Kinderfotografie is een vak apart binnen de portretfotografie. |
Dubbelportret van een jong bruidspaar. |
Deze portretfoto's zijn van Karakteristiek fotografie |
Portretfotografie: mensen fotograferen
Wat is er leuker dan mensen fotograferen? Altijd weer anders en steeds toch een beetje spannend. Maar waar let je precies op bij portretfotografie? Hier leest u tips voor het fotograferen van mensen. Onder andere de brandpuntsafstand en het vragen van toestemming worden behandeld.
Mensen fotograferen populair
Veruit de meest populaire richting in de fotografie is het fotograferen van mensen. De kans dat we iemand tegenkomen die nog nooit is gefotografeerd is nihil. Zo verwonderlijk is dat natuurlijk niet: heel ons leven bekijken we onze mede-schepselen.
Deze vaardigheden in het observeren komen je goed van pas wanneer je mensen fotografeert. Zo kan je bijvoorbeeld inspelen op het al dan niet voorspelbaar gedrag van mensen. Vaak voel je aan of weet je wat er gaat gebeuren: de kunst is om dan op het juiste moment een foto te nemen. De ene keer moet je er snel bij zijn omdat mensen wel spontaan zijn maar over het algemeen niet erg graag poseren. En soms moet je geduld hebben, vooral op momenten waarbij je als fotograaf op de achtergrond moet blijven.
In dat laatste geval komt de stille digitale camera goed van pas. Blijf echter altijd observeren en haal de camera pas tevoorschijn wanneer het juiste moment is aangebroken.
De brandpuntsafstand bij portretfotografie
De brandpuntsafstand van een lens wordt weergegeven in millimeter. Bij een kleinbeeldcamera is dat voor een groothoek 28 mm, voor een gewone lens 50 mm en voor een telelens vanaf 135 mm. Een praktische zoomlens moet dus ook ongeveer dit bereik hebben, maar dat is helaas vaak niet het geval.
Vaak is een gewone brandpuntsafstand aan te bevelen omdat die overeen komt met wat ons oog waarneemt, maar binnen een afstand van 1 meter krijg je daarmee vertekende gezichten (dat is een veel gemaakte fout). Daarom moet je voor close-up portretten een afstand van minimaal 1 meter aanhouden en een telelens van rond 100 mm gebruiken.
Wil je grote menigten fotograferen dan gebruik je het beste een groothoeklens. Die zijn gemakkelijk in het gebruik omdat je een grote scherptediepte hebt, wat de kans op een onscherpe foto aanzienlijk verkleint. Bovendien kan je met een grootboekobjectief mensen om de tuin leiden. Vooral wanneer je ze niet in het midden kadert, krijgen ze de indruk dat je iets anders wilt fotograferen.
Met een sterke telelens kan je nodige afstand tot de te fotograferen personen bewaren. Een nadeel is wel dat de achtergrond als het ware tegen je onderwerp 'aanplakt'.
Toestemming gevraagd
Wil je een portret foto maken dan is het aangeraden om vooraf toestemming te vragen. Je vermijdt zo moeilijkheden tijdens het fotograferen omdat nu eenmaal niet iedereen gediend is van het ongevraagd 'kiekjes' maken.
Een ongedwongen portret is eenvoudiger te maken dan een geënsceneerd. Waar je in beide gevallen rekening mee moet houden is de belichting. Een goede belichting laat de het karakter van de persoon het best naar voren komen. De sfeer tijdens portretfotografie moet ontspannen zijn omdat mensen de neiging hebben te verstijven bij het maken van een foto.
Let, ook al ben je meer met de mensen bezig, altijd op de achtergrond. Zorg ervoor dat er geen storende details in voor komen. Om dat te vermijden maak je gebruik van een zo sereen mogelijke achtergrond. Dat kan je bereiken door één bepaalde kleur uit te kiezen (bijv. het groen van de natuur of een monochrome muur) of door te spelen met de scherptediepte. Wanneer die zo klein mogelijk gehouden wordt, dan blijft de achtergrond onscherp.
Voordelen digitale camera
Voor portretfotografie zijn digitale camera's zeer geschikt omdat een hoge resolutie niet altijd gewenst is. Immers, de fijnste details in een gezicht mogen vaak achterwege gelaten worden. Bovendien heb je altijd een directe controle in de display, zodat je het gelegenheidsmodel eerder op het gemak kunt stellen.
