Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Fotobewerking
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Highkey en lowkey
Stilleven fotograferen

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
Fotobewerking met Photoshop
Foto bewerking - uitsnede Photoshop
 
Oog paard foto bewerking - Photoshop
 
bevroren druppel - inzoomen - Photoshop of Picasa

Foto's: Karakteristiek fotografie
 

 

Fotobewerking met Photoshop of Picasa

Als de foto toch iets minder geworden is dan je had gehoopt, kun je hem altijd nog bewerken. Wat zijn de mogelijkheden van fotobewerking? Soms kun je een goede foto zodanig bewerken dat deze nóg mooier wordt. Bijvoorbeeld: stof en krassen retoucheren of de foto verscherpen en bijsnijden.

Digitale fotobewerking

Klassiek geschoolde fotografen hebben er soms moeite mee, maar digitale beeldbewerking is in de fotografie niet meer weg te denken sinds vrijwel iedereen een digitale camera heeft.

Eigenlijk is de kritiek op fotobewerking wat overdreven: vroeger werd er in de donkere kamer tijdens de ontwikkeling en het afdrukken ook ingegrepen om het beeld mooier te laten lijken dan het origineel.

Beeldbewerkingsprogramma

Eenvoudig uit te voeren fotobewerkingen kan je met ieder beeldbewerkingprogramma uitvoeren. Bijsnijden, scherper maken, kleurbalans, helderheid en contrast zijn basis-correcties die je regelmatig moet uitvoeren in je streven naar het perfecte beeld. Picasa is een gratis programma voor fotobewerking waarmee je al deze dingen eenvoudig kan uitvoeren.

Kleur en contrast

Het verwijderen van vuil en krassen zijn uiteraard alleen van toepassing op gescande foto's of dia's. We vertrekken steeds vanuit een scan waarbij je de uiteindelijke uitsnijding (het deel van het beeld dat je wilt hebben) bepaald hebt. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur, klik dan in het beeld-bewerkingsprogramma Picasa op kleuren en licht aanpassen.

Stof en krassen retoucheren met Photoshop

Een gescande foto of dia bevat bijna altijd onregelmatigheden als gevolg van stofdeeltjes of door krassen in het negatief of dia. Vooral bij uitvergroting van het beeld zijn deze beschadi-gingen goed te zien. Om deze te verwijderen gebruik je een binnen Photoshop Clone Tool of Rubber Stamp (afhankelijk van het programma).
Je werkt ermee als met een penseel, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende diktes. Je kiest het brush palet in Stylus, waarbij je eveneens de doorzichtigheid van het penseel kan bepalen. Voor die laatste optie klik je dubbel op het Rubber Stamp-icoon. Bij het retoucheren moet je ervoor zorgen dat het punt dat je wilt aanpassen en de bron waar je het vandaan haalt (met eenzelfde tint en textuur) niet te dicht bijeen liggen.

Verscherpen van het beeld

In een digitaal beeld kan je de scherpte vergroten met behulp van het beeldbewerkingsprogramma. Ga er echter niet vanuit dat je van een compleet wazige foto door middel van foto-bewerking een haarscherp beeld kan produceren. Het filter zoekt volgens de drempelwaarden die je hebt ingevoerd naar pixels die die waarden niet hebben. De drempelwaarden die je invult zijn afhankelijk van de scherpte, ruis, eventuele jpeg-onregelmatigheden en resolutie. Drempel of Treshold bepalen het gebied waarbinnen gecorrigeerd moet worden. Met Picasa kan je een foto op een eenvoudige manier verscherpen.

Programma fotobewerking

Met een programma voor fotobewerking kan je eindeloos blijven experimenteren, zeker met de meer geavanceerde. Zo kan je, wanneer je daar de tijd voor neemt een overbevolkt strand omtoveren tot een aards paradijs of een onbewoond eiland.

Storende elementen verwijderen

Storende elementen op de achtergrond of zaken in de natuur die er niet thuishoren kan je met de software laten verdwijnen. Maar het gevaar bestaat dat je daardoor minder kritisch op jezelf zal zijn bij het maken van een opname.

Creatieve fotografie

Fotografie is een creatief medium waarbij alles draait rond kijken, observeren. Blijf dat doen en ga alert te werk bij het fotograferen. Bedenk dat het beeld dat je in je hoofd hebt toch nog iets beter kan. En probeer het. Zo geef je jouw foto's persoonlijkheid en het karakter waarmee jij je kunt onder-scheiden.

