Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
 
Lomografie camera Holga
De Holga is een goedkoop, middenformaat toestel. De achterwand is verwijderd zodat de kleinbeeld-adapter zichtbaar is.
 
Lomografie op beurs
De vernieuwde oerlomo LC-A kan zich op de beeldbeurs Photokina op warme belangstelling van oud, maar vooral jong verheugen.
 
Ontspannen fotograferen: lomografie
Niet door de zoeker kijken, en je niet druk maken over kwaliteit en compositie. Lomografie is ontspannen fotograferen.
 
Beeldonscherpte lomografie
Wie voor absolute beeldkwaliteit gaat, heeft aan de Holga een slechte. De onscherpte bij de randen is enorm.
 

Lomografie

Lomografie: fotopret zonder zorgen

Beeldstabilisatie, minstens acht megapixel, lekker ver kunnen inzoomen. En automatisch scherpstellen op gezichten is ook wel erg handig. Zomaar wat wensen die de fotowinkelier vandaag de dag veel hoort. Overbodige en zinloze verlangens, oordeelt de lomograaf. Voor het echte fotograferen zijn beeldsensor, batterijen, automatische scherpstelling en soms zelfs een lens overbodig. Welkom in de tak van de fotografie waar niet de techniek, maar het pure kieken het voor het zeggen heeft.

Lomo

Het is de zomer van 1992 als twee Oostenrijkse studenten besluiten hun vakantie in Tsjecho-Slowakije te vieren. Om hun belevenissen vast te leggen koopt het stel een goedkoop fototoestel van het Russische merk Lomo en klikt er lustig op los. Eenmaal thuis in Wenen blijkt het cameraatje een verrassing in petto te hebben: de kiekjes zijn mooi van lelijkheid. Ondanks dat de camera handmatig scherpgesteld werd zijn de meeste plaatjes wazig en onscherp. De kleuren zijn daarentegen fel, het contrast uiterst hoog.

Een erg constante prestatie levert het objectiefje niet; naar de randen toe wordt het beeld niet alleen vager, maar ook donkerder. Mislukte vakantiefoto’s dus. Maar nee, de studenten weten het te waarderen. Door hun nonchalante manier van schieten vertellen de technisch inferieure foto’s een prachtig, uniek beeldverhaal van hun vakantie.

Lomograferen

Het enthousiasme slaat over naar medestudenten en de vraag naar het kiekdoosje uit Sint-Petersburg stijgt. Dat het menens is bewijzen de studenten met het oprichten van de “Lomographic Society”. Het eerste doel is zoveel mogelijk mensen deelgenoot te maken van het “lomograferen”. Om het gedachtegoed uit te dragen stellen ze tien regels op, zie kader. De ultieme missie van de organisatie is de wereld laten zien, op een spontane en originele manier, door honderdduizenden lomografen. Tegenwoordig is de schare aanhangers alleen maar uitgebreid. Op de laatstgehouden, internationale beeldbeurs Photokina was de Lomographic Society met de leus “de toekomst is analoog” opvallend aanwezig.

Ondertussen draait het allang niet meer om de originele Lomo LC-A uit de voormalige Sovjet-Unie. Het lomo-assortiment bevat bijvoorbeeld de bijzondere Supersampler met vier objectiefjes, de Lubitel met twee lenzen, het panoramatoestel Horizon. Ze zijn allemaal goed in één ding: slechte foto’s maken. Onwerkelijke contrasten, zwarte randen, onscherpte, onwezenlijk gekleurde flitsen; hoe informeler hoe mooier. Een verademing in een tijd van technische perfectie.

