Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Beeldverhouding
ISO waarde
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren

Toebehoren
Diascanner test
 

Digitale camera - objectieven

Digitale camera

Uitleg digitale camera

In handleidingen van digitale camera's worden vaak nogal technische termen gebruikt. Een digitale camera heeft tegenwoordig vrijwel iedereen. Maar het vakjargon wat erbij hoort, is wat lastiger aan te leren.

Op deze 26 pagina's daarom een uitleg van allerlei begrippen die gebruikt worden bij de beschrijving van een digitale camera. Veel plezier met fotografie en met uw digitale camera!

Kijk ook eens bij de tips voor de aanschaf van een camera. Er zijn ook specifieke tips voor camera's voor natuurfotografen.

Objectieven voor uw camera

Als u enige tijd fotografeert, wilt u de mogelijkheden van uw digitale camera wel eens uitbreiden. Dat kan met de aanschaf van een extra objectief. Maar welke lens is voor uw situatie het meest geschikt?

De diverse soorten objectieven worden op deze pagina's beschreven. Standaardobjectieven, zoomlenzen en teleobjectieven, u vindt in het linkermenu precies wat u nodig heeft om de juiste keuze te kunnen maken. 

Basisinstellingen digitale camera´s

Professionele fotografen stellen hun camera meestal handmatig in. Ze kennen hun camera door en door en weten precies hoe ze hun camera in elke situatie het beste kunnen instellen. Wanneer je nog niet zo ver bent met fotografie, kunnen de basisinstellingen van je digitale camera uitkomst bieden.

Digitale camera kopen

Als u een nieuwe digitale camera wilt kopen, is het wel belangrijk om eerst goed te weten wat u precies wilt. Dan koopt u namelijk een camera die bij u past. Dus gaat u een spiegelreflexcamera kopen, leest u dan het artikel 'camera kopen' op deze site. Er is ook een mooie online leeromgeving voor het onderwijs beschikbaar.

Algemene informatie

Camera kopen Camera kopen Digitale camera kopen en vergelijken
Een camera kopen is best lastig. Welke camera kies je? Kun je ergens digitale camera's vergelijken? Is het handig om een goedkope fotocamera te kopen? In het artikel "camera kopen" leest u allerlei tips om op te letten. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Camera merken

Nikon D3 dslr digitale camera Nikon camera Nikon digitale camera
Op deze pagina een overzicht van Nikon digitale camera's. Nikon is samen met Canon en Sony toonaangevend als het gaat om digitale camera's.
Olympus kopen Olympus Olympus fotocamera
Olympus wil professionele resultaten combineren met een stijlvol ontwerp. Daarnaast richten ze zich op het ontwikkelen van uiterst gebruiksvriendelijke fotocamera's. Hier treft u camera's van Olympus
Panasonic kopen Panasonic Panasonic digitale fotocamera
Panasonic ontwikkelt ultramoderne digitale en optische technologieën. Dit betekent dat elk element geoptimaliseerd kan worden. LUMIX line camera's van Panasonic zijn voor alle omstandigheden. Ze onderscheiden zich door hoge gebruikersvriendelijkheid. Bekijk hier diverse modellen Panasonic camera's.
Sony camera kopen Sony Sony spiegelreflexcamera's
Met de eenvoudig te gebruiken digitale spiegelreflexcamera's van Sony brengt u fotografie naar een hoger niveau. Er is een complete serie digitale spiegelreflexcamera's beschikbaar. Zo kunt u uw eigen creatieve visie realiseren. Kijk hier voor diverse uitvoeringen van Sony camera's.
Digitale camera Canon Canon digitale camera's Canon digitale camera's
Op deze pagina een beknopt overzicht van Canon digitale camera's. Bij elke camera staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende digitale fotocamera te bestellen.

