Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
fotopersprijs wedstrijd world press photo

De World Press Photo van het Jaar 2007

 
jury  mensen in het nieuws photo
Eerste prijs in de categorie ”Mensen in het nieuws”.
 
 
winnende foto winnen jaarboek
Elk jaar worden de winnende foto’s en series gepubliceerd in een jaarboek.
 
 
tentoonstelling show foto photo winnen
Bezoekers bekijken een fotoserie over de aanslag op Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto.
 
 

World Press Photo

Wedstrijd voor fotografen

Uitgeteld is hij, soldaat in het 503e Infanterie Regiment van de Amerikaanse luchtmacht. Samen met strijdmakkers leverde hij in de Korengalvallei al de hele dag felle strijd met Afghaanse opstandelingen. Juist op het moment dat hij compleet uitgeput onderuitzakt, drukt een fotograaf op de ontspanknop. Een winnende plaat - het zal zelfs de meest gewaardeerde persfoto worden, de World Press Photo van het Jaar 2007. Samen met de overige winnaars is de foto nu te bezichtigen in Amsterdam.

Winnaar

De kritiek was niet mals toen de winnaar van de meest prestigieuze fotopersprijs bekend werd gemaakt. Technisch inferieur, zeker voor een winnende inzending, zo oordeelden veel mensen. De World Press Photo van het Jaar 2007 lijkt inderdaad wat vreemd gekozen; het beeld is onscherp en aan de donkere kant. Alsof de maker, Tim Hetherington, uit een serie geschoten plaatjes de verkeerde heeft opgestuurd. Desondanks won hij er 10.000 euro mee plus een professionele, digitale reflexcamera.

Jury

World Press Photomedewerker Chermain Pubben: „De jury wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit mensen van verschillend pluimage. Juryleden komen uit totaal verschillende landen, hebben hun eigen functies en culturele achtergronden. Niet iedereen let op technische perfectie.”

Foto met emotie

Net als de geportretteerde soldaat was ook de fotograaf bekaf. „Het is een foto over gevoel”, aldus Hetherington. „ Het gevoel van de soldaat zit erin, maar in zekere zin ligt ook de vermoeidheid van alle oorlogen op dit moment erin besloten.” Zo op eigen manier met beelden vertellen wat er in de wereld gebeurt, is volgens juryvoorzitter Gary Knight het streven van de fotojournalistiek. Knight, zelf fotograaf, hanteert een stijl van fotograferen die wel wat weg heeft van die van Hetherington. Het lezen van de beeldverhalen vereist enig geduld. Wie vluchtig kijkt, concludeert al snel dat het geen mooie foto’s zijn. Wie beter kijkt, ziet echter dat ze prikkelen,vragen oproepen, doordringen tot de essentie van een conflict.

Beschermheer

De organisatie World Press Photo werd in 1955 in Amsterdam opgericht en het hoofdkantoor staat er nog steeds. Ondertussen is zij echter uitgegroeid tot een wereldwijde instelling met 25 permanente stafleden. Begin dit jaar nam prins Constantijn als beschermheer World Press Photo onder zijn hoede. Handelsmerk is de jaarlijkse wedstrijd voor professionele persfotografen, maar de organisatie gaat verder. Pubben: „De wedstrijden en bijbehorende tentoonstellingen zijn eigenlijk middelen om meer aandacht te krijgen voor persfotografie. Met name in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is, staat professionele fotojournalistiek vaak nog in de kinderschoenen. Met educatieve programma’s proberen we daarin verandering in te brengen.”

Veelbelovende fotografen

Treffend voorbeeld is het project dat resulteerde in het boek ”New Stories”; jonge, veelbelovende fotografen die zelf de middelen ontberen, vertellen het beeldverhaal van hun vaderland op hun eigen manier. Dat geeft een verfrissende kijk op de wereld. Het verbroederende, grensverleggende karakter werd ook in de Koude Oorlog zichtbaar. Zo kon het gebeuren dat Rus en Amerikaan samen foto’s jureerden, ook al bleven ze op politiek gebied elkaars aartsvijanden.

Tournee

De stroom inzendingen voor de wedstrijd is elk jaar weer gigantisch; dit keer stuurden ruim 5000 fotografen uit 125 landen bij elkaar meer dan 80.000 beelden in. Om het jureren mogelijk te maken, scheidden enkele ervaren juryleden eerst het kaf van het koren. De resterende 17.000 beelden werden door overige juryleden van verschillend pluimage beoordeeld. Fotografen, maar ook medewerkers van beeldbanken en curatoren speurden naar de beste platen voor de verschillende categorieën. De winnende platen gaan traditiegetrouw op tournee, die langs maar liefst honderd landen voert. Op dit moment is de standplaats Nederland.

Toeristen

Mensen turen in de Oude Kerk aan het Oudekerksplein ingespannen naar de panelen met beeld en uitleg. Ze zijn opvallend stil, af en toe fluisteren ze wat. Een ouder Brits echtpaar, een familie uit Japan: veel Amsterdamse toeristen komen ook hier even een kijkje nemen. Jongeren, studenten, maar ook in het net gestoken zakenlieden. Een oppasoma met kind in wandelwagen -„ik kreeg korting van TNT”- completeert het gezelschap. Mente Hes, oproepkracht: „Er komen veel toeristen langs, en natuurlijk ook de echte fotoliefhebbers. Maar ook mensen die niet zo veel ophebben met fotografie.”

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Photokina foto beurs

Veel informatie over de fotografie tref je aan op de Photokina foto beurs. Er staat een uitgebreid artikel over op de fotografie site. Deze site bevat een online foto cursus met meer dan 200 artikelen voor beginners en gevorderden.

Foto producten bestellen

Met behulp van de online fotografie workshops leer je mooie foto's maken. Daarna wil je je foto's bestellen als foto poster en in een fotolijst inlijsten. Of je laat je foto's gewoon op fotopapier afdrukken. De mooiste foto's laat je verwerken tot een mooi foto cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een foto in glas of op canvas doek.

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.