Met een fotobeheerprogramma is deze plaat zowel onder trefwoord “winter” als “natuurgebied” en “close-up” te vinden. |
Goed, digitaal fotobeheer biedt veel meer dan traditionele manieren van foto’s ordenen. |
Beheer van foto's op de computer
Fotobeheersoftware helpt grip te houden op groeiende beeldverzameling
Lekker uitslapen, een paar dagen vrij van werk of studie. Kerstvakantie is fijn; zelf de dag indelen, leuke dingen doen. Totdat moeder meedeelt dat het hoog tijd is om de rommel weer eens op te ruimen. Dus gaan aantekeningen geperforeerd en geordend in de multomap. Schoolboeken verhuizen van onder het bed naar de boekenplank. Organiseren is niet altijd leuk, maar wel nodig om later iets terug te vinden. Zeker in een groeiende, digitale fotoverzameling.
Een druk op de ontspanknop, dat is dan tachtig cent. Bijna niet meer voor te stellen in deze tijd van digitale weelde. Maar fotorolletjes kostten geld, evenals het ontwikkelen en afdrukken. Dat resulteerde bij de meeste hobbyisten in heel bewust fotograferen. Eerst kijken, een rondje lopen en dan pas knippen. Dat is nu wel anders. Vanuit economisch perspectief is nadenken voor het kieken niet meer nodig. Een foto maken is tegenwoordig makkelijker, maar het beheer van de beeldbank niet. Het achtelozer fotograferen levert een enorme lading plaatmateriaal op. Bij het overzetten van de foto’s van camera naar computer moet meestal een locatie worden opgegeven. Veel gebruikers accepteren de suggestie die de computer geeft klakkeloos. Grote kans dat het terugvinden van een foto zo een lastige klus wordt.
De meeste fotografen hebben op de computer een bepaalde mapstructuur voor hun fotocollectie. Windows XP reikt de standaardmap "Mijn afbeeldingen" aan als startpunt, Vista gewoon "Afbeeldingen". Door hier goed gekozen submappen in aan te maken ontstaat een zekere rubricering. De één begint met een map voor elk jaar. Daarin komen dan mappen voor onderwerpen en gebeurtenissen. De ander begint met categorieën als "natuur", "stad", "vakantie". Welke rangschikking de beheerder ook kiest, een digitale foto staat slechts in één map tegelijk. Net zoals niemand het raar vindt dat een papieren plaat niet in twee albums tegelijk kan. Toch zou het vanuit beheersoptiek praktisch zijn als een vakantiefoto waarop het hele gezin poseert in twee mappen komt: "familie" en "vakantie".
Gratis
Windows Vista heeft standaard het programma “Fotogalerie” aan boord. Wie geen Vista heeft kan de beheerhulp los downloaden. In de eerste instantie lijkt het stukje software niet zo bijzonder; het vertoont een redelijke overeenkomst met de Windows Verkenner. Aan de linkerkant staat de reeds opgezette mapstructuur. Een sterk punt om dit te allen tijde te laten zien. Maar er zijn meer manieren om foto´s weer te geven, bijvoorbeeld aan de hand van de kiekdatum. Met Fotogalerie is het mogelijk om platen een waardering te geven. Een perfecte foto verdient de volle vijf sterren, een bedenkelijke één. De totale beeldbank is dan te orderen naar deze score. De belangrijkste uitbreiding die Fotogalerie biedt ten opzichte van de standaard mappenstructuur is echter het toewijzen van trefwoorden. Deze maakt de fotograaf naar eigen inzicht aan en zijn als labels aan een foto te hangen. Het is mogelijk om meer dan één trefwoord aan een foto te koppelen. Een vakantiekiekje van de hele familie komt dus zowel bij selecteren op "vakantie" als bij “familie” naar voren. Dat is winst ten opzichte van het traditionele album of diadoos.
Virtueel
Adobe biedt zijn “Photoshop Album Starter Edition” gratis ter download aan. Van de grootmacht op het gebied van beeldbewerking zijn de verwachtingen hooggespannen. Net als Fotogalerie biedt Album wat eenvoudige bewerkingen aan; rode ogen verwijderen, draaien, bijsnijden, contrast en helderheid aanpassen. Op beheergebied onderscheidt het zich positief: naast trefwoorden -“tags” genoemd- ondersteunt het ook verzamelingen, een soort virtuele albums. De winst zit echter vooral in de organisatie van de tags. Waar Fotogalerie enkel een platte lijst met labels ondersteunt, biedt Photoshop Album de mogelijkheid ze op te delen in (sub)categoriën. Een belangrijk pluspunt, want bij een groeiende platenverzameling groeit de lijst met kernwoorden mee. En wanneer de fotograaf het overzicht hierop verliest de fotobeheerhulp zijn nut. Toch valt het Adobe-product wat tegen. Zeker in vergelijking met andere, huidige producten uit de Adobe-stal is het soms weinig intuïtief. Het geeft de fotograaf niet altijd het idee grip te hebben op de beeldbank.
Fans
Picasa van zoekgigant Google heeft in zijn vierjarig bestaan een grote schare fans verworven. Google geniet de reputatie goed naar zijn klanten te luisteren. Daarnaast produceert het veel gratis, maar toch goede software. Picasa wordt veel gebruikt om fotobewerkingen uit te voeren, waarin het een stuk verdergaat dan Photoshop Album en Fotogalerie. Op beheergebied valt de goed uitziende mappenweergave in positieve zin op. Picasa biedt ook virtuele albums aan, maar het ontbeert subalbums of categorieën. Wel groepeert het programma de albums op jaar en biedt het kernwoorden aan. Deze worden gebruikt met zoeken, wat als telg van de grote zoekboer razendsnel gaat. Picasa gaat netjes om met trefwoorden; het slaat -in geval van JPEG-plaatjes- de labels op in de fotobestanden, zodat andere beheerprogramma’s er ook wat aan hebben.
Voor net geen honderd euro gaat het nieuwe Photoshop Elements 7 van Adobe over de toonbank. Het werkt een stuk fijner dan Album en biedt ook nog eens de consumentenversie van ’s werelds meest bekende fotobewerkingsprogramma. Maar hoe goed de software ook is, goede albumtitels en trefwoorden verzinnen blijft belangrijk. Net als een goede mappenstructuur niet komt aanwaaien, werkt fotobeheer alleen goed als de fotograaf energie steekt in het rubriceren.
Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.
Meer over backup
U leest meer over backup en foto opslag in de cursus fotografie bij het onderdeel foto opslag.
Foto afdrukken op aluminium
Wil je meer met fotografie en de verwerking van je foto's? Kijk dan eens bij het artikel over het afdrukken van foto's op aluminium. Je krijgt er inzicht in de verschillende afwerkingen van de afdruk op aluminium.
Photoshop Elements cursus
Heb je Photoshop Elements gekocht en wil je leren hoe je daar mee om moet gaan? Neem dan eens een kijkje bij het artikel over de cursus Photoshop Elements. Je krijgt een duidelijk beeld van de inhoud van deze cursus op DVD.
Trouwkaart met foto bestellen
Heb je trouwplannen en wil je een unieke trouwkaart laten maken? Dan is het wellicht tijd om eens te kijken bij het artikel over een trouwkaart van je eigen foto. Daarin worden een aantal mogelijkheden beschreven van foto trouwkaarten ontwerpen.
Tips voor het fotograferen van kunst
Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.