Objectieven - lenzen

Objectieven - objectief Objectieven Objectieven / lenzen
De diverse soorten objectieven voor uw digitale camera worden op deze pagina's beschreven, zoals standaardobjectieven, zoomlenzen en teleobjectieven. Een goed objectief is belangrijk bij fotograferen.
Sigma objectief Sigma lenzen Objectieven van Sigma
Sigma heeft een uitgebreid assortiment objectieven. Kijk hier voor een overzicht van de Sigma objectieven die momenteel beschikbaar zijn voor je digitale camera.
Objectieven vergelijken Vergelijk lenzen Objectieven vergelijken
Het ene objectief is het andere niet. Tussen twee objectieven met dezelfde brandpuntsafstand, van dezelfde lichtsterkte en van hetzelfde merk kunnen aanzienlijke verschillen in kwaliteit bestaan. Als je weet waar je op moet letten, kun je soms met goedkope objectieven uit de voeten.
Groothoek lenzen Groothoek Groothoeklenzen
Groothoeklenzen zijn er in allerlei soorten en maten. Waar let je op de bij keuze van het juiste objectief voor uw camera? Op deze pagina een uiteenzetting over groothoeklenzen.
Tele-objectieven Telelenzen Teleobjectieven
Als u flink wilt kunnen inzoomen met uw camera, dan heeft u een teleobjectief nodig. Maar welk merk kiest u? En waar moet u verder nog op letten? Op deze pagina een aantal aandachtspunten rond teleobjectieven.

Achtergrond artikelen

Productrotatie 360 graden 360 graden rotatie 360 graden productrotatie
Een goede presentatie van uw product is belangrijk voor uw webwinkel. In dit artikel leest u hoe u zelf een 360 productrotatie maakt. Voor een webwinkel is een 360 graden rotatie een uiterst waardevolle aanvulling.
Fotoformaten voor goede afdrukken Fotoformaten Digitale foto's afdrukken: welk fotoformaat heb ik nodig?
Het is altijd lastig om na te gaan welke fotoformaten nodig zijn om goede afdrukken te krijgen. In dit artikel wordt dit thema besproken. Vooral bij het afdrukken op groot formaat zoals fotobehang is het belangrijk om de resolutie in de gaten te houden.
Beeldverhouding digitale foto's Beeldverhouding Beeldverhouding van foto's
Foto's bijsnijden in een fotobewerkingsprogramma doet bijna iedereen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste beeldverhouding houdt? En hoe zit het sowieso met de beeldverhouding van digitale foto's?
ISO-waarde uitleg ISO waarde Uitleg ISO-waarde
ISO waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Waar let je op bij het instellen van de ISO-waarde? Het correct instellen van de ISO waarde voorkomt korrelige foto's.
resolutie foto digitale camera Resolutie Resolutie van digitale foto's
Welke resolutie en bestandsgrootte heb ik nodig voor goede afdrukken van de foto's van de digitale fotocamera? Het instellen van de verkeerde resolutie leidt tot teleurstellingen bij het afdrukken.
Compactcamera voordelen en nadelen Compactcamera Compactcamera of spiegelreflex?
Hoe meer je leert als fotograaf, hoe meer je wilt kunnen instellen. Dat kan met een compactcamera meestal niet. In dit artikel worden de voor- en nadelen van een compactcamera besproken.
Analoge camera voor lomografie Lomografie Fotograferen zonder zorgen: lomografie
Prachtig, die fotocamera's die alles kunnen. Maar er zijn ook mensen die weinig eisen stellen. Sterker nog: zij vinden het prachtig als het allemaal niet zo perfect is. Dat is publiek voor lomografie!

Toebehoren

Fotostudio in fototent Studiofotografie Studiofotografie met softbox
Productfotografie en modellenfotografie komt meestal neer op het gebruik van een fotostudio. Een fotostudio met softbox is een goedkoop alternatief voor de hobbyfotograaf die toch mooie foto's voor bijvoorbeeld een webshop wil maken.
Backup media foto opslag Backup media

Foto's opslaan op backup media
U kostbare foto's wilt u natuurlijk veilig bewaren. Dat kan op allerlei soorten backup media. Je moet er toch niet aan denken dat je waardevolle en dierbare herinneringen verloren gaan door een simpele crash van je computer?

