Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
Productfotografie
Door een lager standpunt in te nemen wordt het plaatje mooier.
 
tips productfotografie marktplaats
Deze ronde theepot draaien om van de hinderlijke reflecties af te komen helpt niet.
 
groot diafragma achtergrond foto
Met een groot diafragma wordt de achtergrond onscherp, maar toch blijft deze achtergrond onrustiger dan van een geïmproviseerd studiootje.
 
extreem groot diafragma creatieve foto
Met een extreem groot diafragma zijn creatieve foto’s te maken.
 
 

Productfotografie

Tips voor een goede productfoto

Potten, pannen, fietsen, speelgoed, betonklinkers; je kunt het zo gek niet bedenken of het is tweedehands via internet te krijgen. Overcomplete spulletjes vinden steeds vaker een plek op een website in plaats van in een kraampje op het kerkplein. Waarom naar de rommelmarkt doen als het op Marktplaats nog een tientje oplevert, zo redeneren veel mensen. Een plaatje bij de advertentie moet bezoekers verleiden tot de aanschaf. Een mooie productfoto speelt dan ook een grote rol.

Goede productfotografie

Een goede productfoto zegt meer dan duizend woorden. Dit geldt zeker bij het aan de man brengen van waar via internet. ’s Lands grootste, digitale rommelmarkt (Marktplaats.nl) biedt niet zonder reden een functie die alle advertenties zonder foto filtert. Statistieken onderschrijven dat artikelen met een plaatje veel meer bekijks trekken dan zonder. Het ligt dan ook voor de hand om enige aandacht te besteden aan dit beeldmateriaal.

Compositie en belichting

Toch is het gros van de foto’s op websites als Marktplaats.nl, Speurders.nl en eBay.nl lelijk; ze zijn rommelig, onscherp en donker of hebben fletse flitsvlekken. Terwijl een goede foto de verkoop juist stimuleert. Daarnaast is het kieken van producten een leuke en leerzame oefening, omdat het aankomt op goede compositie en belichting.

Studio opstelling

Voor goede productfotografie is een professionele studio geen vereiste. In huis zijn vaak genoeg materialen te vinden om een gelegenheidsstudio te maken; een gladgestreken tafelkleed, een fors stuk karton, zelfs een kastdeur kan dienstdoen als ondergrond of achterwand. Hoe groot dit moet zijn hangt natuurlijk af van het te fotograferen object. Zoek naar een effen stuk muur als achtergrond, zodat alleen de ondergrond nog verzorgd hoeft te worden. Misschien kan een lichte tafel of aanrechtblad fungeren als kant-en-klare ondergrond. Laat de achterwand en ondergrond goed op elkaar aansluiten. De naad -bijvoorbeeld tussen het horizontale tafelblad en het verticale karton- valt door de beperkte scherpte niet snel op.

Het is vooral van belang dat een egale omgeving ontstaat, die de aandacht niet afleidt van het object dat erin staat. Een lichte achtergrond komt het meeste voor, maar een donkere studiobekleding geeft een zekere klasse aan het te kieken onderwerp. Kinderspeelgoed dat in de verkoop gaat, toont mooi in een felle, fleurige studioaankleding.

Flitser

De meeste koopwaar wordt binnen gekiekt. Staat de fotocamera in de automatische stand, dan begint deze al snel te flitsen. Het harde flitslicht zorgt echter voor scherpe schaduwen en lelijke, uitgebeten, witte plekken op reflecterende delen. Daglicht is een veel betere bron, hoewel direct zonlicht ook harde schaduwen geeft. Filteren met behulp van vitrage of rolgordijn kan afdoende helpen. Wordt de flitser uitgeschakeld -zoek naar een knopje met een bliksemschicht erop- dan kan de sluitertijd aardig oplopen. Gebruik daarom een statief, om bewogen foto’s te voorkomen. Ook hier valt te improviseren; een stapel boeken op tafel of de rugleuning van een stoel kunnen in combinatie met de zelfontspanner afdoende zijn. Let wel op het standpunt bij productfotografie: te hoog levert een oninteressant overzichtsplaatje op, te laag maakt een mooier, maar minder informatief plaatje voor een potentiële koper.

Soms kan de flits niet uit en vormt het flitslicht toch de hoofdverlichting. Probeer dan door het object iets te draaien of te kantelen hinderlijke weerkaatsingen te verminderen. Houd ook eens een wit stukje keukenrol of overtrekpapier voor het flitslampje om de lichtbundel iets te verzachten.

Mengeling

Tussen wel of geen flitslicht kan de ervaren productfotograaf tal van gradaties aanbrengen. Een mengeling van daglicht en licht uit het fotodoosje levert vaak het mooiste resultaat. Het daglicht is zacht, maar valt door het raam vaak toch van een kant op het onderwerp, waardoor er alsnog wat (zachte) schaduwen ontstaan. Een invulflitsje vanaf de camera poetst deze schaduwen weg. Kijk in de handleiding van de camera of de flitssterkte aangepast kan worden. Een minder felle flits voorkomt dat de witte gloed alsnog de overhand krijgt.

Flitsen met trage synchronisatie is ook een manier om kunst- en daglicht te mixen. De camera kiest een sluitertijd die hij ook zou gebruiken zonder flits, maar vuurt alsnog een licht flitsje af. Leuk en leerzaam om mee te experimenteren. Bezitters van een spiegelreflex met opzetflitser kunnen bij uitstek oefenen met flitsen via het plafond, door de flitskop omhoog te kantelen.

Onregelmatigheden bij productfotografie

Het gebruik van een groot diafragma -bijvoorbeeld f 2.8- helpt vouwen, naden en andere onregelmatigheden in het studiootje te verdoezelen. Gebruik op een camera zonder diafragmavoorkeuze de portretstand om tot zo weinig mogelijk scherptediepte te komen. Echter, is het onderwerp groot en moet het geheel scherp zijn, dan is een kleiner diafragma -landschapsstand op de camera zonder voorkeuze- nodig.

Marktplaats.nl

Marktplaats.nl biedt per advertentie ruimte voor drie foto’s. Naast een plaat van het hele object is er dus ook ruimte voor een close-up van een belangrijk kenmerk. Kijk of het toestel beschikt over een macrostand om dicht bij het onderwerp nog scherpe kiekjes te knippen. Als in de advertentietekst geclaimd wordt dat een fototoestel een krasvrij schermpje heeft, laat dit dan ook zien met een extra dichtbij-opname. Fotografeer eventueel een typeplaatje met serienummer.

Om op de digitale snuffelmarkt tussen een rij advertenties met goede productfoto’s toch op te vallen, kan een truc volstaan. Maak met een fotobewerkingsprogramma een felgekleurde rand om het plaatje, alvorens het naar de website te versturen.

Kijk ook eens bij de tips voor productfotografie op deze website.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel over productfotografie is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.