Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
filter filtser foto belichting licht polarisatiefilter
Als er geen sluierbewolking is kleurt een polarisatiefilter een blauwe lucht bijna zwart.
 
filter licht belichting mooie foto
Het effect van de grijsverloopfilter is duidelijk te zien; de luchtpartij is meer doortekend en donkerder, terwijl de voorgrond gelijk blijft.
 
polarisatiefilter foto opname filter
De geavanceerde polarisatiefilter kan van een harde, fletse plaat een zachte, kleurrijke opname maken.
 
polarisatiefilter filter digitale compactcamera
Op de voorgrond een polarisatiefilter, rechtsachter een grijsverloopfilter en links een filteradapter voor een compactcamera.
 

Filter op het fototoestel verbetert kwaliteit foto

Camera filters

"Doorlaten of terugsturen"

Filterzakje voor in het koffiezetapparaat, zonnebril, Filternet, roetfilter voor auto’s met dieselmotor, spamfilter voor de elektronische post, parasol met uv-werende functie: filters zijn overal om ons heen, in vele soorten en maten. Ook in de fotografie spelen filters een rol. Ze veranderen of beperken het licht dat op de beeldchip valt. Door bewust lichtstralen van een bepaalde aard tegen te houden, wordt een plaat mooier, beter of creatiever.

Vroeger bevatte de fototas van een professional ten minste één camera, een paar objectieven en een set glasplakjes. Tegenwoordig komen filters echter veel minder voor. Waarom investeren in prijzige filters als de kiekjes toch al op de computer nabewerkt worden, zo redeneert men. Maar sommige echte filters hebben wel degelijk nut. De meest verkochte is de uv-filter; een transparant plaatje dat de voor mensen onzichtbare, ultraviolette straling wegfiltert. Deze straling zorgt in de bergen of bij laagstaande zon voor onscherpte in de verte. Maar de eigenlijke reden voor de populariteit is dat de filter weinig kost en kleurloos is; een prima, goedkope oplossing om de frontlens van een duur objectief te beschermen tegen krassen.

Polarisatie filter

Veilig Verkeer Nederland adviseert al jaren het gebruik van Polaroidzonnebrillen. Deze temperen niet alleen het zonlicht, ze nemen ook hinderlijke schitteringen weg. De kijker heeft minder last van spiegelingen in waterplassen en op autoblik. Een polarisatiefilter is de Polaroidbril voor de camera. In het geavanceerde plakje zit een raster, dat alle lichtstralen die niet evenwijdig aan dat raster lopen terugkaatst. De filter is draaibaar, voor een optimaal resultaat per foto. Een bekend effect van een polarisatiefilter is een diepblauwe lucht die zelfs op de Antillen uitzonderlijk is.

Doordat de filter schitteringen op wateroppervlakken of weerkaatsingen door bladgroen terugdringt, worden de platen warmer en meer verzadigd. Het is zelfs mogelijk om de weerspiegeling van ruiten deels op te heffen. Veel experimenteren met de standplaats ten opzichte van de zon en het instellen van de filter is nodig om dit goed onder de knie te krijgen.

Er zijn lineaire en circulaire polarisatiefilters te koop. Lineaire filters zijn goedkoper, maar leveren vaak problemen op met scherpstellen. De meeste digitale camera’s vereisen daarom circulaire, die voor prijzen vanaf 50 euro over de toonbank gaan.

Sluier

Vrijwel alle filters houden iets licht tegen; dat is nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Een rechtstreeks gevolg is een langere belichtingstijd. Op een donkere dag of in de schemer kan dit net het verschil zijn tussen een scherpe of een bewogen foto. Toch zijn er filters die er nog een stapje bovenop doen: de grijs- of ND-filters (Neutral Density). Deze verzwakken het licht van alle golflengtes evenveel, met bijvoorbeeld 2 stops. Op een zonnige dag kan dit nodig zijn om een onscherpe achtergrond -groot diafragma- te realiseren. Als het zonlicht fel is en het diafragma gaat ook nog ver open, is de snelste sluitertijd van de camera soms niet kort genoeg. Een kabbelend beekje als onscherpe waas afbeelden vraagt een lange sluitertijd. Om geen overbelicht resultaat te krijgen moet het diafragma dan juist ver dicht. Maar daar zit een maximum aan; een grijsfilter geeft iets meer speelruimte.

De grijsverloopfilter is een afgeleide hiervan; de ene helft is grijs, de andere transparant. Bij foto’s buitenshuis is het contrast tussen de voorgrond en de lucht vaak groot. Hoewel beeldchips een steeds groter contrastbereik hebben, registreren ze de lucht vaak veel lichter dan het menselijk oog. De verloopfilter helpt om bij een goed belichte voorgrond toch een mooie wolkenpartij te krijgen; het grijze deel maakt de lucht donkerder, maar laat de onderste helft ongemoeid. Grijsfilters zijn te koop vanaf 20 euro, verloopfilters kosten het dubbele.

