Algemeen
Overzicht snelgids
Picasa voor beginners
Picasa installeren

Bewerken - basis
Auto-kleur
Tekst op foto zetten

Ordenen
Sorteren / hernummeren

Presenteren
Afdrukken (printer)
Collages maken
Diavoorstelling
Filmpjes maken
Geocoderen

Exporteren
Foto's e-mailen
Foto uploaden Picasaweb
 

Foto's op de aardbol plaatsen via Picasa

De veranderingen in Google Picasa 3.9 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Picasa 3.9 en Google+ voor meer informatie en kijk ook eens bij Webalbums via Picasaweb.

Digitale camera’s hebben van alles te veel, maar meestal nog geen automatische datum- en tijd instelling die via GPS gekoppeld is aan je plekje op de aardbol. Dit betekent dus dat je datum en tijd nog steeds zelf moet instellen en ook regelmatig moet controleren. En dat is belangrijker dan je denkt - zeker als je samen op stap gaat naar een ver land en dus vooraf kan weten dat je na die reis veel foto’s zult gaan uitwisselen.

Voor bijzondere plekken in zo’n ver land kan het ook interessant zijn om vast te leggen waar die foto’s zijn gemaakt en dat kan via Picasa in samenwerking met Google Earth en dat heet geocoderen. Als je dat schitterende programma nog niet hebt, kun je het net als Picasa gratis downloaden en installeren, maar nu via http://earth.google.com/

Opmerking: vanaf Picasa 3.6 is een nieuwe en snellere manier van geocoderen via Google Maps beschikbaar: zie Locaties. Maar de hier beschreven manier kan ook nog steeds.

Je selecteert dan één of meer foto’s die vanuit nagenoeg hetzelfde standpunt zijn gemaakt en als voorbeeld neem ik weer dit bekende stadsgezicht van Vlissingen:

picasa3 snelgids geocoderen 1

In Picasa2 moest je dan bovenaan via Extra > Geocoderen > Geocoderen met Google Earth kiezen en dat kan in Picasa3 nog steeds, maar nu ook handiger via de aardbolknop onderaan waarbij Geocoderen staat.
Dan wordt Google Earth gestart en moet ik meteen linksboven “vlissingen” typen om daar naartoe te “vliegen” en vervolgens gaan inzoomen en slepen om te zorgen dat mijn standpunt onder het centrale vizier komt te liggen. Dat zie je hieronder:

Opmerking:als het om een hele serie foto’s gaat die allemaal in die omgeving zijn gemaakt, neem je gewoon een centrale plek en niet voor elke foto apart een verschillende plek – dat is gekkenwerk. Ook is het beter om je tot één of twee karakteristieke foto(‘s) te beperken, want anders wordt dat gebiedje straks bedolven onder elkaar overlappende fotootjes.
 

picasa3 snelgids geocoderen 2

Het inzetje rechtsonder komt van Picasa en ik kan daarin meteen op de knop Geocoderen klikken of op Alles geocoderen als ik alle geselecteerde foto’s aan diezelfde plek wil koppe­len. En anders kan ik foto na foto aan verschillende plekken in die omgeving koppelen.

Opmerking 1: het is niet zo dat deze foto nu voor alle gebruikers van Google Earth zichtbaar is als ze toevallig ook naar Vlissingen “vliegen” – dat is alleen het geval voor mij en voor familie en vrienden die ik per e-mail een koppeling naar die plek heb gestuurd (zie verder).
 
Opmerking 2: via de rubriek “Lagen” (linksonder) kun je extra informatie in- of uitschakelen. 
 
Klik daarna op Voltooid en sluit Google Earth af. Dan verschijnt de vraag of je die plekken wilt opslaan en dat kun je rustig doen, want dan wordt die informatie in de rubriek Plaatsen opgeslagen en die regels kun je later altijd verwijderen:

picasa3 snelgids geocoderen 3

Je ziet nu het venster van Picasa weer, want daarin ben je begonnen en dan zie je ook dat de betreffende foto(‘s) een klein merktekentje in de vorm van een viziertje hebben gekregen (dit zie je uiteraard niet in diavoorstellingen of op afdrukken etc.).

Wat heb je hieraan?

Dat is net zo’n vraag als “wat heb je aan foto’s”? Je hoeft dit immers niet te doen, maar die plaatsinformatie kan een bijzondere nuttige aanvulling zijn die de waarde van zulke foto’s vergroot en soms is het gewoon een verrassing.

Via Eigenschappen (Alt+Enter) kun je linksonder zien dat de GPS-coördinaten keurig aan de Exif-gegevens van deze foto zijn toegevoegd en het zou dus veel gemakkelijker zijn als je camera dat zelf meteen deed. Dit betekent dat als je die foto selecteert en weer onderaan op knop Geocoderen klikt, dat je dan vanzelf op die plek uitkomt en daar die foto(‘s) terugziet.