Holga

De Holga is een typische, middenformaat lomo-camera. Het plastieken toestel gaat al voor vier tientjes over de toonbank. Bij veel modellen is zelfs de lens van kunststof. Er is ook een “camera obscura”-variant, zonder lens, maar met een piepklein gaatje waardoor het licht binnenvalt. Verwacht echter geen goed afgewerkt topproduct. De fabricage is zo inferieur -kwaliteitscontrole schittert door afwezigheid- dat de behuizing vaak niet perfect lichtdicht is. Dat is voor een gewone camera wel de absolute minimumeis, maar dit is lomografie. De onbedoeld binnendringende lichtstralen zorgen op willekeurige plekken voor vlekken. Men heeft dan wel nooit van kwaliteitsbewaking gehoord, maar wel van oplossingsgericht denken. Veel starterskits bevatten een rolletje zwart plakband om het toestel lichtdicht mee te maken. Let wel, dit moet elke keer nadat een nieuw filmrolletje is geplaatst. Officieel ogende instructievideo’s raden ook aan de batterijen voor de flitser preventief vast te tapen. De kans is groot dat ze anders een eigen leven gaan leiden. Aandoenlijk primitief in een tijd waar je als camera niet meer meetelt zonder gezichtsherkenning en live-view.

De Holga 120-serie is gemaakt voor 120mm rolfilm. Dit is tegenwoordig nog minder gangbaar dan kleinbeeldfilm. Daarom maakt Holga adapters, zodat ook standaard kleinbeeldrolletjes in de camera passen. Stel bij dit adapter niet teveel voor; ook hier komt links en rechts wat plakband te pas om het geheel werkend te krijgen. Het doorspoelen van de film is al een klein avontuur; een aanduiding wanneer het volgende beeldje klaarstaat, is er niet. “Draai 24 klikjes door” raadt de handleiding aan. Op de negatiefstroken blijkt echter dat het geen garantie is voor constante afstanden.

Vignettering

Het devies “niet denken maar klikken” is even wennen. Niet door de zoeker kijken, maar de camera ongeveer in de goede richting wijzen en afdrukken. Staat het onderwerp er maar half op? Een kniesoor let er op, de lomograaf niet. De Holga kan positief verrassen met zijn scherpte. In het midden welteverstaan, naar de randen toe presteert het objectief aandoenlijk slecht. De kleuren zijn hard en contrastrijk. Het donkerder worden bij de randen -vignettering- is volop aanwezig. Terwijl de gemiddelde objectievenbouwer deze lichtafval tot het uiterste vermijdt, is het essentieel voor de typische lomo-sfeer.

Na een tijdje lomograferen blijkt hoe goed de camera's van tegenwoordig eigenlijk zijn. Geavanceerde coatings in de objectieven zetten bij tegen- en strijklicht een zo goed mogelijk resultaat neer. De geteste Holga is wars van corrigerende laagjes. Een klein beetje licht van opzij wordt direct afgestraft met een uiterst fletse foto. Maak je er niet druk om, het is lomografie!

Uitgangspunten lomografie

1. Neem je camera overal mee naartoe
2. Gebruik hem altijd, dag en nacht
3. Lomografie is een onderdeel van je leven
4. Probeer juist niet door de zoeker te kijken
5. Benader de onderwerpen zo dicht mogelijk
6. Denk niet na
7. Wees snel
8. Het is niet nodig van tevoren te weten wat op de plaat komt
9. Achteraf ook niet
10. Maak je niet druk over welke regels ook

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Foto tips

Kiezen van de juiste Canon foto camera.
Je mooiste foto kun je op fotobehang laten afdrukken.
Oude 8mm film digitaliseren voor een up to date film archief.
Welk fotopapier is het meest geschikt voor je afdrukken?
Elke maand een interessant fotomagazine in de brievenbus?
Een mooie ingelijste fotocollage blijf je naar kijken!
Oude dia's digitaliseren kan met een diascanner.
Je foto bewerken kan met bijvoorbeeld Photoshop.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.


Meer over dit onderwerp

EffectenEffecten in Picasa
PortretfotografiePortretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips
E-mail 1 (bijlagen)E-mail vanuit Picasa 3 van Google