Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Fotowedstrijd winnen: 10 tips

World Press Photo van het jaar 2007
World Press Photo van het jaar 2007: Dynamiek en spanning in de foto.
Laag standpunt - fotowedstrijd tips - fotowedstrijd 2009
Een extreem laag standpunt levert ook bij niet-portretjes een spannender plaatje op. Bewegingsonscherpte doet de rest.
 
Diafragma verscherpen en vervagen
Scherpte en onscherpte creeëren door een groot of juist klein diafragma in te stellen
 
Kader in de foto
Een kader maken met behulp van een doorkijkje zorgt voor een spannend beeld.
 
Uitsnede
Experimenteer met de uitsnede en de stand van de camera.
 
Tegenlicht en standpunt
Gewoon een plant uit de vensterbank, maar door met tegenlicht en standpunt te spelen ontstaat een prachtig geheel.
De onderste vijf foto's zijn van Wessel van Binsbergen.
 

Een fotowedstrijd winnen wil iedereen wel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook werkelijk een prijs wint? Hieronder 10 tips die je kunnen helpen om een prijs in de wacht te slepen.

Tip 1. Aansluiten bij het thema

Elke fotowedstrijd heeft een thema. Het is dus zaak om daarbij aan te sluiten. Maar ook binnen dat kader kun je creatief en verrassend zijn. Dat geeft meerwaarde aan je foto. Wees vooral origineel. Dat wat het eerste in je op komt, zal door de andere deelnemers van de fotowedstrijd al wel gedaan worden.Populaire thema’s voor fotowedstrijden zijn: baby foto's, dieren, vakantie, natuur, kinderen, honden. Sommige organisaties organiseren gewoon elk jaar een fotowedstrijd met een breed thema: “fotowedstrijd 2009”.

Tip 2. Technische kwaliteit

Een van de eerste dingen waar de jury op let is of de technische kwaliteit van de foto goed is. Dus zorg voor een goede belichting en de juiste scherpte op de plekken die scherp moeten zijn. En onbedoeld bewogen elementen zijn natuurlijk ook uit den boze.

Tip 3. Compositie

Compositie is een hele belangrijke factor bij een goede foto. Dit maakt het verschil tussen de dertien-in-een-dozijn-foto en die ene die er uit springt. Hoe zijn de beeldelementen in relatie tot elkaar geplaatst? Plaats het onderwerp eens helemaal in de hoek bijvoorbeeld. Dat doet iets met je foto en het is veel minder voorspelbaar dan recht in het midden. Lees ook het artikel over compostie op deze site.

Tip 4. Rustig beeld

Zorg voor een rustig beeld met niet al te veel beeldelementen. Let er op dat alleen die onderwerpen op de foto staan die er echt toe doen. Al het andere is ballast en dat verknoeit je foto. Vaak levert rust en eenvoud een krachtig beeld op. Ritme en regelmaat geven vaak ook rust en zorgen voor krachtige beelden.

Tip 5. Spanning

Het is lastig om te benoemen, maar op een foto kan iets ‘gebeuren’. De situatie die vastgelegd is, kan boeien of de beeldelementen zijn zodanig dat je blijft kijken. Kan je iets met spiegelingen doen? Breng je een sociale situatie in beeld? Is er veel contrast tussen de verschillende onderwerpen op de foto? Kijk voor enkele voorbeelden bij het artikel "Met de S van Spannend".

Tip 6. Bekijk winnende foto’s

Leer van andere winnaars. Je kan op internet zoeken naar uitslagen van fotowedstijden en de winnende foto’s bekijken. En natuurlijk lees je het commentaar van de jury over de foto’s. Maar je kunt ook gewoon sites van goede fotografen bekijken om inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld bij het artikel over de World Press Photo wedstrijd.

Tip 7. Mogelijkheden camera

Elke redelijke camera heeft een automatisch stand waarbij sluitertijd en belichting automatisch ingesteld wordt. Maar vaak kun je deze zaken ook handmatig instellen. Daarmee kun je aardige resultaten bereiken qua belichting en bewegingsonscherpte. Experimenteer er eens mee. De handleiding van je digitale camera kan je hierin wegwijs maken.

