Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
 
Canon objectief - canon lens
Canon EF 35 mm objectief
 
Canon standaard objectief
Canon EF S 17-85 mm objectief
 
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objectief
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objectief

Soorten objectieven / lenzen

Standaardobjectief

Het standaardobjectief heeft ongeveer dezelfde beeldhoek en levert hetzelfde perspectief als het menselijke oog. Deze beeldhoek is ongeveer 50 graden diagonaal. Het standaardobjectief kan ook anders worden omschreven: de brandpuntsafstand van het standaardobjectief is dan gelijk aan de diagonaal van het projectievlak.

Vaste objectieven

Digitale camera’s met vaste objectieven zijn vaak van een standaardobjectief voorzien. En dat ligt ook voor de hand, aangezien het perspectief en de beeldhoek bij uitstek geschikt zijn voor algemeen gebruik.

Allerlei onderwerpen kunnen met succes worden gefotografeerd, niet alleen landschappen, gebouwen en groepen, maar ook mensen en mensen die samen een gebeurtenis vormen. Met het standaardobjectief kunnen zelfs portretten worden gemaakt. Bij close-ups zal echter vertekening optreden, wat erg hinderlijk kan zijn. Andere eigenschappen hangen sterk van de constructie van het objectief af.

Triplet

Afgezien van de meniscus, één enkel lenselement dat wel in boxcamera’s voorkomt, is het triplet de goedkoopste constructie. Op camera’s met vast objectief wordt echter meestal een objectief gemonteerd dat verbeterd of vierlenzig triplet wordt genoemd. Dit objectief geniet vooral bekendheid onder de naam Tessar-type, naar het Tessar gedoopte objectief dat in 1902 door Carl Zeiss op de markt werd gebracht.

Objectieven: Tessar type

De doorsnede van het Tessar-type is in figuur 3.4 getekend. Het bestaat uit vier elementen, waarvan er twee zijn gekit, zodat het uit drie groepen is opgebouwd. Mits ze met de vereiste zorg zijn vervaardigd, zijn het heel goede objectieven, vooral gezien de betrekkelijk lage prijs. De lichtsterkte kan echter niet bijzonder groot zijn. Met f 2,8 is het maximum wel bereikt, terwijl f 3,5 niet zelden beter is. De beste resultaten worden behaald tussen f 5,6 en f 11.

Vierlenzige tripletten

In navolging van de terecht heel populair geworden Tessar, eindigen de namen van vierlenzige tripletten vaak op –ar: de Elmar van Leitz, de Xenar van Schneider en de Rogonar-S van Rodenstock zijn alle Tessar-typen.

Gauss type objectief

Juist in het standaardobjectief kan vrij gemakkelijk een grote lichtsterkte worden verwezenlijkt, al is de constructie ervan duurder dan van een vierlenzig triplet. Objectieven met een lichtsterkte van f 1,2 tot f 2, die meestal als standaardobjectief bij eenogige spiegelreflexen worden geleverd, zijn zonder uitzondering afgeleide Gauss-typen, waarvan de constructie in figuur 3.5 wordt getoond.

Vaak bestaat het Gauss-type uit zes elementen, waarvan er vier in twee groepen zijn gekit. Van de oorspronkelijk symmetrische constructie werd afgeweken toen bleek dat daardoor een betere correctie voor coma mogelijk was.

Gauss-typen

Reeds bij de royale volle opening leveren Gauss-typen aanvaardbare resultaten, terwijl bij f 4 of f 5,6 het optimum wordt bereikt. In het algemeen vertonen ze, mits zorgvuldig vervaardigd, weinig lens- en afbeeldingsfouten. Talrijke fabrikanten produceren afgeleide Gauss-typen. Enkele bekende zijn de Planar en Soonar van Zeiss, de Xenon en de Componon van Schneider, de Rodagon van Rodenstock, de Nikkor f 1,8/50 mm en f 1,2/50 mm van Nikon, de FD 1,8/50 mm en FD 1,4/50 mm van Canon en de Summicron van Leitz.

Macro-objectieven

Bijzondere vermelding verdienen de zogenoemde macro-objectieven. Dit zijn standaardobjectieven voor kleinbeeldspiegelreflexen. Door hun speciale constructie kunnen ze zonder hulpmiddelen op heel korte afstand worden ingesteld. In de dichtbij- en macrofotografie leveren ze uitstekende prestaties, doordat ze daarop zijn gecorrigeerd. Macro-objectieven zijn minder lichtsterk dan echte standaardobjectieven met dezelfde brandpuntsafstand.
Kijk ook eens op het overzicht met Tamron lenzen.

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Je eigen foto op hout afdrukken?

Vind je printen op aluminium wat te strak en wil je toch iets bijzonders aan de muur hebben? Dan is een foto op hout afdrukken wellicht precies wat je zoekt. Door de houtstructuur krijgt het resultaat een hele bijzondere uitstraling. Dat kan heel goed bij een specifieke foto passen. Het ligt er dus wel aan wat voor foto je kiest. Door de voorbeelden op de pagina over foto afdrukken op hout kun je een indruk krijgen van wat het hout met je foto doet.


Meer over dit onderwerp

Teleobjectief beeldstabilisatieTeleobjectief met beeldstabilisatie - natuurfoto's maken met grote lenzen
BedrijfsfotografieBedrijfsfotografie - tips voor een bedrijfsreportage
LandschappenLandschappen - tips voor landschap foto's