Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 

Productfotografie tips

Productfotografie - bos bloemen

Tips product fotograaf

Tips productfotografie instrument

Saxofoon gefotografeerd met oog voor details

Studio fotografie

Massagehandvat gefotografeerd met lichte spiegeling

Tips product fotograaf

 
 
Foto's en 3D animatie op deze pagina: Fotovanuwproduct.nl

Productfotografie: een vak apart?

Tips van een professionele productfotograaf voor het fotograferen van producten.

Toepassingen productfotografie

Productfotografie is een onderdeel van studiofotografie en wordt ingezet om producten goed tot hun recht te laten komen. Vroeger werd dit vooral ingezet voor drukwerk, zoals reclame, flyers, brochures of boekwerken, maar in de moderne tijd wordt productfotografie ook meer en meer ingezet voor internet. Websites van fabrikanten moeten voldoen aan hoge eisen en om de producten er op hun voordeligst uit te laten zien wordt veelal speciaal hiervoor een fotograaf aangetrokken. Zo ontwikkelt het fotograferen van producten zich tot een heus specialisme.

Producten op internet presenteren

Ook webwinkels en sites als marktplaats waar producten worden aangeboden zien steeds meer de toegevoegde waarde van productfotografie. Hierbij dient de fotografie nog een tweede doel: het zo goed mogelijk presenteren van het product zodat de klant duidelijk kan zien wat er gekocht kan worden.

Productfotografie vormen

Productfotografie kent meerdere verschijningsvormen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om het maken van een foto die de realiteit dicht benadert. Zo nu en dan zijn creatieve werken mogelijk, maar zelfs dan is het onderwerp duidelijk en staat dit centraal.
Het fotograferen van producten wordt ook wel packshot fotografie genoemd. Een packshot is een term voor een afbeelding van een product waarbij dit product solitair tegen een witte achtergrond wordt gefotografeerd.

3D animatie

De nieuwste vorm van productfotografie is de 3D animatie, waarbij een serie foto’s er voor zorgt dat het product 360 graden kan roteren om een as. Hiermee kan het product van alle kanten bekeken worden. Deze toepassing is bij uitstek geschikt voor internettoepassingen. Dit wordt ook wel 3D Packshot fotografie genoemd en er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van apparatuur voor deze vorm van fotografie. Ook is er een groeiend aantal bedrijven dat deze animaties kan maken.

Fotostudio apparatuur

Productfotografie kun je met de juiste fotostudio apparatuur ook prima zelf doen. Met een aantal hulpmiddelen ben je al snel in staat goede foto’s te produceren. In zijn simpelste vorm kan met een stuk wit papier en een goede digitale camera al een goed resultaat worden bereikt. Voor diegenen die regelmatig snel productfoto’s nodig hebben kan een investering in een lichttent, een statief en extra verlichting een optie zijn. Deze zijn op internet bij verschillende webwinkels te verkrijgen.

Tips productfotografie

Meerdere invalshoeken

Toon het product vanuit verschillende oogpunten. Maak meerdere foto's die het product van alle kanten belichten. Sommige geavanceerde webshops hebben tools die ervoor zorgen dat de klant het product met de muis rond kan draaien. Heel mooi maar niet haalbaar voor iedereen. Probeer daarom eenzelfde effect te bereiken met meerdere foto's.

Zoom in

Durf details te tonen. De kijker wil het product van dichtbij kunnen bekijken en details waarnemen. Hij wil kunnen zien hoe de stof eruit ziet en wat de vorm is van dat ene knoopje. Zorg er daarom voor dat men in kan zoomen op de foto of plaats foto's die het product van dichtbij belichten. Maak een afzonderlijke foto van bijzondere details.

Gebruik kleur

Laat kleur duidelijk zien. Zorg ervoor dat de kleur van je product goed naar voren komt. Probeer de echte kleur zo dicht mogelijk te benaderen en kies voor een achtergrond die deze eruit laat springen.

De achtergrond

Maak de achtergrond niet te druk en focus op het product. Gewoon wit werkt vaak nog het beste, omdat dit de aandacht niet afleidt en het product goed zichtbaar maakt.

Gebruik een echte omgeving

Toon het product echter niet altijd tegen een saaie, effen achtergrond maar toon het ook in een 'echte' omgeving. Plaats foto's van modellen die het kledingstuk dragen en plaats producten in een toepasselijke omgeving zodat de verhoudingen ook duidelijk worden. Op deze manier maak je gebruik van de omgeving om de ware vorm en grootte van een product weer te geven. Plaats ook altijd foto's van het product voor een effen achtergrond, maar gebruik deze foto's van het product 'in aktie' als een manier om vorm, toepassing en maat duidelijk te maken.

Belichting

De belichting van een foto kan het product maken of breken. Wanneer een product te donker of met hinderlijke schaduwen getoond wordt zullen veel klanten afhaken. Zorg daarom voor een heldere belichting en plaats geen foto's met teveel schaduwen. Denk vooral om reflecties en probeer te voorkomen dat de omgeving gespiegeld wordt in de oppervlakken van het product. Gebruik desnoods een wit laken of een een stuk kaasdoek voor de lamp of flits. Maak je gebruik van een opzetflits overweeg dan om een omnibounce te gebruiken en flits bij voorkeur indirect om hinderlijke schaduwen te voorkomen.

Gebruik een statief

Omdat productfoto’s vaak binnen worden gemaakt en niet iedereen een goed uitgelichte fotostudio heeft kun je beter een statief gebruiken. Je hebt immers de tijd en zo kun je met minder licht en langere sluitertijden toch goede resultaten boeken. Bovendien kun je je beter richten op de compositie.

Voor het gemakkelijk maken van productfoto's tegen een witte achtergrond is er de Fotocube. Deze opvouwbare kubus van witte stof laat licht door en kan dus van alle kanten belicht worden. Aan één kant van de kubus bevindt zich een spleet waardoor de foto genomen kan worden. Zo heb je geen last van hinderlijke spiegelingen of teveel licht van de voorkant. De stof zorgt ervoor dat het licht difuus verspreid wordt en er dus geen vervelende schaduwen ontstaan.

Besteed het uit

Wanneer je niet zelf aan de slag wilt met statief en belichting kun je het maken van productfoto's uitbesteden aan een professionele fotograaf. Het kost wat meer maar bespaart je veel tijd en een fotograaf kan al je wensen waarmaken. Sommige fotografen hebben zich tijdens hun fotografie opleiding gespecialiseerd in productfotografie en er zijn tevens bedrijven die 3D animaties maken.

Auteur: Arie Bruinsma  - Fotovanuwproduct.nl, voor professionele productfotografie en 3D Packshots

Een voorbeeld van 3D animatie: draai het product met de muis.

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Digitaliseren van kunst en schilderijen 

Als je in het bezit bent van waardevolle voorwerpen zoals kunst, antiek, schilderijen of aquarellen, dan is het verstandig om deze objecten te digitaliseren. Wanneer er dan iets mee gebeurt of het kunstwerk wordt gestolen, dan heb je goed fotomateriaal van je waardevolle spullen. Lees alles over de mogelijkheden in het artikel over digitaliseren van kunst en schilderijen in de online cursus fotografie.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.






Meer over dit onderwerp

Photo DigitaalPhoto Digitaal - prachtig fotografie magazine
Fotograferen indexFotocamera tips: cursus fotografie en gebruik fotocamera
BruidsfotografieBruidsfotografie: tips voor de trouwfotograaf