Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
mooie vakantie foto wedstrijd prijs tips
Vroeg opstaan in de vakantie kan lonen.
nevel dauw mooie foto tips
Nadat de nevel is opgetrokken, blijft de dauw nog een tijdje achter.
 
 foto opname voorgrond achtergrond tips
Een lastige opnamesituatie overdag door het grote verschil tussen de lucht en de voorgrond.
 
 vakantiegeluk prijs fotowedstrijd winnen tips
Lekker in een stadspark een krantje lezen: een uitwerking van het thema ”Vakantiegeluk”.
 
 

Tips fotowedstrijd

Meedoen aan een fotowedstrijd is altijd spannend. Hoe zou de jury oordelen over mijn prestatie? Hier leest u een artikel met diverse tips voor een fotowedstrijd. Samen met alle foto tips en de fotografie cursus moet het gaan lukken. Er is ook een speciale pagina met tips voor een fotowedstrijd.

"Prijsschieten"

Gelukkig, eindelijk vakantie! Een zonnige vliegreis ligt in het verschiet. Of een wandelvakantie in de Alpen. Of juist lekker ontspannen in eigen achtertuin. Waar we de tijd ook doorbrengen, deze zomer is het maken van vakantiefoto’s extra leuk. De plaatjes vormen namelijk niet alleen een herinnering, maar kunnen ook meedingen mee naar zowel een jury- als een publieksprijs in de fotowedstrijd van het Reformatorisch Dagblad. Een paar lastminutetips geven alvast een voorzetje.

Twintig kilo afwegen en dan met behulp van het lichaamsgewicht de koffer sluiten. Passen en meten om de achterklep van de auto dicht te krijgen. Wie op reis gaat, ontkomt niet aan inpakken. Het kan daarbij geen kwaad om de foto-uitrusting even na te lopen. Is er voldoende opslagruimte? Een paar jaar geleden leek een geheugenkaartje van 1 gigabyte nog onmogelijk te vullen. Nu gaan 2 en 4 gigabyte het meest over de toonbank.

Met de capaciteit van de geheugenkaarten groeide de resolutie van de beeldsensors. Een 10 megapixelcamera produceert al snel foto’s van 4 tot 6 megabyte. Voor de schietgrage amateur is 4 gigabyte aan opslagruimte dus geen overdaad. Gelukkig is het geheugen momenteel extreem goedkoop: een 2 gigabyte-SD-kaartje verwisselt al voor 15 euro van eigenaar.

Langevingerbrigade

Fotografen slaan hun beelden graag op verschillende plaatsen op. Gaat een geheugenkaartje kapot of doet de langevingerbrigade een graai in de auto, dan is het plaatmateriaal elders nog terug te vinden. Gaat er geen laptop mee, overweeg dan de aanschaf van een back-upapparaat. Dit is eigenlijk een kleine harde schijf, een geheugenkaartlezer en een schermpje ineen. Met een druk op de knop worden de kiekjes naar het apparaat gekopieerd. Op deze manier volstaat een kleiner geheugenkaartje. Eenvoudige modellen met een capaciteit van 60 gigabyte zijn al te koop voor ruim 100 euro. Meer opslag en een groter kleurenscherm drijven de prijs op tot enkele honderden euro’s.

Keihard

Fotograferen betekent: schrijven met licht. Licht is dus essentieel en bepaalt in grote mate of een plaat slaagt of mislukt. Het licht buiten is uiterst veelzijdig, het verandert vaak naarmate de dag vordert. Uitstapjes in de zomervakantie hebben meestal midden op de dag plaats. Bij een wolkenloze hemel is het zonlicht dan keihard, wat resulteert in fletse kleuren en harde schaduwen: geen recept voor een winnende plaat.

Overdag een geslaagd beeld maken van een smal straatje (zie foto) is lastig. De lucht vormt een redelijk groot deel van de foto en de intensiteit ervan zal genoeg zijn om alles op straat volledig zwart af te beelden. Maak in dergelijke situaties een belichtingstrapje om achteraf het beste compromis te kiezen. Zo’n trapje bestaat uit meerdere foto’s van één onderwerp, met verschillende belichtingscompensaties, bijvoorbeeld twee stops onderbelicht, één stop donkerder, geen compensatie, één stop overbelicht, twee stops lichter. Sommige camera’s kunnen dit zelf met een ”bracketing”-functie. Als het belichtingstrapje vanaf precies dezelfde positie is genomen, kan HDR-techniek eventueel soelaas bieden: als een opnamesituatie niet binnen het licht-donkerbereik van een enkele foto past, worden er meerdere gemaakt. De ene plaat levert een correct belichte luchtpartij, een andere een juist belicht middengedeelte en een derde een goede voorgrond. Samengevoegd ontstaat toch een foto die het hoge contrast tussen licht en donker weergeeft.

Ontbijt

„En, lekker weer gehad?” Bij thuiskomst is het vaak de eerste vraag die de vakantieganger krijgt. Zonnig weer is schijnbaar uiterst belangrijk. Toch hoeft een fotograaf niet bij de pakken neer te zitten bij een dagje minder goed weer. Zeker in de bergen is een uitzicht met donkere wolken en lichtvlekken in het landschap schitterend. Een regenbuitje verzadigt niet alleen de natuur, maar ook de kleuren.

Ga na een regenachtige, frisse nacht eens voor het ontbijt een wandelingetje maken. De mist zorgt voor een serene rust die goed in beeld te vangen is. Na het ontbijt heeft de zon de mist verdreven en laat de natuur haar kleuren op hun mooist zien. Maar op de bloemen zitten nog de dauw- en regendruppels: unieke, gelukkige fotomomenten.

Fotowedstrijd rond thema ”Vakantiegeluk”

Een jongetje dat vergenoegd aan zijn ijsje likt. Een meisje dat opgaat in het bouwen van haar zandkasteel. Pappa die is ingedut met de krant nog op schoot. Vakantie in optima forma. Wees creatief, denk goed na, kijk rond en vang uw vakantiegeluk in een schitterende foto. Overtuig de jury en belangstellende lezers van de digitale krant van het Reformatorisch Dagblad. Dit jaar is er een jury- én een publieksprijs. De foto met de meeste stemmen op www.refdag.nl verdient de publieksprijs. Heel veel succes en fotoplezier.

Spelregels

- Foto’s kunnen (enkel digitaal) worden ingestuurd op www.refdag.nl/fotowedstrijd.
- De fotobestanden mogen maximaal 2 megabyte per stuk groot zijn. Verklein de foto’s eventueel met een fotobewerkingsprogramma.
- Iedere deelnemer mag maximaal vijf foto’s inzenden.
- Vermeld duidelijk uw naam en adres en tevens per foto kort waarom, wanneer en waar de foto is gemaakt.
- Met het inzenden van een foto wordt het recht tot publiceren in zowel de papieren krant als op de website gegeven.
- Foto’s kunnen van 16 juli tot uiterlijk 8 september 2007 worden ingestuurd.
- De namen van de prijswinnaars worden bekendgemaakt in het consumentenkatern Voorkeur.
- Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Fotowedstrijd tips

Wilt u meer informatie over het winnen van een fotowedstrijd? Kijk dan bij onze fotowedstrijd tips. Er zijn ook specifieke tips voor portretfotografie.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Fotografie magazines

Bent u op zoek naar een goed foto magazine? Kijk dan eens op de pagina met fotografie tijdschriften. Allerlei populaire foto magazines zoals Zoom en Focus worden er beschreven.

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.