Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Dynamische compositie

Fotografie compositie paard paardekop object voorgrond
Ook een paardenhoofd kan dienen als object op de voorgrond om het geheel interessanter te maken.
compositie foto
Door een extreem laag standpunt in te nemen dienen de bladeren op de grond als voorgrond.
 
paddenstoel close-up omgeving
Een close-up die een net uit de grond geschoten paddestoel laat zien in zijn omgeving.
 
bos fotografie tegenlicht sfeer zwart-wit compositie
Het gedempte tegenlicht en de hele lichte mist zorgen voor een intieme sfeer die in zwart-wit soms mooier uitkomt dan in kleur.

Mist en voorgrondsobjecten maken herfstfoto’s aantrekkelijker

Met luide donderslagen komt de zomer ten einde. Een seizoen van werken in het zweet des aanschijns gaat over in een rustige herfst. De oogst was goed, het feest blij, de drank vurig en de roes zacht. Zo begint de herfst in het beroemde muziekstuk ‘le quattro stagioni’ van Vivaldi. Maar ook zonder de invloed van oogstfeesten is de herfst prachtig. Een uitgelezen fotografeerseizoen.

Het frisse groen van de lente is in de zomer volwassen en diepgroen geworden. Maar in de herfst komt er opnieuw verandering in het palet. Als eerste worden krentenbomen dieprood. Kastanjes worden bruin, berken volgen in een prachtig goudgele tooi –die schitterend af kan steken tegen een donkere stormlucht– en dan komt ook de fameuze, Amerikaanse eik nog. Maar niet alleen grote bomen, ook sommige klimplanten als bijvoorbeeld de wingerd zien er in de herfst schitterend uit. In de herfst liggen de fotografische onderwerpen en momenten voor het oprapen. Hoelang en hoeveel we echter van de kleuren kunnen genieten hangt af van het weer. Het blijft tenslotte een natuurverschijnsel. Maar tot nu toe zijn voor deze herfst de tekenen gunstig. Een gouden tip: denk op een mooie zaterdag niet “ik wacht wel tot volgende week”. Eén stevige storm en het seizoen is al bijna over.

Flarden

In tegenstelling tot de zomer is het licht in de herfst zacht en warm. Wordt vaak aangeraden in de zomer niet op de heetste uren van de dag te fotograferen, in de herfst kan dit juist prima. De zon is geliger en daardoor komen herfstkleuren des te mooier uit. De zon staat minder hoog aan de hemel dan hartje zomer waardoor er voor interessante schaduwwerking niet gewacht hoeft te worden tot het einde van de dag. Maar ook als de zon niet schijnt is het nog goed kiekjes schieten, om dezelfde reden als in de zomer. Ook al is het licht zachter, het kan nog steeds grote contrasten veroorzaken. Een veelgezien onderwerp voor herfstfoto's is een paadje door het bos of een beukenlaantje. Juist met fel zonlicht ontstaan dan diepe schaduwen en soms zelfs overbelichte bladeren. Met de dalende temperaturen ’s nachts zal de natuur ook wel spoedig weer met rijp gaan strooien. Dan kan het ook in een herfstweekend lonen een keer op tijd op te staan. Zeker in combinatie met een lichte mist die langzaam oplost in het zonlicht kan dat prachtig beeldmateriaal opleveren. Dunne mistbanken en –flarden bij bosranden staan sowieso schitterend op een foto.

Kleuterschoolwerk

Bomen met bladeren in miljoenen tinten tussen rood en geel zijn natuurlijk de attracties van de herfst. Toch levert voor zo'n boom gaan staan en op de ontspanknop drukken vaak nog geen erg boeiende plaat op. Nadenken over een mooie compositie blijft ook in de herfst belangrijk. Hekken, schuurtjes, bosschages, boomstronken; het kan allemaal dienen als objecten op de voorgrond. De foto wordt er niet alleen boeiender door, maar er wordt ook een natuurlijk gevoel van diepte opgeroepen. Paadjes, afrasteringen en zelfs de contouren van heuveltjes kunnen worden gebruikt om het oog van de kijker het beeld in te leiden.

Herfstfoto's

Maken we een herfstserie, dan zijn paddestoelen en de traditionele vliegenzwam natuurlijk onontkoombaar. Maar er zijn meer details die een typische herfstfoto kunnen opleveren. Kijk eens op de grond in het bos. Close-ups van bladeren –al dan niet berijpt– hebben al veel fotografen beziggehouden. En een herfsttafel maken lijkt misschien kleuterschoolwerk; toch zijn eikels, walnoten en kastanjes met bolster leuk oefenmateriaal om thuis nog eens verder te gaan met stillevens. Als studioverlichting kunnen om te beginnen bureaulampen prima dienst doen.
De meeste herfstplaatjes zijn statisch; foto's van herfstlandschappen, portretjes van paddestoelen. Toch zijn er ook prima dynamische, maar typische herfstkiekjes te schieten. Probeer eens de bruine blaadjesregen die een zuchtje wind kan veroorzaken vast te leggen met een lange sluitertijd. En de onstuimigheid van een herfststorm is ook in beeld te vangen!

Witbalans

Omdat de kleuren het meest typisch zijn voor een herfsttafereel moet de foto natuurlijk ook mooi gekleurd zijn. Op zonnige dagen weet de automatische witbalans van de digitale spiegelreflex camera meestal nog wel raad met de kleuren, maar als het bewolkt is worden zijn de kleuren op de plaat vaak flets. De meeste toestellen hebben wel een stand ‘bewolkt’, stel deze dan ook in. Of nog realistischer: neem een wit vel papier mee en laat de camera ter plekke meten hoe de witbalans moet zijn. Verder is het zeker bij het fotograferen van bomen of delen ervan vaak geen overbodige luxe om iets te onderbelichten. Door het grote contrast tussen de bladeren en de lichte achtergrond worden de bladeren aan de rand vaak compleet overstraald. Op de foto met de paardenkop is dit verschijnsel enigszins waar te nemen. Om dit in te perken kan met een gerust hart 2/3 of een hele stop worden onderbelicht. Eventueel kan dit met de computer weer worden gecompenseerd. Andersom kan niet, tenzij er RAW-opnamen worden gemaakt! In de echt overstraalde delen zit eenvoudigweg geen beeldinformatie meer.

Kleur of zwart-wit

De herfst staat dus bekend om zijn schitterende kleuren. Toch kan in sommige gevallen toch gekozen worden om herfstige momenten te vereeuwigen in zwart-wit. Met tegenlicht kan een dergelijke intieme sfeer ontstaan, die zonder kleur beter tot zijn recht komt dan met.
Het wordt een mooie herfst!

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Basiscursus fotografie: landschappen en natuur

Kent u de basiscursus fotografie al? Dit is een prachtige site met ruim 200 artikelen over fotografie, digitale camera uitleg en foto cadeau's.

Een algemeen artikel over landschappen treft u aan op deze fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.