Opmerking: je kunt deze manier ook gebruiken om bij nader inzien een kleine correctie op de plaatsbepaling uit te voeren, want het Picasa-inzetje is ook weer in beeld.
 
Dan kun je ook gelijk iets anders doen, namelijk met je rechter muisknop op een foto in Google Earth klikken en dan E-mail kiezen. Je krijgt dan de keuze tussen gebruik van Gmail of je normale e-mailprogramma en uiteraard zul je dan meestal het laatste kiezen. Dan verschijnt een berichtvenster waarvan je rechtsonder een gedeelte ziet:    

picasa3 snelgids geocoderen 4A    picasa3 snelgids geocoderen 4B

Als je dit reeds voorbereide mailtje dan (uiteraard ook met eigen toelichting) naar familie of vrienden stuurt, hoeven zij maar op het KMZ-bestand in de bijlage te klikken en als zij ook Google Earth op hun computer hebben (wie niet?), reizen zij vanzelf naar jouw plekje en kunnen zij jouw foto(‘s) bewonderen. Kijk, en dat is toch heel bijzonder – of niet soms?

Opmerking: er zijn (misschien tijdelijke) problemen met deze KMZ-bestanden. Je kunt zo’n bijlage beter eerst opslaan in een gewone map zoals “Mijn documenten” en dan dit bestand in die map opzoeken en aanklikken. Als je de bestandsnaam wijzigt, mag er geen spatie in.

picasa3 snelgids geocoderen 5

Bij het sluiten van Google Earth kunnen ook zij ervoor kiezen om die plaatsen op te slaan of niet – dat hangt af van hun interesse. Want als ze inmiddels jouw mailtje verwijderd hebben, kunnen ze die plek natuurlijk niet meer vinden en zien ze ook geen foto(‘s) meer.

Picasaweb

Als ik deze foto even via de Picasa-viewer upload naar een tijdelijk album (“Drop box”) op Picasaweb, zie je dit:

picasa3 snelgids geocoderen 6

Afgezien van het niet onbelangrijke feit dat deze foto keurig gecorrigeerd op deze website staat (dat is ook zeldzaam), is ook alle extra informatie die ik al in Picasa heb toegevoegd (namelijk een bij- of onderschrift, een trefwoord en die GPS-coördinaten) overgedragen.
Dus vandaar dat er ook een plattegrondje van dat deel van Vlissingen naast staat en dat is toch ook geweldig voor wie dit op waarde weet te schatten.

Opmerking: ik kan die extra informatie ook alleen in Picasaweb toevoegen, maar als ik dat van te voren in Picasa doe, sla ik twee vliegen in één klap. In Picasaweb wordt overigens niet met Google Earth samengewerkt, maar met Google Maps. Dat werkt iets gemakkelijker.

Dit betekent dus dat je de mooiste foto’s van zo’n verre reis met alle relevante informatie voor familie en vrienden toegankelijk kunt maken door ze via e-mail een link naar jouw Picasa Webalbum te zenden. Misschien krijg je dan zowaar een paar bedankjes.

In de Picasa handleiding vind je nog wat aanvullende informatie over Geocoderen.

Meer over fotografie en geotagging

Kijk voor meer informatie over fotografie en digitale camera's bij de online fotografie cursus. Er staat op deze site ook een overzicht van foto producten.

Geocoderen kan ook via GPS4cam dat is een applicatie waarmee je de gps gegevens van een iPhone kan gebruiken om de foto's van ieder fototoestel te localiseren. Lees ook het artikel over geotagging in de basiscursus.

Dia's scannen

In dit digitale tijdperk zijn er steeds meer mensen die hun oude dia's scannen en zo digitaliseren. Hiervoor heb je een diascanner nodig. Je kunt het scannen van dia's ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Dan betaal je meestal een klein bedrag per dia. Je bent dan wel in één keer klaar met deze tijdrovende klus.

Film maken

Met je smartphone kun je gemakkelijk kleine filmpjes maken. Maar als je van al die losse filmpjes één film wilt maken, wordt het al lastiger. Daar heb je speciale software voor nodig, zoals bijvoorbeeld Pinnacle. Je kunt ook een film maken van een serie foto's. Dan kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Fotoshop

Wil je foto's bewerken, dan heb je daar speciale software voor nodig. Je kunt dan kiezen voor Fotoshop of voor een gratis programma zoals als Picasa. Een betaald programma heeft doorgaans meer mogelijkheden en wordt veel door professionals gebruikt. Maar ook gratis software kent steeds meer functies. Als je weinig functies nodig hebt, kun je wellicht met gratis fotosoftware uit de voeten.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

Cursus Adobe LightroomCursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus
L led -> lenzenLenzen - Lithium batterij - uitleg termen camera
BasiscursusBasiscursus fotografie - een camera gekocht en wat nu?