Kleurenfilter

Echt spectaculaire zonsondergangen zijn zeldzaam in ons land. Maar een kleurenfilter kan een middelmatige zonsondergang snel opkrikken; een oranje schijfje voor de lens maakt van een matte vertoning een spetterende, vurige plaat. Een lichtoranje filter is een geliefd hulpmiddel voor landschapsfotografen, om een kleurloos tafereel net wat warmer weer te geven. Sinds de opkomst van de digitale camera is ook het retro sepia populair. Deze donkerbruine filter zit in veel compactcamera’s zelfs in digitale vorm ingebakken. Hoe paradoxaal het ook klinkt, kleurfilters bewijzen hun dienst vooral in de zwart-witfotografie. Een roodfilter houdt bijvoorbeeld blauw goed tegen, maar laat wit door waardoor het een prachtige, contrastrijke wolkenhemel oplevert.

Filterfanaat

Vrijwel alle losse objectieven zijn aan de voorkant voorzien van schroefdraad, om de filters te monteren. De vaste objectiefjes van compactcamera’s ontberen dit vaak. Elk groot cameramerk -plus enkele algemene fabrikanten zoals Kingadapter- levert echter adapters; buisjes die over het objectiefje worden geplaatst, met aan het uiteinde schroefdraad voor de filters. Waar filtermakers als Hoya, B+W en Tiffen kant-en-klare opschroeffilters leveren, staat Cokin bekend om zijn filterhouder met losse filterplakjes. Filters aanbrengen en wisselen gaat hierdoor gemakkelijk en snel, maar filterfanaten verwijten het systeem soms onscherpte ten opzichte de opschroefvariant.

In een tijd waarin de doka naar de geschiedenisboekjes verhuist, is digitaal filteren in zwang. Nik Color Efex Pro (www.niksoftware.com) levert voor 99 euro een uitgebreide set digitale filters voor Photoshop. Vooral verloop- en kleurfilters laten zich prima door software nabootsen. Gezien de prijs van hoogwaardige, fysieke filters rijst de vraag hoelang deze nog te koop zijn. Polarisatie-, uv- en grijsfilters spelen tijdens de opname echter een te belangrijke rol, die softwarefilters achteraf niet kunnen realiseren.

Lees meer over de soorten filters in de cursus natuurfotografie.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Foto afdrukken op aluminium

Wil je meer met fotografie en de verwerking van je foto's? Kijk dan eens bij het artikel over het afdrukken van foto's op aluminium. Je krijgt er inzicht in de verschillende afwerkingen van de afdruk op aluminium.

Photoshop Elements cursus

Heb je Photoshop Elements gekocht en wil je leren hoe je daar mee om moet gaan? Neem dan eens een kijkje bij het artikel over de cursus Photoshop Elements. Je krijgt een duidelijk beeld van de inhoud van deze cursus op DVD.

Trouwkaart met foto bestellen

Heb je trouwplannen en wil je een unieke trouwkaart laten maken? Dan is het wellicht tijd om eens te kijken bij het artikel over een trouwkaart van je eigen foto. Daarin worden een aantal mogelijkheden beschreven van foto trouwkaarten ontwerpen.

Sony

Op de volgende pagina staan enkele digitale camera's van Sony. Bij de camera's staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Je kunt op een vergelijkingssite vaak goed bekijken welke camera het beste bij jou persoonlijke voorkeuren past.

Canon

Op de volgende pagina staat een beknopt overzicht van Canon digitale camera's. Bij elke camera staat een korte beschrijving en een verwijzing naar een website om de betreffende camera te bestellen.
Als je een digitale camera online bestelt, heb je hem vaak de volgende dag al in huis. Je kunt dan meteen aan de slag met fotograferen.

Flip camera: snelle video camera

Filmen met een mini video camera is erg leuk. Zo'n minivideocamera ter grootte van een mobiele telefoon stop je in je broekzak of tas en als het moment daar is film je binnen enkele seconden. Handzaam, snel en makkelijk dat zijn belangrijke eigenschappen van de Flip video cameraBijnaam van deze film camera is 'tjoep camera' omdat het filmen zo lekker snel gaat.

Compactcamera of spiegelreflex?

Veel mensen die een digitale camera willen kopen, twijfelen over de vraag of het een spiegelreflexcamera moet worden of toch maar een compactcamera. Beide soorten camera's hebben hun voor- en nadelen. Lees alles over de beslispunten in het artikel compactcamera of spiegelreflexcamera?