Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
 Nikkor objectief - nikkor lens
Nikkor 85mm f/1.4D IF AF objectief
Telezoom objectief
Carl Zeiss Makro-Planar 120mm HFT PQS f/4
 Carll Zeiss Planar objectief
Carl Zeiss Makro-Planar T* 2/100 ZF
Super tele objectief van Canon
Canon lens EF 1200mm f/5.6L USM

Objectieven / lenzen

Elk soort camera objectief heeft bepaalde eigenschappen, waarvan een goede fotograaf zich bewust bedient om het doel te bereiken dat hij voor ogen heeft. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of een bepaald onderwerp gefotografeerd wordt met een standaardobjectief, een teleobjectief of een groothoekobjectief.

Het belang van het objectief

Gesteld dat de digitale camera technisch goed functioneert, dan spelen op het moment van de opname eigenlijk alleen de sensor en het objectief een rol. Daarom moet een objectief zorgvuldig worden gekozen. Zorgvuldig kiezen is temeer belangrijk omdat objectieven vrij prijzig zijn.Bovendien zijn objectieven niet alleen van belang voor de technische kwaliteit van een foto, maar ook voor de inhoud ervan.  Op deze pagina’s worden de verschillende soorten objectieven besproken. Daarbij wordt tevens aangegeven waartoe elk soort objectief zich in het bijzonder leent.

Zoekt u een objectief voor natuurfotografie of vogelfotografie, kijk dan op de pagina over lenzen voor natuurfotografie. Daar worden allerlei tips en suggesties gegeven.

Brandpuntsafstand

Het brandpunt van een lens is het punt op de optisch as, waarop evenwijdig aan de optische as binnengevallen lichtstralen samenkomen. Soms ontstaat op het brandpunt werkelijk brand, met name door een lens – een loep bijvoorbeeld – op de zon te richten en zodanig in te stellen dat het brandpunt op licht ontvlambaar materiaal valt.

De brandpuntsafstand is de afstand tussen het brandpunt en de lens of het centrum van het objectief. Om precies te zijn is de brandpuntsafstand de afstand tussen het brandpunt en het zogeheten achterste hoofdvlak van lens of objectief. Maar voor de praktijk is zo’n nauwkeurige definitie niet van belang. Bij de meeste objectieven ligt het achterste hoofdvlak ongeveer ter hoogte van het diafragma op de optische as.

Focus

De brandpuntsafstand wordt ook wel focus genoemd, afgekort f. De vermelding f = 50 mm op een objectief betekent dat de brandpuntsafstand 50 mm is. Dit is een belangrijk gegeven: het zegt iets over de beeldgrootte. Hoe groter de brandpuntsafstand, des te groter worden voorwerpen afgebeeld.

Beeldhoek

De brandpuntsafstand kan ook los van het afgebeelde voorwerp worden gezien. Het gaat dan om de beeldhoek. Dan geldt: hoe groter de brandpuntsafstand, des te kleiner de beeldhoek. In feite komt dit op hetzelfde neer. Als de brandpuntsafstand betrekkelijk klein is, is de beeldhoek betrekkelijk groot. Een voorwerp daarin staat niet alleen en wordt dus betrekkelijk klein afgebeeld. Maar is de brandpuntsafstand groot en dus de beeldhoek klein, dan neemt het voorwerp het hele beeld in beslag. Het wordt dan groot afgebeeld.

Objectieven - brandpuntsafstand

In figuur 3.1 is de normale beeldhoek getekend. Normaal, omdat de hoek ongeveer overeenkomt met het gezichtsveld van een mens wanneer hij zich niet inspant om meer te zien. De beeldhoek houdt verband met het vlak waarop het beeld wordt geprojecteerd. In de digitale fotografie is dat de sensor.

Objectief - beeldhoek

In figuur 3.2 is de hoek van een objectief met korte brandpuntsafstand, een groothoekobjectief, getekend. Uit de tekening blijkt duidelijk dat de korte brandpuntsafstand ten opzichte van het gelijk gebleven projectievlak tot een grote hoek leidt.

Objectief met lange brandpuntsafstand

In figuur 3.3 is de werking van een objectief met een lange brandpuntsafstand in beeld gebracht. Er komt minder op de foto, maar wat er op komt, zal beslist groter zijn dan bij andere brandpuntsafstanden. Het soort objectief dat een dergelijke kleine beeldhoek levert, kan een telelens zijn.

Tamron objectieven

Kijk ook eens op het overzicht met Tamron lenzen op deze site.

Fotoboek maken of digitaal fotoalbum

Heb je een goede digitale camera en maak je mooie foto's, dan wil je die natuurlijk ook fraai presenteren. Dan is het wellicht een idee om een fotoboek te maken van je mooiste foto's. Zo'n fotoalbum kan je thematisch vormgeven of bijvoorbeeld per jaar of (vakantie)periode.

Het is ook een optie om je digitale foto's in een digitaal fotoalbum te plaatsen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kan dan een fotografie website maken van je eigen foto's.


Meer over dit onderwerp

HEMA fotoserviceHEMA fotoservice - foto afdrukken
Foto opslagFoto opslag of backup - opslag van digitale foto's
Nikon Coolpix S3700 S2900Nikon Coolpix S3700 - Coolpix S2900 - Coolpix L31