De belichting
Direct flitslicht geeft een hard karakter aan het portret. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van het aanwezige natuurlijk licht. Sterk zonlicht heeft hetzelfde effect als een flits: probeer het zoveel mogelijk uit de weg te gaan of diffuus te maken. Binnen kan je dat doen door de glasgordijnen te sluiten. Kijk ook bij de tips voor goede belichting.
Heb je kunstlicht nodig dan moet dat eveneens diffuus zijn, om het gezicht wat op te lichten kan je een reflector gebruiken of een tweede zwakkere licht opstelling.
Bij een strak blauwe lucht controleer je vooraf met de witbalans (indien de camera daarmee is uitgerust) de kleur. Het gevaar bestaat dat anders vooral de schaduwpartijen een blauwe zweem krijgen.
Het is even oefenen, maar je kan altijd nog na het nemen van de foto de belichting aanpassen met Picasa (zie onderaan).
Rode ogen
Het fenomeen van de 'duivelse' rode ogen bij geflitste foto's wordt veroorzaakt doordat het flitslicht weerspiegeld wordt door het netvlies. Veel camera's verkleinen dit risico door de flitser verscheidene keren achter elkaar af te laten gaan. De pupillen verkleinen hierdoor en de rode oogjes verdwijnen in de meeste gevallen.
Rode ogen verwijderen
Als de personen op je foto's toch rode ogen hebben, kun je die eenvoudig verwijderen met een programma voor fotobewerking zoals Picasa. Als u wilt weten hoe eenvoudig het gaat, kijkt u hier: Rode ogen bijwerken.
Retoucheren
In een close-up vallen minuscule huidvlekjes veel sterker op dan in het dagelijkse leven, dus het is geen bezwaar om die een beetje te verdoezelen en ook dat kan in Picasa prima met retoucheren. Grotere vlekken moet je niet willen verdoezelen, want die horen bij dat gezicht. Ook het programma Photoshop kent veel mogelijkheden om een foto bij te werken.
Warmere huidtint
Vooral buitenopnamen of geflitste portretten kunnen onaangenaam bleek uitvallen en dan kan het effect “warmer maken” in Picasa uitkomst bieden. Samen met kleine retouches zou dit natuurlijke effect de sterke close-up van het verliefde stelletje aantrekkelijker maken.
Fotoshoot vriendinnen of kinderfeestje
Een speciale vorm van portretfotografie is een fotoshoot. Jij staat dan helemaal alleen in de belangstelling zoals je graag gezien wilt worden. Of je laat een fotograaf komen als je een vrijgezellenfeestje hebt of een familieportret wilt. Lees de tips voor een fotoshoot op deze site.
Groepsfoto maken
Wilt u een groepsfoto maken? Kijk dan eens bij de speciale tips voor het maken van een leuke groepsfoto. Er zijn ook tips voor de keuze van een bruidsfotograaf en een beschrijving van de opleiding tot fotograaf.
Meer informatie over portretfotografie treft u aan op Digitale fotografie.nl.
Kinderfotografie en baby foto's
Een speciale tak van sport binnen de portretfotografie is kinderfotografie. Wilt u daar meer over weten, kijk dan eens bij de tips voor kinderfotografie. Er is ook een speciale pagina met tips voor het maken van mooie baby foto's. Baby's en peuters zijn gewilde fotomodellen, dus een aantal tips voor goede baby foto's zijn altijd nuttig.
Uw foto bewerken of een effect toepassen?
Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.
Spiegelreflex camera tips: er is meer dan de automatische stand
Hoor jij ook vaak mensen in je omgeving zeggen dat ze zo blij zijn met hun nieuwe digitale camera? Vaak komt dat omdat een dergelijke camera zo gemakkelijk mooie foto’s maakt met behulp van het automatische programma.
Natuurlijk zijn deze eigenschappen van een camera ideaal. Dit geldt met name als je nog niet veel fotografie ervaring hebt. Er is echter meer mogelijk door eens af te stappen van de automatische stand. Je foto's worden dan met enige oefening nóg mooier. Lees er meer over in het artikel met spiegelreflexcamera tips.