Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
Canon 28 - 105 mm objectief
De EF 28-105mm f/4-5.6 USM is een compacte, lichtgewicht standaard zoomlens met een nieuw type micro USM ultrasonische motor.
 
Canon 70 - 200 mm objectief
Dit krachtige EF 70-200MM 1:4 L USM telezoomobjectief levert uitstekende prestaties voor alle algemene toepassingen. Het object is compact en licht in gewicht en is daardoor een ideale reisgenoot.

Objectieven kiezen

Het ene objectief is het andere niet. Tussen twee objectieven met dezelfde brandpuntsafstand, van dezelfde lichtsterkte en van hetzelfde merk kunnen aanzienlijke verschillen in kwaliteit bestaan. Als je weet waar je op moet letten, kun je soms met goedkope objectieven uit de voeten.

Normen lenzen

Aan het eind van de productielijn worden alle objectieven getest en als de fabrikant een hoge norm heeft gesteld, verlaat geen exemplaar van twijfelachtige kwaliteit de fabriek. Die hoge norm moet natuurlijk wel worden betaald, want niet alleen de afkeuren van objectieven kost geld, maar ook de research en het hele productieproces dat die norm mogelijk moet maken.

De veel gehoorde opmerking dat objectieven van bekende merken duur zijn omdat je ‘voor de naam betaalt’ is in zekere zin juist: die naam staat voor een hoge norm en vormt de garantie dat het product van goede kwaliteit is.

Kwaliteiten camera benutten

Dit betekent niet dat goedkope objectieven per definitie van inferieure kwaliteit zijn. Er zijn wel degelijk goedkope objectieven die in de praktijk uitstekend voldoen. Alleen is de kans groter dan bij producten van bekende merken dat het objectief in hinderlijke mate fouten vertoond. Velen kopen een dure camera en vervolgens een telelens van een minder goed merk. Dan bestaat de kans dat de kwaliteiten van de camera deels teniet worden gedaan door de minder goede kwaliteit van het objectief.

Standaardobjectief

Bij aankoop van een digitale camera ligt het voor de hand tevens het bijbehorende standaardobjectief te kopen. Een camera zonder objectief dient immers nergens toe en het standaardobjectief blijkt ook nog het goedkoopste te zijn. Bovendien verzekeren fotohandelaren en de meeste boeken over fotografie u in koor dat het standaardobjectief heel geschikt is voor algemeen gebruik. Dat is ook zo, maar u moet zich wel afvragen of u belangstelling hebt voor dat algemene gebruik.

Eigen set objectieven

Men koopt meestal een standaardobjectief en daarnaast een teleobjectief en een groothoekobjectief. Met deze drie objectieven kunt u inderdaad in talrijke situaties uit de voeten. Maar misschien hebt u genoeg aan één zoomobjectief met een bereik van groothoek tot matige tele.

Lenzen moeten passen bij het doel

Wie vooral belangstelling voor landschappen of architectuur heeft, zal bij enige al dan niet verstelbare groothoeken van verschillende brandpuntsafstand baat hebben. De enthousiaste supporter van een voetbalvereniging die van zins is belangrijke spelmomenten te fotograferen, heeft niet meer nodig dan een zoomobjectief in het telebereik.

Juiste combinatie

Voor algemeen gebruik vormen ook een 35 mm groothoek, de matige en sterke 85 mm tele en het vrij sterke 200 mm teleobjectief een prettige combinatie. U kunt veel teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen door u af te vragen wat u nu precies wilt fotograferen en welke objectieven daarvoor het meest geschikt zijn.

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.






Meer over dit onderwerp

Foto op aluminium - top 10Foto op aluminium - top 10 leveranciers
Foto cadeauFoto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken
Livesafer backup programmaLivesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's