Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Groepsfoto maken
Fotoshoot tips
Insecten fotograferen

Software
Beheer van foto's
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Fotograaf gezocht

Contact
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
Foto's bewerken programma
Steeds meer consumenten zien in dat het indrukken van de ontspanknop niet het eind- maar een tussenstation is.
 
 
Fotobewerkingsprogramma adobe photoshop
Hoewel er een flinke keus is in beeldgereedschappen is het fotobewerkingsprograrmma van Adobe het bekendst en meestgebruikt.
 
Foto inplakken mooi plakboek - Adobe Photoshop Elements 5
Met Adobe Photoshop Elements 5 zijn zelfgeschoten foto’s te verwerken tot prachtige plakboekpagina’s.
 
Adobe Photoshop Elements 5 foto corrigeren correctie
Photoshop Elements kan perspectivische vertekening in zekere mate corrigeren, waardoor gebouwen niet meer “achterover leunen”.
 
 

Fotoprogramma vergelijken

Adobe Photoshop Elements, Picasa, Lightroom

Fotoprogramma's vergelijken

Een behandelend arts komt bij een patient aan het bed staan en meldt dat op de foto bleek dat drie ribben gebroken waren. Maar geen nood, aldus de geneesheer, dankzij Photoshop is het reeds verholpen. Een anekdote die illustreert dat PhotoShop welhaast een begrip is. In navolging van 'googlen' gooit 'photoshoppen' hoge ogen om in Van Dale te komen. Maar wat het begrip inhoudt is soms wat onduidelijk. Tijd voor wat licht in de virtuele, donkere kamer.

Digitale foto's

Toen digitaal nog uitgevonden moest worden was na het ophalen van de kiekjes bij Hema of fotograaf de kous af, mooi of niet. Nu het begin van de digitale tijdperk achter ons ligt zien steeds meer consumenten in dat na het indrukken van de ontspanner het feestje nog niet afgelopen is. Of dat nou met vorbedachte rade is of niet; vaak valt pas nadat de foto’s in de computer geplaatst zijn op dat het portretje albino-ogen heeft of dat de zee lijkt leeg te lopen.
Wat er precies bewerkt moet worden is helemaal aan de fotograaf. Voor professionals ligt het enigszins aan de tak van de sport waar ze werkzaam zijn wat geoorloofd is; de fotograferende pers moet vooral de waarheid weergeven. Dat dit niet altijd gebeurt bleek vorig jaar toen Reuters per direct de relatie verbrak met een Libanese fotograaf. Hij had op een beruchte plaat rookwolken boven Beirut met het kloongereedschap een beetje opgeleukt.

Eenvoudige bewerkingen

Hoewel er voor de consument geen beperkingen zijn, blijven de meest voorkomende aanpassingen wel hangen bij het zwart maken van rode ogen, lichter maken van te donkere platen en het draaien van scheve kiekjes. Voor dé versie van Photoshop –CS2– is dit een peulenschilletje, het programma biedt veel meer; mogelijkheden voor ingewikkelde bewerkingen met lagen en maskers, een krachtige retoucheerkwast voor het snel oplappen van foto’s, correcties voor lensfouten, softwarematig toepassen van filters, uitgebreid kleurbeheer. Het lijkt een onmisbaar stukje techniek voor de enthousiaste amateur. Toch kan het lonen eens wat verder te kijken. Want wie speelt met de gedachte om dan maar het veelgeprezen programma aan te schaffen, trekt bleek weg bij het zien van het prijskaartje; voor Photoshop CS2 rekent Adobe 1069,81 euro. Rond deze tijd verschijnt versie CS3, maar dat zal ongetwijfeld ook geen koopje zijn.

Fotobewerkingprogramma's: veel keuze

Wie bij Dixons of MediaMarkt verder kijkt in het schap met fotobewerkers ziet dat er nog veel meer te koop is. Corel –ooit een veel grootmacht op de fotomarkt– biedt voor net geen honderd euro “Paint Shop Pro XI” aan. Om de consumentenmarkt te bedienen heeft Adobe een aantal jaren geleden een uitgeklede versie van zijn fotogereedschap uitgebracht, onder de naam “Photoshop Elements”. Beide bieden veel “snelle reparaties”; éénknopshandelingen zoals bijvoorbeeld kleurcorrectie. Het resultaat wisselt sterk, sommige fletse foto’s verbeteren enorm en zijn direct “af”, maar soms slaande programma’s de plank compleet mis en moet er alsnog met de hand geknutseld worden. 