Dia's digitaliseren met diascanner Dia scanner Dia's digitaliseren met diascanner
De overgang van dia's naar digitale fotografie heeft behoefte gecreeërd aan diascanners. Dia's kunnen zo snel aan het foto-archief worden toegevoegd. In dit artikel vergelijken we diverse diascanners met elkaar.

8 mm film op DVD zetten
Wilt u oude super 8mm film digitaliseren? Kijk dan bij het artikel over het digitaliseren van smalfilm.
GPS logger GPS logger Positiebepaling bij fotograferen
Vaak is het leuk om te weten waar een bepaalde foto gemaakt is. Dat is nu eenvoudig bij te houden met een GPS logger. Overigens kennen veel camera's al een ingebouwde GPS functie. Een ook foto's die gemaakt zijn met een smartphone hebben vrijwel standaard al GPS gegevens.
Flip mino HD digitale video camera Flip Mino HD Camera Flip Mino HD video camera
Flip Mino HD Camera is dé kleinste HD videocamera van de wereld. Hij is makkelijk in gebruik, waardoor iedereen er zijn of haar eigen video’s mee kan maken.
Fotograferen websites Fotografie materiaal bestellen

Camera reviews

Review Samsung NX 10 Review Samsung NX 10 Review Samsung NX 10
Een review van de Samsung NX 10 digitale camera. Het review van deze camera is geschreven door de afdeling digitale camera's van de Consumentenbond.
Review Samsung NX 10 Review Canon EOS 500D Review Canon EOS 500D
Een review van de Canon EOS 500 D camera, geschreven door de Consumentenbond.

Verder kijken

Boeken en handboeken over digitale camera's Boeken over digitale camera's Boeken over digitale camera's
Op internet is veel informatie te vinden over het gebruik van een digitale camera. Maar sommige mensen geven de voorkeur aan een boek. Daarom aandacht voor enkele boeken over digitale camera's en digitale fotografie.
Websites en webwinkels Webwinkels Webwinkels en websites
Wilt u meer informatie over fotografie? Kijk dan eens bij deze webwinkels. U kunt er uw fotografie-artikelen bestellen. Digitale camera's vergelijken kan op Vergelijk.nl. Of kijk eens bij de Photoshop tips om uw foto's te bewerken.
Online fotografie opleiding Fotografie cursus

Cursus spiegelreflexfotografie
Wilt u meer weten over het gebruik van uw camera? Kijk dan eens bij de uitgebreide fotografie cursus op deze website. Het is een mooie opstap voor bijvoorbeeld een opleiding tot fotograaf. Vaak is een avondopleiding mogelijk. U kunt ook Picasa 3 downloaden als u een foto wilt bewerken

Kijk ook eens bij de nieuwe site met fotografie tips.

Natuurfotografie cursus Natuurfotografie Natuurfotografie cursus
Heeft u basisvaardigheden qua fotografie, dan kan natuurfotografie een mooie specialisatie zijn. Hiervoor is het wel prettig als u een natuurliefhebber bent. U zou ook kunnen beginnen met een natuurfoto workshop. Wilt u er uw vak van maken, kies dan voor een opleiding tot fotograaf.

Tevreden?

Tevreden over al deze gratis informatie over digitale fotocamera's? Link dan naar deze pagina vanaf uw eigen website of plaats een berichtje op Facebook, Hyves of Google+ . Hartelijk bedankt!


Meer over dit onderwerp

Kleur en kleurgebruikKleur en kleurgebruik bij natuurfotografie
Picasa van GooglePicasa: gratis foto bewerk programma van Google
Kidzklix: fotografie voor kinderenKidzklix: fotografie voor kinderen