Tip 8. Fotobewerking

Als je enkele foto’s hebt gemaakt waarvan je denkt dat ze een goede kans maken bij de fotowedstrijd, kun je ze eventueel nog bewerken met een foto bewerk programma. Vaak kun je met zo’n programma de sfeer of de belichting van de foto bewerken of de foto bijsnijden. Of experimenteer eens met kleuren vervangen of andere effecten. Informeer wel bij de organisatie van de fotowedstrijd of fotobewerking is toegestaan.

Tip 9. Scherpte en onscherpte

Experimenteer eens met scherpte en onscherpte van de foto. Je kunt hiermee vaak een creatieve invalshoek bereiken binnen het thema van de fotowedstijd. Doordat sommige delen van de foto onscherp zijn en andere scherp, kun je de scherpe onderdelen extra nadruk geven.

Tip 10. Uitsnede en kaders

De uitsnede waarmee het onderwerp in beeld wordt gebracht is een belangrijke factor bij een goede foto. Houdt de camera eens schuin en experimenteer met verschillende kaders / uitsneden. Het kan een heel verrassend beeld opleveren, terwijl het onderwerp hetzelfde blijft.

Nog niet genoeg tips?

Zijn de bovenstaande suggesties nog niet genoeg inspiratie voor deelname aan de fotowedstrijd? Denk dan eens aan het volgende:

Wedstrijd gewonnen?

Als je een fotowedstrijd hebt gewonnen, kun je de winnende foto op een leuke manier als canvas printen. In de basiscursus fotografie lees je meer mogelijkheden om foto's te verwerken tot een prachtig fotocadeau. Verras er jezelf of een van je geliefden mee!

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.

Tags voor deze pagina:

Fotowedstrijd; fotowedstrijd 2013 2014; photo wedstrijden; digitale fotografie wedstrijd; foto wedstrijd bloemen; fotografie wedstrijden professioneel; fotowedstrijd auto's; fotowedstrijd baby; fotowedstrijd dieren;  ; fotowedstrijd vakantie; macro fotowedstrijd; national geographic fotowedstrijd.

Wat is een natuurfotograaf?

Wat is dat, natuurfotografie? En wat is eigenlijk een natuurfotograaf? Een goede natuurfotograaf is de perfecte kruising tussen een technieker, een bioloog en een poëet. Je moet namelijk gevoel in de foto leggen, weten wat je fotografeert en het ook technisch goed op orde hebben.

Bijsnijden in Picasa

Je gelooft het of niet, maar bijsnijden van een foto is de belangrijkste correctie van bijna elke foto uit je verzameling. Het zou dus erg vreemd zijn als dat bij jou nooit hoeft. Lees alles over het bijsnijden van foto's in het fotobewerkingsprogramma Picasa.

Wenskaarten

Doe eens iemand een plezier op een onverwacht moment door een mooie fotokaart te versturen! Gewoon als verjaardagskaart of wenskaart zijn deze prachtige kaarten met natuurfoto's natuurlijk ook erg geschikt.

Video of foto archief scannen

Oud beeldmateriaal is vaak van grote waarde. Veel mensen beschikken over dozen en plakboeken vol oude foto’s, negatieven, dia’s en ander materiaal van vroeger. Vaak neemt dit veel ruimte in beslag en helaas kan het beeldmateriaal op den duur vervagen of op een andere manier verloren gaan. Daarom is het verstandig om tijdig je dia's en video's te scannen.

Histogram foto informatie

Wat is het histogram van een foto? Het is een wat technische aangelegenheid, maar enige kennis van het histogram kan helpen bij het maken van goede foto's. Het histogram geeft informatie over of een foto te verbeteren is en hoe. Het kan bij een fotowedstrijd het verschil maken tussen winnen en een aanmoedigingsprijs.


Meer over dit onderwerp

FotograafFotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio
AnsichtkaartenAnsichtkaarten met vogel foto's versturen
Opleiding fotograafOpleiding fotograaf: MBO HBO: alles over fotografie opleidingen