Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Macrofotografie

Macrofotografie tips
Macrofotografie wordt veel in de natuurfotografie toegepast.
Macrofotografie lenzen en objectieven
Macrofotografie vraagt om speciale macro-lenzen. Dit is een Canon 100mm macro lens.
Sprinkhaan in macro
Voor het maken van een macro foto zijn de onderwerpen overal voorhanden. Hier een sprinkhaan op een blad.
Macrofotografie onder water
Macrofotografie onder water: hier een waterjuffer die van een blad eet.
Macro foto van dubbelloofvaren
De onderste drie foto's zijn van Rollin Verlinde.
 

Tips voor macrofotografie

Macrofotografie betekent feitelijk close-up fotografie. Je wilt bepaalde onderwerpen zo dichtbij mogelijk fotograferen. Bijvoorbeeld een bloem of een vlieg op een bloem die je volledig op je foto wilt hebben (of juist een close-up van de vlieg). Al het micro leven zoals spinnen en alle andere kleine insecten leg je vast door middel van macrofotografie.

Manieren van macrofotografie

Je hebt verschillende manieren om macrofotografie mogelijk te maken.



- Tussen ringen (Hiermee vergroot je de afstand tussen de sensor en de lens waardoor je een vergrotingsfactor krijgt.)
- Gekoppelde lenzen (Twee lenzen aan elkaar koppelen, waardoor je ook een vergrotingsfactor krijgt.)
- Omgekeerde lenzen (Een bestaande lens omgekeerd monteren op een body d.m.v. een adapter.)
- Macro lens (Speciale lens voor macrofotografie)
- Close-up lens (Voorzet lens die je monteert op een bestaande lens)

Macro lenzen

Het beste is om een macrolens aan te schaffen. Een macro lens kan al op een paar centimeter scherpstellen, waardoor je super dichtbij je onderwerp scherp kan stellen. Hierdoor kan je het microleven goed vast leggen.

Insecten

De lens keuze is afhankelijk van hoe dichtbij je het onderwerp wil fotograferen. Als je veel insecten wil fotograferen dan kan je het beste een macro lens van 100mm nemen. Hierdoor hoef je niet zo dichtbij het onderwerp te komen en zal deze niet snel schrikken of weglopen/vliegen.

Als je niet perse insecten wil fotograferen voldoet een 60mm macro lens ook prima. Alleen moet je dan dus in je achterhoofd houden dat je wel dichterbij je onderwerp moet komen om deze vast te leggen.

Scherpstellen

Op elke lens staat op welke afstand hij minimaal kan scherpstellen. Dit wordt aangeduid door middel van een tulp icoon. Daarnaast staat altijd vermeld hoeveel meter de minimale scherpstelling is. Als twee voorbeelden heb ik zelf de 75-300mm en 50mm canon lenzen waar een tulp icoon op staat met daar naast het getal 1.5m op de 75-300mm lens en 0.5m op de 50mm lens. Dit betekend dat de 75-300mm lens op minimaal 1.5 meter kan scherpstellen en de 50mm lens al op 50 centimeter kan scherpstellen. Je kan dus met de 50mm lens veel dichterbij scherpstellen.

Statief

Vaak gebruik je bij macrofotografie een statief. Dit omdat je op enkele centimeters aan het fotograferen bent en maar enkele millimeters hebt om scherp te stellen. Je hebt een grote kans dat het scherpstel punt door de beweging wordt verplaatst. Dat wil je natuurlijk niet.

Laag diafragma

Ook is het een nadeel dat wanneer je een laag diafragma wil gebruiken (om alles scherp op de foto te krijgen), je hierdoor vaak een langere sluitertijd moet gebruiken. Je ben dan genoodzaakt een statief te gebruiken. Je kan ook kiezen voor een hoog diafragma, alleen zie je dan vaak dat de achtergrond vervaagd.

Verhouding

Een macrolens heeft een verhoudingsfactor. Dit houd in op welke verhouding (grootte) het object op de sensor wordt geprojecteerd. Dit kan bijvoorbeeld 1:1 of 1:2 zijn. Bij 1:1 houd dit in dat het onderwerp even groot als de werkelijkheid op de sensor wordt geprojecteerd. Bij 1:2 wordt het onderwerp twee keer zo klein op de sensor geprojecteerd. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Groter op de sensor

Je hebt ook lenzen die juist door een verhoudingsfactor het onderwerp groter op de sensor projecteren zoals bijvoorbeeld 2:1. 2:1 zal het onderwerp twee keer zo groot op de sensor projecteren. Deze soorten lenzen zijn alleen heel erg duur!

Meer over macrofotografie

Op deze site staat nog meer informatie over macro foto's:

- Rollin Verlinde bespreekt in de cursus natuurfotografie het thema macro foto's. Hij geeft ook uitgebreid aandacht aan de bijbehorende macro hulpstukken.

- Verder komt macrofotografie aan de orde in het artikel "Bloemetjes en bijtjes" van Wessel van Binsbergen.

- Bij het onderdeel over digitale camera's en toebehoren, staan een aantal Sigma macrolenzen.

Macrofoto's van insecten

Fotograaf Huub de Waard schreef een prachtig artikel met tips voor het fotograferen van insecten. Macrofotografie op het scherpst van de snede!

Fotografie magazines met macrofoto's

In fotografie magazines treft u ook vaak een onderdeel macrofotografie aan. Bent u op zoek naar een goed foto magazine? Kijk dan eens op de pagina met fotografie tijdschriften. Allerlei populaire foto magazines zoals Zoom en Focus worden er beschreven.

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.






Meer over dit onderwerp

Nikon D7000Nikon D7000 digitale camera review
Adobe Photoshop ElementsAdobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus
Picasa downloadenPicasa downloaden