Laat je foto bewerken

Goede fotobewerking is wel behoorlijk tijdrovend, en vaak lastig om mooi uit te voeren. Je kan overwegen om je foto door iemand anders te laten bewerken. Pixelfix is een bedrijf dat dit voor een schappelijke prijs voor je laat doen.

Gratis foto's en plaatjes bewerken met Picasa

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.

Maar met Picasa kan niet alles en voor complex en professioneel werk is Photoshop nog steeds het top-programma. Ben je veel tijd kwijt aan fotobewerking? Dan is het wellicht tijd voor een fotografie opleiding.

Photoshop tutorials - Photoshop gratis downloaden

Fotoshop is bij fotografen het meest gebruikte foto bewerk programma. Hoe goed je ook kunt fotograferen, een foto naderhand weer wat bijsnijden of een foto bewerken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En zeg nou zelf, dat gebeurde vroeger in de donkere kamer toch ook?

Photoshop of Picasa

Je kunt voor fotobewerkingen allerlei online foto programma's gebruiken. Maar omdat foto bestanden vaak erg groot zijn, kiezen de meeste mensen toch voor een programma als Picasa of Fotoshop.

 

Nik software fotoshop en lightroom plugins/filters

Nik software photoshop en lightroom plugins/filters

Soms ben je erg lang bezig om een foto om te toveren naar bijvoorbeeld een zwart/wit of unikleur foto. Vaak wil je aan je foto een bepaald effect geven, zodat er een bepaald gevoel uit de foto komt.

Photoshop tutorials

Nik software heeft een aantal photoshop / lightroom plugins ontwikkeld die je al aardig op weg kunnen helpen. Je kan dan al binnen een paar muisklikken het eindresultaat bereiken.
Zo heeft nik software de volgende photoshop / lightroom plugins ontwikkeld:
- NIK SOFTWARE COLOR EFEX PRO V3
- NIK SOFTWARE DFINE V2
- NIK SOFTWARE SHARPENER PRO V3
- NIK SOFTWARE SILVER EFEX PRO V1
- NIK SOFTWARE VIVEZA V1

Foto van kleur naar zwart wit met fotoshop

Foto van kleur naar zwart wit

Om een foto een bepaalde sfeer te geven kan je ervoor kiezen om een foto om te zetten van kleur naar zwart wit. Je kan daardoor bijvoorbeeld een foto erg oud laten lijken. In deze tip laat ik zien hoe je eenvoudig een kleuren foto om kan zetten naar een zwart wit foto.

Photoshop gratis downloaden

Om te beginnen open je de foto in photoshop.

Je kan dan heel simpel de foto omzetten naar de basis van zwart wit. Dit doe je door op het icoontje van "Nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken" te klikken.

Vervolgens kies je voor "Zwart-wit".

Je zal dan zien dat er een nieuw masker (een laag die over de orginele foto gaat) wordt gemaakt dat over de orginele foto terecht komt. Je ziet wanneer je op "Zwart-wit" hebt geklikt een aanpassingspaneel verschijnt. Hiermee kan je de basistinten zoals: rood, geel, groen, cyaan, blauw en magenta mee bewerken.

Als je deze tinten in je foto hebt kan je door middel van de schuiver naar links of rechts te bewegen de betreffende tint juist meer (naar rechts) of minder (naar links) voor laten komen in de foto. Hier kan je dus zelf bepalen hoe hard een bepaalde kleur uit te foto moet springen.

Fotoshop HDR tutorial fotografie

HDR tutorial fotografie

HDR staat voor "High Dynamic Range". Een HDR opname bestaat uit meerdere foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende belichtingstijden, waarbij bewust wordt onder- en overbelicht. Deze foto's worden vervolgens softwarematig samengevoegd tot 1 afbeelding.

Free Photoshop download

Oorspronkelijk is HDR "bedoeld" om foto's te maken waarbij het dynamisch bereik van je camera niet voldoende is om de belichting van zowel de lichte als de donkere delen in een foto goed weer te geven. Door middel van een HDR opname ben je namelijk wel in staat om alle delen van een foto goed te belichten. Een voorbeeld hiervan is een opname van een gebouw, waarbij normaliter ofwel alleen het gebouw, ofwel alleen de lucht goed belicht zou zijn.

