepagina verdwenen. Maar AH is gelukkig blijven staan en die verbinding functioneert nu wel goed. Bij deze gang van zaken past maar één oordeel: Google is soms volstrekt achterlijk – net als onze regering. 

Opmerking 2: in dat soort bestelprogramma’s wordt meestal aangegeven of je voor het gekozen formaat voldoende pixels hebt (hierboven zie je dat doordat de formaatvakjes groen zijn gekleurd). Ik kan niet beoordelen hoe realistisch die indicaties zijn en zeker bij dure posterformaten moet je er toch wel op kunnen vertrouwen.

3. Afdrukken bestellen na exporteren

Of je kunt in Picasa de knop Exporteren gebruiken om kopiebestanden te krijgen waarin je correcties wel zijn opgenomen. Die bestanden worden dan door Picasa in een submap geplaatst die je zelf een naam kunt geven (of je kunt de voorgestelde naam accepteren) en die submap wordt geplaatst in een door Picasa gemaakte map met de naam Picasa-exports in de map (Mijn) Afbeeldingen.

Dan zie je in het linker venstertje hieronder en daarin heb ik tevens nog iets anders gedaan: omdat het toch meestal gaat om 10x15 afdrukjes, heb ik de bestanden een maximale maat van 1600 pixels gegeven (dat is ruim voldoende) en dan heb ik tevens het voordeel dat die bestanden veel kleiner worden (ca 0,5 MB per foto) waardoor ze ook veel sneller uploaden. 

Opmerking: voor alle formaten moeten je bestanden voldoende pixels hebben en de vuist­regel daarvoor is: deel de beschikbare pixelmaten door 100, dan weet je de centimeters.   

picasa3 handleiding printen1 4A   picasa3 handleiding printen1 4B

Dit exporteren duurt even want Picasa moet nieuwe bestanden maken en zodra dit is gebeurd, verschijnt er een Windows-venstertje waarin je keurig de 4 geselecteerde foto’s ziet, maar je moet je dus altijd realiseren dat dit (verkleinde) kopiebestanden zijn die alleen zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik – in dit geval om afdrukjes te bestellen.

Opmerking 1: de map Picasa-exports en en submap(pen) zijn gewoon in Picasa zichtbaar (zie eerste foto bovenaan). Het onderwerp Exporteren komt apart aan de orde, dus nu wil ik volstaan met de mededeling dat het één van de belangrijkste functies in Picasa is. Zie over het kleiner maken van bestanden ook Formaat verkleinen.

Opmerking 2: exporteren is niet geschikt om bestanden te vergroten voor het afdrukken van zeer grote formaten. Zie daarvoor Formaat vergroten en Posters.

Nog meer mogelijkheden

Na exporteren zijn er weer 3 mogelijkheden en zelfs nog een 4e mogelijkheid:

1. Je kopieert die geëxporteerde bestanden vanuit dit Windows-venstertje meteen op een geheugenkaartje of usb-stick en stopt die ergens in een fotobestelconsole. Omdat dit nogal bewerkelijk is, moet je deze bestelling misschien beperken tot ca. 25 verschillende foto’s.

2. Of je selecteert die bestanden in de website van (bijvoorbeeld) het Kruidvat of foto.com of in een op je computer geïnstalleerd bestelprogramma van het Kruidvat en stuurt ze daarna door naar de fotocentrale van het Kruidvat. Deze methode is aan te bevelen als het ook om hoogstens 25 bestanden gaat. Je ziet dan zoiets als het venster hieronder:

picasa3 handleiding printen1 5

3. Of je selecteert die bestanden in hetzelfde bestelprogramma en brand ze op een cd-rw schijfje, dat je vervolgens in de winkel in een bestelenvelop doet (dat schijfje krijg je weer terug en is weer bruikbaar voor een volgende bestelling). Deze methode is aan te bevelen als het om meer dan 25 niet-verkleinde bestanden gaat.

Opmerking: je kunt zo’n bestelprogramma ook gebruiken voor het ontwerpen en bestellen van gedrukte fotoboeken, maar dat is veel ingewikkelder. Zie Fotoboek of fotoalbum.

4. Het is ook mogelijk om die bestanden met Picasa zelf of met een ander programma zoals IrfanView verder te bewerken voordat je ze op een stick of op het internet of op een cd zet. Meestal gaat het dan om aanbrengen van randjes om de verhouding in orde te krijgen zodat je wel keurige 10x15 afdrukken krijgt en soms ook om het toevoegen van andere zaken zoals tekst, bijvoorbeeld voor een zelf ontworpen Nieuwjaarskaartje. Zie Tekst toevoegen.

Opmerking: IrfanView is een beroemd en klassiek fotoprogrammaatje dat je gratis kunt downloaden. Het is een zeer veelzijdig hulpje voor allerlei klusjes, net zoals XnView.

De mogelijkheden zijn dan legio, dus daarom is dit eigenlijk de beste manier en daarover gaat het ook hieronder.

Functionele randjes

Een standaard afdruk van 10x15 cm heeft een verhouding van precies 2:3 (of 3:2), maar een niet bijgesneden digitale foto heeft meestal een verhouding van 4:3, dus dat klopt al niet. En een wel bijgesneden foto heeft meestal een willekeurige verhouding, die hoogstens bij toeval precies gelijk is aan 3:2 (deze beeldverhouding wordt ook wel "aspectratio" genoemd).

Opmerking: je kunt in Picasa naar verschillende vaste verhoudingen bijsnijden, dus ook naar 3:2. Dat kan natuurlijk soms van pas komen, maar omdat elke foto een eigen optimale verhouding heeft, heeft een vrije (“handmatige”) uitsnede altijd de voorkeur. Dit onderwerp komt uitgebreid aan de orde, zie Bijsnijden.