Beste fotobewerkingsprogramma

Wat zijn de beste fotoprogramma's? Hoewel Corel het troetelkindje van Adobe goed in de gaten houdt –de fotoprogramma’s zien er vrijwel hetzelfde uit– komt Elements op veel gebieden toch net iets volwassener over. Het cv van de huidige versie is indrukwekkend en de vraag dringt zich al snel op: waarom wordt grote broer CS2 nog verkocht? De professional die veel met de drukkerswereld communiceert zal in Photoshop Elements voornamelijk wat kleurmodi missen, voor de rest ontbeert de Benjamin laagmaskers, enkele aanpassingslagen en nog wat minder belangrijk gerief. Maar Elements heeft ook veel functionaliteit die zijn grote broer juist mist; het is gebouwd voor consumenten en de nadruk ligt dan ook sterk op het afwerktraject, zoals het makkelijk in elkaar zetten van prachtige webgalerijen, diavoorstellingen met muziek en het maken van complete plakboekpagina’s. De vakman ziet dit misschien als ballast, maar de consument kan met Photoshop Elements al heel snel heel veel bereiken.

Lightroom van Adobe

Sinds een ruime maand telt het gezin Adobe PhotoShop drie kinderen; “Lightroom” moet de ideale schoonzoon zijn van professionele fotografen. Die kieken vaak in het RAW-formaat, waarbij de ruwe beeldinformatie met de computer nog moet worden omgezet tot een daadwerkelijke afbeelding. Omdat dan rustig de beste instellingen bepaald kunnen worden voor zaken als witbalans, kleuren, contrast en scherpte, ontstaat een hoogwaardige foto. Daarnaast wil een vakfotograaf een goede beeldbibliotheek van waaruit hij beelden kan selecteren om te printen of verder te bewerken. Adobe had al “CameraRaw” voor de omzetting van RAW-bestanden en het blader- en beheerprogramma "Bridge”. Lightroom is een vermenging van deze twee plus een set meestvoorkomende correcties. Met een prijs van 199 euro (tot 30 april, daarna 100 euro extra) zit het tussen Elements en CS2 in.

Prijs fotobewerkingsprogramma's

Hoewel Adobe Photoshop Elements een veelzijdig en mooi stukje programmatuur is, blijft 100 euro een bonk duiten. Een gratis, "open source" (software waarvan de broncode te raadplegen en te veranderen is) alternatief is Gimp, te verkrijgen via www.gimp.org. De ontwikkelaars hebben tijdens de ontwikkeling duidelijk met een scheef oog naar heer en meester Photoshop gekeken. Voor montage zijn genoeg mogelijkheden aanwezig, maar met RAW-bestanden en webgalerijen weet Gimp geen raad.
Een ander gratis alternatief is Fototool.nl, online fotobewerking met verbluffende mogelijkheden. Voor de standaardhandelingen biedt het al bijna genoeg, hoewel het een mogelijkheid om rode ogen te reduceren ontbeert. Maar kleurbalans, contrastcorrecties en wat veelgebruikte filters zijn wel aanwezig.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Foto corrigeren met Picasa

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat ook prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site.

Foto bewerken

Een foto bewerken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Maar welk fotobewerkingsprogramma gebruik je? En welke nabewerkingen zijn leuk om te doen? Ook het maken van een fotocollage is erg populair. Dat kan gemakkelijk met Picasa van Google.

Foto's laten afdrukken? Wees creatief en krijg korting!

Een beetje hobbyfotograaf heeft al gauw honderden of duizenden foto's op de harde schrijf van de computer staan. Deze foto's zijn natuurlijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar toch zitten er waarschijnlijk nog een flink aantal pareltjes tussen. Deze foto's verdienen het om afgedrukt te worden.

Dat is leuk, maar wanneer je veelvuldig je foto's laat afdrukken, kan het behoorlijk prijzig worden. Gelukkig is er dan nog het internet waar je na een beetje zoeken altijd wel ergens een leuke korting kan vinden. Lees in dit artikel meer over creatieve tips en kortingsacties.






Meer over dit onderwerp

Foto portfolio website makenFoto portfolio website maken
Undo (ongedaan maken)Undo (ongedaan maken) in Picasa
Stilleven fotograferenStilleven fotograferen: tips en ideeën