Adobe fotoshop lightroom tutorial

Adobe lightroom tutorial

Met adobe lightroom kun je gemakkelijk en snel foto's aanpassen en archiveren. Het voordeel van Adobe Lightroom is dat het een soort lichte versie van Adobe Fotoshop is. Alle belangrijke fotobewerkings functies zijn beschikbaar.

Download Photoshop free

Een erg groot voordeel is dat het programma een snelle thumbnail view kan geven van foto's die gemaakt zijn in RAW formaat. Zo kan je vrij snel de juiste foto selecteren en mee aan de slag gaan.
Nog een voordeel is dat het RAW bestand niet aangetast word. Je werkt met een variant die je vervolgens kan opslaan. Voor elke aanpassing kan je direct een variant opslaan. Zo heb je de zelfde foto in verschillende aanpassingen.
Je kan binnen lightroom een mappen structuur aanmaken (deze wordt opgeslagen in de directory van lightroom zelf). Hiermee kan je dus ook direct je foto's archiveren. Lightroom bied je ook de mogelijkheid om bij elke foto een zoekterm op te slaan. Dit kan handig zijn voor als je snel een bepaalde foto moet terug vinden.

Lagen of layers in fotoshop

Lagen of layers in Photoshop

In Fotoshop kun je met lagen (layers ) werken. Dit moet je zien als transparant papier waar je wat op kan tekenen. Je kan dan meerdere lagen (layers ) op elkaar leggen waar je iets op getekend hebt.

Photoshop

Om een simpel voorbeeld te nemen: je tekent een huis. Je tekent dan bijvoorbeeld op de eerste ( onderste ) laag (layer ) het structuur ( omvang ) van het huis. Je ziet dan een huis, maar er zitten geen ramen en deuren etc. in. Je maakt dan een nieuwe laag aan en tekent hier bijvoorbeeld een deur in. Je maakt dan vervolgens nog een laag aan en tekent hier een raam in.
Het voordeel hiervan is dat je het raam of de deur afzonderlijk kan verplaatsen over je tekening heen. Als je alles in 1 laag zou tekenen kan je niks meer afzonderlijk verplaatsen.
Je moet het zien zoals ik al eerder zei als een aantal transparante papieren, waar iets op getekend is en die op elkaar neer te leggen. Je zou dus elk papier (laag ) afzonderlijk kunnen verplaatsen.
Als je in photoshop een tekst ergens bij wil zetten met de text tool, dan zal je zien dat dit ook automatisch een nieuwe (tekst ) laag aanmaakt, zodat je dus je tekst overal kan plaatsen.

Foto optimaliseren, bewerken en aanpassen

Foto optimaliseren, bewerken en aanpassen

Er zijn verschillende manieren om een foto te bewerken. Ik bespreek in deze tip mijn manier, hoe ik altijd standaard mijn foto's bewerk. Ik laat de screenshots zien in een engelstalige Fotoshop CS3, maar zet de vertalingen bij de tekst.

Gratis Photoshop

Let wel op ik ga er vanuit ga dat de foto in RAW formaat is!
Enkele termen die ik ga behandelen zijn:
- Temperature (Temperatuur)
- Levels ( Niveaus )
- Curves ( Curven )
- Brightness / Contrast ( Helderheid / Contrast )
- Unsharp Mask ( Onscherp masker )
Als eerste vraag je het RAW bestand van je foto op. Je ziet dan rechts halverwege het venster Temperature ( Temperatuur ) staan. Met deze schuif knop kan je naar links minder warmte geven ( bijvoorbeeld 4000 ) en naar rechts juist meer warmte ( bijvoorbeeld 10000 ). Je moet zelf bepalen wat je mooi vind bij die betreffende foto.

Schaduw aanbrengen op de foto en tekst met fotoshop

Schaduw aanbrengen op de foto en tekst

Zoals eerder besproken in de tip "Foto uitknippen van de achtergrond", kan je een object uitknippen vanuit de foto. Je kunt een schaduw aan te brengen om het object heen.

Free Photoshop software

Zoals eerder besproken in de tip Foto uitknippen van de achtergrond, kan je een object uitknippen vanuit de foto. Om een schaduw aan te brengen om het object heen (zodat deze uit de foto springt), selecteer je de laag waar het object zicht bevindt en ga je naar "Layer > Layer style > Drop shadow" ( "Laag > Laag style > Schaduw" ) . Deze optie bied de mogelijkheid om een schaduw toe te voegen aan het object waarvan de layer (laag) is geselecteerd.