Voor een fotoservice zijn er dan twee mogelijkheden: of ze respecteren jouw verhoudingen en dan krijg je afdrukjes van wisselend formaat tussen 10x10 en 10x18 cm of ze snijden je foto's bij dat ze allemaal keurig op 10x15 uitkomen.
Dit laatste wil je natuurlijk niet, maar het eerste is ook niet prettig en om die willekeurige formaten te voorkomen moet je dus randjes toevoegen om bestanden te krijgen die precies de juiste verhouding(en) hebben. 
Dat kost wat rekenwerk en dat kan met een paar simpele formules in Excel of in vergelijkbare programma’s en dan krijg je zoiets als: 

picasa3 handleiding printen1 6

Opmerking: het gaat hier om eenvoudige formules en het is erg leerzaam om met hulp van een basisboekje over Excel zo’n rekenstramientje op te zetten omdat je er vele varianten van kunt maken voor allerlei bijzondere toepassingen, ook buiten deze fotografische toepassing. Je kunt via het contactformuliertje om toezending van het Excelbestandje vragen.  

Vervolgens kun je dan met IrfanView die randjes in elke passende en nauwkeurig te reproduceren kleur toevoegen– hieronder middenrood (RGB=128-0-0): : 

picasa3 handleiding printen1 7A     picasa3 handleiding printen1 7B

En hieronder zie je dan het resultaat in de uiteindelijke 10x15 afdruk:

picasa3 handleiding printen1 8

In het algemeen zul je natuurlijk een minder opvallende kleur kiezen (lichtgrijs is heel mooi), maar ik heb deze warme kleur bewust gekozen om de toegevoegde randjes goed te laten zien. Je kunt je ook beperken tot alleen randjes links & rechts (of boven & onder) als je ze er later toch af moet snijden om ze in een album te plakken (in het rekenstramien moet dan het getal 1,08 tijdelijk door 1,00 worden vervangen).

Soms kunnen zulke randjes ook van pas komen om tekst in te plaatsen of om fraaie passe-partouts te maken, bijvoorbeeld voor een speciale fotoserie op Picasaweb (zie: http://picasaweb.google.com/rinusalewijnse ).

Randjes zijn dus een bijzonder fraai en functioneel hulpmiddel om foto’s nauwkeurig op “maat” te brengen en bovendien de enige manier om bij het bijsnijden van je foto's niet aan een specifieke verhouding gebonden te zijn. Ga er ook maar eens mee experimenteren, want dan ontdek je zelf hoe waardevol ze zij - anders geloof je mij toch niet.

Opmerking: en als je dan die afdrukjes ontvangen hebt, moet je het exportmapje dat je ook de naam “Afdrukjes” hebt gegeven, meteen verwijderen. Voor een volgende keer zul je zelden dezelfde foto’s nogmaals laten afdrukken en dan nog: even opnieuw exporteren is zo gebeurd (randjes toevoegen kost wat meer tijd, maar gaat ook heel snel). De originele foto’s (in dit geval in mijn jaarmap 2009) moet je uiteraard wel behouden en daar is niets aan veranderd - althans: zo hoort het.

Over afdrukken was dus heel wat te vertellen en we zijn er nog lang niet: zie Afdrukken 2.

Foto op plexiglas afdrukken

Heb je een prachtige foto die je op een originele manier wilt laten printen? Denk dan eens aan een foto op glas. Het afdrukken van een foto op plexiglas geeft een prachtig effect. Perspex glas is ook zeer geschikt voor het printen van logo's en naambordjes.

Foto op canvas bestellen

Soms wil je een prachtige foto in groot formaat op linnen doek laten afdrukken. Kijk dan eens bij het artikel over foto's op canvas op deze site.

Wat is een natuurfotograaf?

Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Een goede natuurfotograaf is de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet. Je moet namelijk gevoel in de foto leggen, weten wat je fotografeert en het ook technisch goed op orde hebben.

Bijsnijden in Picasa

Je gelooft het of niet, maar bijsnijden van een foto is de belangrijkste correctie van bijna elke foto uit je verzameling. Het zou dus erg vreemd zijn als dat bij jou nooit hoeft. Lees alles over het bijsnijden van foto's in het fotobewerkingsprogramma Picasa.

Wenskaarten

Doe eens iemand een plezier op een onverwacht moment door een mooie fotokaart te versturen! Gewoon als verjaardagskaart of wenskaart zijn deze prachtige kaarten met natuurfoto's natuurlijk ook erg geschikt.

Video of foto archief scannen

Oud beeldmateriaal is vaak van grote waarde. Veel mensen beschikken over dozen en plakboeken vol oude foto’s, negatieven, dia’s en ander materiaal van vroeger. Vaak neemt dit veel ruimte in beslag en helaas kan het beeldmateriaal op den duur vervagen of op een andere manier verloren gaan. Daarom is het verstandig om tijdig je dia's en video's te scannen.

Histogram foto informatie

Wat is het histogram van een foto? Het is een wat technische aangelegenheid, maar enige kennis van het histogram kan helpen bij het maken van goede foto's. Het histogram geeft informatie over of een foto te verbeteren is en hoe. Het kan bij een fotowedstrijd het verschil maken tussen winnen en een aanmoedigingsprijs.

Auteur: Rinus Alewijnse

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

D data -> diafragmaData diafragma - uitleg digitale camera
Camera bodyBody van een camera
Artikel schrijvenArtikel schrijven voor www.cursus-fotografie.nl