Kleuren snel en gemakkelijk bewerken met fotoshop

Kleuren snel en gemakkelijk bewerken

Je begint met de lasso tool. Hiermee selecteer je het gedeelte waar de kleur die aangepast moet worden mee. Je ziet dan dat je een selectie hebt gemaakt om de kleur die aangepast moet worden.

Photoshop cursus

Je begint met de lasso tool. Hiermee selecteer je het gedeelte waar de kleur die aangepast moet worden mee. Je ziet dan dat je een selectie hebt gemaakt om de kleur die aangepast moet worden.

Je gaat dan vervolgens naar "Image > Adjustments > Replace color" ( "Verbeteren > kleur aanpassen > Kleur vervangen" ) . Je kan dan met de + pinpet zorgen dat je meerdere kleuren kan selecteren om deze aan te passen. Je kan met de fuzziness optie zorgen dat je meer kleuren in 1 keer pakt.

Foto uitknippen van de achtergrond

Foto uitknippen van de achtergrond

Er zijn verschillende manieren om een gedeelte uit een foto te halen. Ik bespreek in deze tip de pen tool. Met de pen tool loop je zelf het gedeelte langs wat je later wilt uitknippen.

Free Photoshop

Selecteer de pen tool. Vervolgens begin je met het eerste punt waar je vanuit gaat werken om het object uit te knippen. Als je een tweede punt selecteerd maar de knop van de muis nog niet loslaat zie je als je de muis beweegt dat je de vorm van de pen path kan wijzigen. Hierdoor kan je de vorm van de lijn beinvloeden zodat de lijn mooi meeloopt met de vorm van het object.

Als je het gehele object hebt omtekend (je moet helemaal terug werken naar het begin punt en die weer aanklikken als je de cirkel rond wilt maken). Je gaat dan vervolgens naar rechts waar je de optie Paths ( paden ) ziet staan. Als je daar op klikt zie je Working path ( werk pad ) staan en die klik je 1 keer aan ( zodat deze is geselecteerd ). Klik dan met je rechter muisknop op de Working path ( werk pad ) en selecteer Make selection ( maak selectie ) . Vul dan bij Feather Radius 0px in. Dit houd in hoeveel pixels hij naar binnen moet om de selectie te verbeteren.

Een kader om een foto maken

Een kader om een foto maken

Vaak vinden mensen een kader om een foto een mooie oplossing om direct wat informatie in het kader te plaatsen over de foto. Bijvoorbeeld wat de foto voorstelt of welke locatie hij genomen is, maar ook de camera instellingen zoals het diafragma waarde, iso waarde en sluitertijd.

Cursus Photoshop

In deze tip zal ik uitleggen hoe je gemakkelijk en snel een kader om een foto kan maken.
Je begint als allereerst je foto te optimaliseren zoals beschreven in de tips hoe optimaliseer ik een foto. Vervolgens sla je hem op als een jpeg formaat foto met de hoogste kwailiteit. Je kunt nu een kader om de foto gaan maken.

Foto's laten afdrukken? Wees creatief en krijg korting!

Een beetje hobbyfotograaf heeft al gauw honderden of duizenden foto's op de harde schrijf van de computer staan. Deze foto's zijn natuurlijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar toch zitten er waarschijnlijk nog een flink aantal pareltjes tussen. Deze foto's verdienen het om afgedrukt te worden.

Dat is leuk, maar wanneer je veelvuldig je foto's laat afdrukken, kan het behoorlijk prijzig worden. Gelukkig is er dan nog het internet waar je na een beetje zoeken altijd wel ergens een leuke korting kan vinden. Lees in dit artikel meer over creatieve tips en kortingsacties.

Tags voor deze pagina

Photoshop tutorials; Photoshop gratis downloaden; Photoshops; Photoshop programma; fotoalbum; Photoshop downloaden gratis; gratis Photoshop downloaden; gratis Photoshop; Photoshop online; online Photoshop; free Photoshop; Photoshop downloaden; Photoshoppen; gratis Photoshop programma; handleiding Photoshop; Photoshop site; Photoshop downloaden nederlands; Photoshop downloaden gratis nederlands; gratis Photoshop downloaden nederlands; Photoshop programma; programma Photoshop; Photoshop programma downloaden gratis; gratis Photoshop programma; downloaden; beste Photoshop programma; Photoshop software


Meer over dit onderwerp

Nikon P7700Nikon P7700 - digitale camera review
Vakantiefoto tipsVakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's
W witbalans -> webcamWarme kleuren, Webcam Witbalans Witpunt